Musorujsag
Élő Eredmények

Két éve történt Schumacher balesete – krónika

Speedweek, Motorsport-Magazin
A napra pontosan két éve súlyos síbalesetet szenvedő Michael Schumachernek joga van a privátszférájához – jelentette ki a család ügyvédje, aki egyúttal azt is jelezte, minden alaptalan találgatás kapcsán pert indíthatnak az azt közzétevő médiumok ellen.
Michael Schumacher (Fotó: Moy / XPB Images) Michael Schumacher (Fotó: Moy / XPB Images)

A közelmúltban egy német bulvárlap, a Bunte számolt be arról, hogy a két évvel ezelőtt súlyos síbalesetet szenvedő Michael Schumacher már kezd újra járni. Sabine Kehm, a volt versenyző menedzsere azonnal cáfolta ezen híreszteléseket, kiemelve, hogy az alaptalan pletykák nemcsak rájuk, de a Schumachert kedvelőkre nézve is kártékonyak.

A menedzsmentet és a családot gyakran éri kritika, mert szigorú elveket követve semmiféle információt nem osztanak meg a nyilvánossággal a hétszeres bajnok állapotáról, ám Kehmék ezzel éppen a szóban forgó bulvárlapok zaklatásaitól, támadásaitól (volt már részük benne bőven…) igyekeznek védeni magukat. Olyannyira, hogy már több pert is indítottak különböző médiumok ellen – s az újabb hírek kapcsán ismét a jog eszközéhez nyúlnak majd. Erről nyilatkozott legalábbis Schumacherék ügyvédje, Felix Damm, aki kiemelte, a volt F1-es versenyzőnek minden hasonló cikk sérti a privátszféráját. „Maga a baleset történelmi jelentőségű eseménynek számított, erről lehetett is hírt adni. De jelenleg, hogy a gyógyulási folyamat tart, a nyilvánosságot pedig kizárták belőle – és ez a kórházban, de most az otthon falai között is igaz –, az efféle igény már nem állhat fenn” – fogalmazott a dpa hírügynökségnek Damm.

„Megértem, hogy sok embert érdekel ez, és sokan tudni akarják, hogy is van most ő. Másfelől viszont azt is meg kell érteni és látni kell, hogy neki most szüksége van a privátszférára. Sajnos jelenleg nincs mód arra, hogy egy szokásos magyarázattal lezárjuk ezt az egészet” – utalt arra, hogy egy-egy kiadott közlemény esetén nem fékeznék az érdeklődést, a közvélemény inkább elvárná, hogy újabb és újabb információk érkezzenek

Hogy az embereket mennyire foglalkoztatja még most, kereken két év elteltével is Schumacher állapota, jól jelzi, hogy a Google idei statisztikája szerint a német világbajnok nevére kerestek rá második leggyakrabban a 2015-ös esztendőben. Egy évvel ezelőtt Schumacher még az élen állt ugyanezen listán.

 

Krónika a Schumacher balesete óta eltelt két évről:

2013. december 29.

Délelőtt 11 óra körül a családjával és barátaival az ünnepeket Franciaországban töltő Michael Schumacher Méribelnél síelés közben két kijelölt pálya között egy köves részen bukott, fejét a hó alatt rejtőző sziklába ütötte. Noha a bukás után még eszméleténél volt, súlyos fejsérülésekkel előbb Albervillie-Moutiers-be szállították mentőhelikopterrel, majd nem sokkal később a grénoble-i egyetemi kórházba vitték át, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Állapota életveszélyes, kritikus volt.

2013. december 30.

A grenoble-i klinika környékén szurkolók és újságírók tömege jelenik meg, miközben a Forma–1 közössége és az egész világ jókívánságait fejezi ki a hétszeres világbajnok felé. Délelőtt 11 órakor Schumacher kezelőorvosai sajtótájékoztatót tartanak, melyen elmondják, a német továbbra is életveszélyben van, mesterséges kómában tartják, testét lehűtötték, hogy agyát kíméljék, és segítsék a gyógyulási folyamatát, de prognózissal nem szolgálhatnak – óráról órára gondolkodnak csupán. A család mindeközben kiadta első közleményét, melyben köszönetet mondtak az orvosi csapatnak, valamint a jókívánságokat küldő embereknek.

