Musorujsag
Élő Eredmények

Unalom? Wolff szerint Schumacher idejében rosszabb volt a helyzet!

Formula1.com
A Mercedes sportigazgatója megérti a kritikákat, de úgy véli, két versenyzőjük bajnoki párharca nem tönkreteszi, hanem éppen megmenti az F1-es idényt. Toto Wolff Lewis Hamiltonról, Nico Rosbergről, valamint saját tökéletes versenyzőjéről is beszélt.
Paddy Lowe, Nico Rosberg, Lewis Hamilton,  Toto Wolff és Niki Lauda ( Fotó: Price / XPB Images ) Paddy Lowe, Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Toto Wolff és Niki Lauda ( Fotó: Price / XPB Images )

Az elmúlt másfél év során sokszor a Mercedes fejéhez vágták, hogy dominanciájukkal túlságosan kiszámíthatóvá teszik a Forma–1-et. Miközben azonban a szurkolók nagyobb változatosságra, s komolyabb küzdelemre vágynak, nem árt kiemelni, hogy a sportág történetében nem a mostani az első olyan korszak, amelyet egy adott csapat határoz meg, s ily módon nem a Mercedes az első csapat, amely efféle kritikákat kénytelen lenyelni.

Toto Wolff, a németek sportigazgatója már akkor sejtette, mi vár rájuk, amikor kiderült, ők válhatnak az F1 meghatározó csapatává. Az osztrák a Formula1.com-nak adott interjúban elárulta, ilyen szempontból valóban jobb a vert mezőnybe tartozni – de csakis ilyen szempontból. „Az igaz, hogy üldözőként sokkal szebb az élet, de a mostani helyzetünk olyan, amilyennek vártuk. Ezt már láthattuk a korábbi bajnokságokat nyerő csapatoknál is. A Red Bull remek példa erre, ahogy a Ferrari is a 2000-es évekből. Ezzel tisztában kell lennünk, nehéz elkerülni az ilyesmit. Csapatként fontos, hogy a márkát komolyan vegyék, azonban az elsődleges cél a győzelem – amiből nem engedhetsz” – jelentette ki Wolff.

Majd miután fölvetették neki, egyáltalán tudja-e, mit jelent a vert mezőnyhöz tartozni, kiemelte: „Nos, amikor elkezdtem itt 2013-ban, még üldözők voltunk. És 2012-ben a Williamsnél is mi voltunk az esélytelenek. Szóval elmondhatom, tényleg boldogabb élet az. De hogy lecserélném-e érte a sikert? Valószínűleg nem.”

Ami a korábbi korszakok dominanciáját illeti, Wolff egyébként felhívta a figyelmet: volt már a mostaninál unalmasabb időszaka is a száguldó cirkusznak, hiszen most legalább az ő két versenyzőjük kiélezett csatát vív egymással a végső győzelemért. „Vegyük csak a 2000-es évek elejét a Ferrarival, amely akkoriban dominált. Michael Schumacher volt az egyetlen esélyes versenyző, szóval a versengés akkor még kisebb volt, mint most. Mi hagyjuk versenyezni egymással a két pilótánkat – ez a legkevesebb, amit egy olyan csapattól elvárhatsz, amely mindkét bajnoki címet meg akarja nyerni.”

Az F1-et manapság amiatt is bírálják, mert a jelenkor autói nem állítják elég nagy kihívás elé a versenyzőket, akiknek pedig emiatt nem kell feszegetniük a határaikat, mint a nagyra tartott elődöknek. Amikor Wolffot ennek kapcsán arról kérdezték, számára ki testesíti meg A versenyzőt, konkrét név helyett inkább összerakta az ideális versenyzőjét. „Különösebben sosem voltam egyik versenyzőnek sem a rajongója. Inkább megalkotnám a saját versenyzőmet. Ayrton Senna szenvedélyével és összeszedettségével, Nigel Mansell állóképességével, Niki Lauda szakértelmével és elkötelezettségével, valamint Alain Prost taktikai intelligenciájával.”

Ami jelenlegi két versenyzőjét illeti, Lewis Hamiltont és Nico Rosberget a következő tulajdonságokkal írta le: „Nico az akaraterő és az összeszedettség, Lewis pedig az ösztön és a versenyszellem. Nico nagyon analitikus lélek. És kulcsszerepe volt a csapat fölemelkedésében. Akár hívhatjuk őt Rosberg professzornak is” – vont párhuzamot közte és Alain Prost között. „A csapatunk mindkét versenyzővel szemben semleges. Ez a filozófiánk, eszerint működünk. De valahányszor valaki azt mondja nekem, hogy Nicónak annyi, csak azt mondom neki: sose írd le őt! Rendkívül tehetséges, és nagyon erős mentálisan.”

Hamiltont mindeközben viszont amiatt szokták bírálni, hogy a Forma–1-en kívüli is mozgalmas életet él – a hírességek stílusában és társaságában, amely sokak szerint csak rossz hatással van sportolói pályafutására. Wolff azonban a kétszeres bajnokot is védelmébe vette. „Ő teljesen másfajta életet él. Lewis fiatal, egyedülálló férfi, és hogy miként szervezi az életet, csakis rajta múlik. Sosem kívántunk beleszólni az életébe, ameddig annak nincs kihatása a teljesítményére. És ezt Silverstone-ban is láthattuk: a rossz rajtja után visszaküzdötte magát, és ismét megfordította a versenyét.”

További tartalmak