Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton a McLaren gyengélkedéséről: Rossz nézni…

Autosport
Rossz nézni, mennyire versenyképtelen idén a McLaren-Honda – jelentette ki Lewis Hamilton, aki hosszú évekig a brit alakulatot erősítette. A kétszeres világbajnok szerint a csapat most egy sötét időszakon megy keresztül, de visszatalálhat a győztesek útjára.
Lewis Hamilton (Fotó: Moy / XPB Images) Lewis Hamilton (Fotó: Moy / XPB Images)

A McLaren hosszú évekig támogatta a fiatal Hamilton pályafutását – a felek együttműködése már a gokartos időszakban kezdetét vette –, aki 2007-ben náluk kezdhette Forma-1-es pályafutását. A brit pilóta egy évvel később a királykategória trónjára is felülhetett, a következő szezonokban pedig, bár nem volt mindig övé a legjobb autó, több futamgyőzelmet is szerzett. Hamilton a 2012-es évad végén hagyta el az istállót, ami pont a következő idényben kezdett gyengébben teljesíteni.

Ebből a hullámvölgyből új motorpartnerükkel, a Hondával szeretnének kimászni, első szezonjuk azonban a vártnál is nehezebben kezdődött: kilenc verseny alatt csupán öt pontot szereztek, a futamok többsége pedig a műszaki hibákról szólt. Az egyletet a megbízhatósággal kapcsolatos problémák mellett a Honda-motorok lóerőhiánya is hátráltatja – az időközben újabb világbajnoki címet szerző Hamilton szerint egyelőre rossz nézni a nagy múltú egylet vergődését. „Mindenki tudja, mennyire nehéz számukra ez az év, de nekem is nagyon nehéz ezt látni” – idézi szavait az Autosport.

„Egy nagyszerű csapatról van szó; egy csapatról, ami komoly sikereket ért el a múltban, és egy csapatról, aminek hosszú ideig én is a tagja voltam. Eléggé abnormális látni, milyen helyzetben vannak mostanában” – teszi hozzá a címvédő, aki továbbra is úgy érzi, egykori csapata idővel visszatér a helyes útra. „Van az istállónál egy nagyszerű Ron Dennis, és sok remek mérnök, és ott van a csapatszellem is, ami azt hiszem, segít átvészelni ezt a nehéz korszakot. Ez most egy sötét időszak számukra, de remélem, van fény az alagút végén” – mondta.

A McLaren versenyzői eddig a nehézségek ellenére is igyekeztek folyamatosan pozitívan nyilatkozni; Jenson Button szerint – aki három évig volt Hamilton csapattársa – ez, vagyis a megfelelő hozzáállás megőrzése rendkívül fontos a nehéz időkben. „Mindannyian küzdünk, hogy megőrizzük a mosolyunkat, mert a helyzetünk nehéz. Nekem is voltak pocsék napjaim, amikor egy kicsit sem voltam boldog, de nem szabad letörtének lennünk, mert ez nem fog segíteni a fejlődésben. Most az a lényeg, hogy megfelelő visszajelzéseket adjunk, és a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből a szituációból. Mosolyogni pedig mindig jobb, mint folyamatosan a homlokunkat ráncolni!” – magyarázta.

Button mellett jelenleg egy másik olyan korábbi világbajnok próbál hely állni, aki évekkel ezelőtt már dolgozott Hamilton csapattársaként, mégpedig szintén a McLarennél. Fernando Alonso – ő a 2007-es szezonban volt a kétszeres világbajnok márkatársa – jelenlegi csapattársához hasonló próbálja megőrizni hidegvérét és a McLarenbe, valamint a Hondába vetett bizalmát. „Igaz, hogy nem vagyunk annyira versenyképesek, mint akartuk, vagy mint szerettük volna. Tudjuk, hogy ez az első év, ez pedig meglehetősen nehézkes, de boldogok vagyunk az eddig elért fejlődéssel. Megoldottunk pár problémát, és a helyes irányba tartunk, de a jelenlegi szabályok között időre van szükségünk, mert bizonyos értelemben meg van kötve a kezünk” – nyilatkozta a spanyol.

További tartalmak