2013. december 31.

A grenoble-i orvosi csapat második sajtótájékoztatóján kiderül, előző éjjel másodszor is megműtötték Schumachert, akinek agyáról eltávolítottak egy vérömlenyt. A kezelőorvos elmondta, a beavatkozással időt akartak nyerni, az életveszély még nem múlt el, de a német állapotát kontroll alatt tartják. „Még nem nyertük meg a csatát, de valamivel optimistábbak vagyunk, mint tegnap” – fogalmazott Gérard Saillant, a Schumacher család barátjaként jelenlévő professzor. Sabine Kehm mindeközben cáfolja a találgatásokat, melyek szerint Schumacher túlságosan gyorsan haladt volna balesetét megelőzően.

2014. január 1-2.

Sabine Kehm az újságíróknak nyilatkozik. Elmondja, Schumacher állapota az előző éjszaka stabil maradt, az életveszély viszont továbbra is fennáll. A menedzser ismét megköszönte a szurkolók támogatását. „Ez sokat jelent számunkra. Mindannyian tudjuk, hogy Michael egy harcos, és nem fogja feladni” – fogalmazott.

2014. január 3.

Michael Schumacher 45. születésnapja alkalmából vörösbe öltözött tömeg lepi el a grenoble-i kórház környékét. A Ferrari által meghirdetett akció keretén belül a rajongók zászlókkal, transzparensekkel fejezik ki együttérzésüket a német felé – a kórházban ugyanakkor továbbra is kaotikus a hangulat, ami kezd egyre nyomasztóbbá válni. Az AFP hírügynökség mindeközben arról számolt be, hogy a Schumacher által a baleset során viselt, eltört bukósisakot a rendőrség lefoglalta, arra pedig egy kamera is fel volt szerelve.

2014. január 4.

Schumacher menedzsere ismét helyzetjelentést ad, Schumacher állapotát kritikusnak, de stabilnak nevezi, emellett pedig hangsúlyozza, hogy a sok találgatás ellenére mindenki csak a tőlük vagy az orvosi csapattól származó információknak higgyen.

Sabine Kehm (Fotó: MTI/EPA/GUILLAUME HORCAJUELO Sabine Kehm (Fotó: MTI/EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

2014. január 6.

A hírek szerint Schumacher már nincs állandó életveszélyben, állapota azonban kritikus. Kehm aztán hivatalos közleményben aztán pontosít, a helyzet valóban stabilizálódott, de az életveszély nem múlt el. Az albertville-i ügyészség bejelenti, hogy sajtótájékoztatót fog tartani a baleset kapcsán.

2014. január 7.

Corinna Schumacher az állandó találgatásokra reagálva közleményben kér mindenkit arra, támogassák őket a nehéz időkben: „Fontos, hogy ne gyakoroljanak nyomást az orvosokra és a kórházra, hogy nyugodtan dolgozhassanak. Bízzanak a közleményeikben és hagyják el a kórházat. Kérjük, hagyják békén a családot.”

2014. január 8.

Az alberville-i ügyészség sajtótájékoztatót tart. Patrick Quincy főügyész elmondja, hogy Schumacher a találgatásokkal ellentétben nem haladt túl nagy sebességgel, kijelenti, hogy nincs információjuk a turista filmfelvételéről, és megerősíti, hogy Schumacher fejkamerája be volt kapcsolva, s az egy kétperces felvételen rögzítette a balesetet is. Emellett megállapítja, hogy a méribeli sípályát megfelelően biztosították, a vizsgálatok pedig tovább folytatódnak.

2014. január 29-30.

A francia média úgy tudja, az orvosok megkezdték az egy hónapja kómában lévő Schumacher felébresztését. Kehm előbb spekulációnak nevezi a híreket, másnap azonban közleményben erősíti meg, hogy Schumacher valóban az ébresztési fázisba lépett. „A gyógyszerek mennyiségét fokozatosan csökkentik, hogy megkezdjék az ébresztést, amely azonban sokáig tarthat. Eredetileg ezen információt a család védelme érdekében csak akkor akartuk közölni, miután a helyzet már konszolidálódott” – fogalmazott Kehm.

2014. február 11-13.

A német Bild arról számol be, hogy Schumacher az ébresztési folyamat során tüdőgyulladást kapott. Szakértők szerint mindez teljesen megszokott a kómás betegek esetén. Kehm nem erősíti meg a hírt, a lap később azt írja, a német már túl is van a tüdőgyulladáson. A menedzser mindeközben kijelenti: „Tisztában vagyunk azzal, hogy az ébresztési folyamat még hosszú ideig eltarthat. A gyorsaság nem is számít, csakis az, hogy Michael gyógyulása folyamatos és kontrollált legyen.”

2014. február 17.

Az alberville-i ügyészség bejelenti, hogy senkit sem terhel felelősség Schumacher síbalesete kapcsán.

2014. március 7.

Arról pletykálnak, hogy Schumacher már önállóan képes lélegezni, és reagál az ismerősök, a család beszédére. Sabine Kehm nem kommentálja a találgatásokat, s kijelenti, Schumacher továbbra is az ébresztési szakaszban tart.

2014. március 16-17.

Kehm egy tévés interjú során arról számol be, hogy Schumacher továbbra is ébresztés alatt áll, de hangsúlyozza, az állapotáról nem árulhat el részleteket. „Már megtanultuk és el is fogadjuk, hogy ez hosszú ideig tarthat” – mondja. A baleset körülményeiről azt mondja, Schumacher egy nem látható sziklára futott rá, melyet a friss hó takart el, nem haladt nagy sebességgel, és a puszta balszerencse eredménye volt, hogy súlyos sérüléseket szenvedett. Az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat megnyerő Mercedes mindeközben győzelmét egykori versenyzőjének ajánlja. „Gondolatban egész hétvégén vele voltunk. Erőt küldünk neki” – mondja a csapat sportigazgatója, Toto Wolff.

2014. április 3-4.

A menedzser előbb ismét biztató jelekről beszél, majd cáfolja a brit médiában megjelent híreket, melyek szerint Schumacher felesége férje hazaszállításának előkészítéséhez átalakítja svájci otthonukat. Miközben egyes médiumok reménytelennek nevezik a német versenyző helyzetét, Kehm másnap jó hírekről számol be: „Michael előrelépést tett. A tudatosság és éberség jeleit mutatja. A hosszú és nehéz küzdelemben mellette állunk a grenoble-i orvoscsapattal együtt, és továbbra is bizakodunk.”

2014. április 8.

Schumacher pontosan 100. napja tartózkodik Grenoble-ben.

2014. április 13.

Sabine Kehm a német ARD-televízió vendégeként vesz részt Günther Jauch műsorában, ahol részletesen beszél a baleset óta eltelt időszak nehézségeiről, a családra nehezedő nyomásról, a média támadásairól, az elterjesztett pletykák valóságtartalmáról, s ismét kijelenti, Schumacher a tudatosság és az éberség jeleit mutatja, ám hogy ez pontosan mit is jelent, a család és a versenyző magánszférájára hivatkozva, nem fejti ki. Azt azonban előrevetíti, amennyiben elszállíthatják a németet egy rehabilitációs központba, a későbbiekben nem adnak már tájékoztatást állapotáról.

2014. június 16.

Sabine Kehm friss közleményt ad ki, melyben arról számol be, hogy Schumacher felébredt a kómából, s már el is hagyta Grenoble-t. Hamar kiderül, hogy egy, korábban már több hírességet is kezelő lausanne-i rehabilitációs klinikán folytatja a felépülését. „Itt van nálunk, ma reggel érkezett” – erősíti meg a hírt Darcy Christen, az intézmény szóvivője. A menedzser mindeközben köszönetet mondott a francia kórház dolgozóinak, a nyilvánosságot pedig arra figyelmeztette, a rehabilitáció idején a család elzárkózik a külvilágtól. A német Bild megtudja, Schumi képes kommunikálni környezetével, éber fázisaiban pedig szemét is kinyitja. A hétszeres bajnokról érkező jó hírekre az egész F1- és sportvilág örömmel reagál. Lukas Podolski, a labdarúgó-világbajnokságon első győzelmét arató német válogatott tagja Schumachernek ajánlja sikerüket, s megígéri, ha megnyerik a tornát, őérte is teszik.

Michael Schumacher (Fotó: Moy / XPB Images) Michael Schumacher (Fotó: Moy / XPB Images)

2014. június 18.

A lausanne-i kórház szóvivője, Darcy Christen előrebocsájtotta, Schumacher várhatóan hosszú távra rendezkedik be náluk. Az intézményen belül egy privát területet kapott, s minden szükséges óvintézkedést megtettek a privátszférája védelme érdekében. „Ez egy hosszú út lesz számára, és nem tudhatjuk, mi lesz később. De bármi is történik, sok-sok türelemre lesz szükség. Jelenleg nincs jobb hely ennél Schumacher számára” – jelentette ki Christen. A brit média mindeközben a családhoz közel álló forrásokra hivatkozva állítja, Schumachernél váltakoznak egymással a tudatos és tudattalan állapotok, s bár beszélni nem tud, kommunikálni bizonyos mértékig igen. A svájci Blick pedig az átszállítása körülményeiről közölt részleteket, kiemelve, hogy mindent igyekeztek a legnagyobb titokban tartani, így még a betegszállítóknak sem árulták el, kit szállítanak majd.

2014. június 23.

Kiderül, hogy elloptak egy, a Michael Schumacher átszállításával kapcsolatban megírt 10-12 oldalas dokumentumot, mely a bajnok hónapokon át tartó grenoble-i kezelésének összegzése volt, s melyet több médiumnak is felkínáltak 60 ezer svájci frankért cserébe. A menedzsment azonnal jelezte, a tolvaj (és az esetleges vevők) komoly büntetésre számíthat, miután személyiségi jogokat sértett. A nyomozók egy Kagemusha internetes felhasználónevet használó személyhez jutnak, majd a nyomok később egy svájci helikoptertársasághoz vezetnek, melyet Schumacher családja korábban felkeresett a német Lausanne-ba szállításának ügyében. A cég egyik dolgozóját augusztus elején letartóztatták, ám pár nappal később felakasztotta magát cellájában.

2014. július 7-9.

„Michael Schumacher felesége újra mosolyog!” – e címmel közöl egy mosolygós képet Corinna Schumacherről a német Bild, mely arról számol be, hogy a svájci farmján megrendezett lovas versenyen a hétszeres bajnok neje láthatóan sokkal vidámabb és kiegyensúlyozottabb volt, mint korábban bármikor. Pár nappal később Corinna Schumacher rövid közleményt ad ki: „Haladunk. Természetesen lassan, de legalább előre haladunk.”

2014. július 21.

Svájci lapok arról kezdenek cikkezni, hogy Schumacher felesége férje hazaszállítását tervezi. A hírt nem erősítik meg hivatalosan.

2014. szeptember 9.

A menedzsment hivatalosan bejelenti, hogy Schumacher svájci otthonában folytatja tovább rehabilitációját. „Tekintettel arra, milyen súlyos sérüléseket szenvedett, az elmúlt hetekben, hónapokban sikerült előrelépéseket tenni. Ugyanakkor még mindig hosszú, nehéz út áll előtte” – hangsúlyozta Sabine Kehm. „Szeretnénk köszönetet mondani a Lausanne-i rehabilitációs klinika dolgozóinak az alapos és hozzáértő munkáért. Továbbra is kérjük, hogy tartsák tiszteletben Michael magánéletét és családját és kerüljük el, hogy különféle spekulációk lássanak napvilágot az egészségügyi állapotával kapcsolatban. Nem szabad feltételezni, hogy állapotában hatalmas változások történtek. A magánbirtokot pedig nem kellett átépíteni ahhoz, hogy ez a lépés megvalósítható legyen!”

A bejelentés másnapján a média képviselőinek tömege jelenik meg Schumacher glandi otthona környékén, ám a család birtokát rendőrök védik a kíváncsiskodóktól. A bajnok ápolását a Bild információja szerint egy 15 főből álló személyzet felügyeli, s köztük van korábbi mercedeses fizikoterapeutája, Kai Schnapka is. A lausanne-i klinikán dolgozó Darcy Christen elmondta: „A Michaelre most vigyázó csapat nagy részét a mi specialistáink képezték ki. Nyomon követjük a kezelését, és ahogy eddig, úgy most is mindig rendelkezésükre állunk.” A szakértők úgy vélik, Schumacher hazaszállítása elsősorban nem állapotának jelentős javulását jelzi, az sokkal inkább az otthon őt érő ingerek miatt számít fontos lépésnek.

2014. október 6.

Jean Todt, Schumacher korábbi csapatfőnöke, barátja egyik látogatása kapcsán beszélt a német bajnok állapotáról. „Azt mondhatjuk, hogy Forma–1-es autót talán már nem fog újra vezetni. Az elmúlt hetekben-hónapokban előrelépett, de még hosszú és nehéz út áll előtte. Most időre van szüksége és pihenésre. Harcol, és csak remélhetjük, hogy rövidesen javulni fog az állapota” – mondta.

Michael Schumacher és Jean Todt 2007-ben (Fotó:  Davenport / xpb.cc) Michael Schumacher és Jean Todt 2007-ben (Fotó: Davenport / xpb.cc)

2014. október 23.

Nyilatkozott Schumacher grenoble-i kezelőorvosa, Jean-Francois Payen, s elárulta, továbbra is folyamatosan nyomon követi a bajnok állapotát, s meg is látogatta őt Svájcban. Már nincs kómában, többet azonban nem mondhatok. Az ilyen agysérülések után a javulás lépcsőzetes; akárcsak a többi beteg esetében, nála is egy bizonyos időkeretről beszélhetünk, ami egy évtől egészen háromig terjedhet, így türelmesnek kell lennünk. Az a tény, hogy otthon van, nagyon sokat segíthet neki” – mondta.

2014. november 13.

Schumacher első, 1994-es bajnoki sikerének 20. évfordulója alkalmából újraindították a német hivatalos weboldalát. Ezen a család újra köszönetet mondott a szurkolóknak. „Még mindig naponta érkeznek jókívánságok Michaelhez, és még mindig nem találjuk a szavakat az emberek együttérzését látva. Újra csak megköszönni tudjuk, hogy együtt harcoltok velünk! Továbbra is bizakodunk, és a legjobbakat reméljük Michaelnek. Az erőtök segít nekünk abban, hogy továbbra is támogassuk őt ezen küzdelemben” – írták.

2014. november 13.

Schumacher életművéért és társadalmi munkájáért megkapta a Bambi-díjat. A gálán Sebastian Vettel mondott megható beszédet, a díjat pedig menedzsere, Sabine Kehm, valamint korábbi csapatfőnöke, Ross Brawn vette át helyette. „Emberként és mindenekelőtt barátként is megismerhettelek. Ez a barátság tesz ma esete ennyire boldoggá és büszkévé, ugyanakkor kicsit szomorúvá is. Annyira szerettem volna, ha ma este ezt a díjat személyesen adhatom át neked” – mondta Vettel.

2014. november 23.

A szezonnyitóhoz hasonlóan Sabine Kehm a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj előtt is nyilatkozott a német RTL-televíziónak. Elmondta, Schumacher állapota sérüléseinek súlyosságához mérten javul. „Tart a rehabilitációja. Hosszú és nehéz út áll előtte” – mondta. „A mai napig kapunk jókívánságokat, és még mindig nem találjuk a szavakat a tapasztalt együttérzésre. Újra csak megköszönni tudjuk, hogy vele együtt harcolnak. Bizakodóak vagyunk, és reméljük a legjobbakat Michael számára. Ezzel az energiával segítjük őt a harcában”

2014. december 15.

Jean Todt újra nyilatkozik barátjáról: „Otthon van, kezelik. Egy újabb nagy csatát kell megnyernie. Rendszeresen meglátogatom, próbálok egy héten egyszer elmenni hozzá. Szeretek vele lenni és a családjával. Igaz, hogy hamarosan már egy éve, hogy balesetet szenvedett, de még fiatal, így sok ideje van a felépülésre.”

2014. december 28.

A korábbi versenyző, Philippe Streiff azt állítja, Schumacher már kezdi felismerni családtagjait és hozzátartozóit, ám tolókocsiban van, s még képtelen beszélni. Sabine Kehm cáfolja, hogy a család bármilyen formában is kapcsolatban állna Streiff-fel.

2014. december 29.

Pontosan egy év telt el a méribeli síbaleset óta.

Michael Schumacher (Fotó: Charniaux / XPB Images) Michael Schumacher (Fotó: Charniaux / XPB Images)

2015. május 22.

Sabine Kehm interjút ad és Schumacher állapotáról nyilatkozik: „Örömmel mondhatjuk, hogy továbbra is előrelépéseket tesz, de ezt még mindig a balesete súlyosságát figyelembe véve mondom.”

2015. május 30.

Kehm a Spiegelnek is interjút ad, melyben arról mesél, a paparazzók milyen módszerekkel próbálnak képeket készíteni a svájci otthonában lábadozó hétszeres bajnokról. A család birtokát megerősített védelemmel őrzik az erdőben rejtőző, időnként drónokkal is próbálkozó médiától. „Sosincs nyugalom, mert állandó nyomás alatt állunk” – indokolta meg, miért is ennyire óvatosak az információközléssel.

2015. július 11.

A müncheni bíróság három pletykalap ellen indított eljárása során megállapítja, a Schumacherről közölt spekulatív cikkeik sértik a bajnok magánszféráját, kimerítik a kukkolás bűntettét.

2015. október 21.

Ross Brawn elárulja, állandó kapcsolatban áll Michael Schumacher nejével, s időről időre meg is látogatja egykori versenyzőjét otthonában. „Voltam náluk párszor, hogy lássam. Corinna gyakran felhív, hogy tájékoztasson a történésekről. Próbáljuk megtalálni az egyensúlyt a látogatások, a hívások terén, hogy az még ne legyen terhes számukra. Minden nap tovább imádkozunk, hogy javuljon az állapota. Lassú folyamat, de mindig van remény” – mondta.

2015. október 31.

Jean Todt a Mexikói Nagydíj helyszínén elárulja, gyakori vendég Schumacheréknél. „Michael közeli barát, ahogy a családja is közel áll hozzám. És biztosra veszem, hogy ez kölcsönös. Nagyon gyakran látogatom Michaelt, aki továbbra is harcol. És nekünk is tovább kell harcolnunk a családdal együtt” – mondta.

2015. november 21.

Londonban rendezik a Bajnokok Tornáját, melynek Michael Schumacher is rendszeres résztvevője volt. Állandó csapattársa, Sebastian Vettel társaival együtt gondolt a hétszeres bajnokra, akinek egy molinón is üzentek. „Hiányzol nekünk, Michael, gyógyulj meg!” – állt az üzenetben. „Nagy kár, hogy nem lehet itt velünk. Nehéz pillanatok ezek. Tudjuk, hogy harcol, tudjuk, hogy nincs jól, és természetesen minden jót kívánunk neki” – nyilatkozta Vettel.

2015. december 22.

Egy német bulvárlap arról számol be, hogy Schumacher fizikoterapeutái segítségével újra járni tanul. Sabine Kehm azonnal cáfolja a pletykát: „Sajnos ismét arra kényszerítenek minket, hogy tisztázzuk ezt. Az állítások, miszerint Michael újra tud járni, nem felelnek meg a valóságnak” – mondta a menedzser, hozzátéve, hogy az efféle híradások csak hiú reményeket keltenek az emberekben.

2015. december 23.

Schumacher volt menedzsere, Willi Weber az Expressnek nyilatkozva kijelenti, ha már lett volna áttörés a bajnok rehabilitációjában, tudnánk róla. A német elárulja, nem látogatta meg a balesete óta korábbi versenyzőjét – egy nappal később viszont hozzáteszi, Corinna Schumacher nem engedélyezte a látogatását.

2015. december 29.

Schumacher balesetének második évfordulója.

Michael Schumacher és Ross Brawn (Fotó: Charniaux / XPB Images) Michael Schumacher és Ross Brawn (Fotó: Charniaux / XPB Images)

További tartalmak