Musorujsag
Élő Eredmények

Kilencven úszóedző vár bocsánatkérést Hosszú Katinka férjétől

mti
Péntekig kilencven úszóedző írta alá azt a nyilatkozatot, melyben kiállnak a lemondott Kiss László szövetségi kapitány mellett, s nyilvános bocsánatkérést várnak Shane Tusuptól, Hosszú Katinka edzőjétől, egyben férjétől.

„E nyilatkozatot aláíró magyar úszóedzők nevében a leghatározottabban visszautasítjuk azt a szégyenteljes eljárást, amellyel Hosszú Katinka, de elsősorban férje, Shane Tusup kezelte Kiss László szövetségi kapitány párbeszédre irányuló gesztusát a 2016. január 6-án tartott sajtótájékoztatót követően” – áll az MTI-hez eljuttatott pénteki nyilatkozatban, amelyet neves klubedzők is aláírtak.

Hosszú Katinka és Shane Tusup - MTI Fotó: Soós Lajos Hosszú Katinka és Shane Tusup – MTI Fotó: Soós Lajos

A trénerek elismerik Hosszúnak és edzőjének elmúlt években elért kiváló eredményeit, mellyel szerintük is nagyban segítették a sportágat, ugyanakkor kiemelték, hogy ezek még mindig messze elmaradnak Kiss Lászlónak az elmúlt évtizedekben elért sikereitől. A levélben méltatták a magyar szakember kapitányként végzett munkáját, megjegyezve, hogy „bámulatos tudását” szükség esetén bárkivel megosztotta, s így tett nem egyszer Hosszúval is.

„Pontosan ezért tartjuk felháborítónak, hogy amikor párbeszédre törekedne egy versenyzővel és edzőjével, akkor a versenyző az edző nyomására kitér előle, de fogalmazzunk pontosan: faképnél hagyja. Történjék bárhol, bármilyen körülmények között, mindez önmagában is minősíthetetlen, mint ahogy azt sem tartjuk helyénvalónak, hogy a kapitánynak kell egyáltalán keresnie a versenyzőt és edzőjét, mert azoknak valamilyen kívánságuk van. Ennek épp fordítva kellene történnie normális esetben: nekik kellene időpontot kérniük a kapitánytól, ennek a világon mindenütt ez a rendje – de különösen az, ha a kapitányt Kiss Lászlónak hívják” – olvasható a nyilatkozatban.

A trénerek felszólították Shane Tusupot, hogy a jövőben adja meg a kellő tiszteletet Kiss Lászlónak, a sajtótájékoztatón történtek kapcsán pedig nyilvános kérjen bocsánatot.

Kiss László szövetségi kapitány nyilatkozik Hosszú Katinka sajtótájékoztatója után 2016. január 6-án. MTI Fotó: Soós Lajos Kiss László szövetségi kapitány nyilatkozik Hosszú Katinka sajtótájékoztatója után 2016. január 6-án. MTI Fotó: Soós Lajos

A nyilatkozatban a szakemberek elismerik, hogy a magyarországi lehetőségek még mindig nem vethetőek össze az amerikai, ausztrál, orosz, vagy francia viszonyokkal, azt ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az elmúlt évek minden eddiginél nagyobb pénzügyi támogatása, s létesítmény-fejlesztései révén nagyságrendekkel jobb feltételek között készülhetnek, mint akárcsak négy-öt évvel ezelőtt. „Ez garancia arra, hogy a magyar úszósport múltbéli és jelenlegi eredményessége a jövőben is kimagasló lesz – ehhez azonban az eddig megszokott nyugodt légkörre van szükség, melynek egyik alapfeltétele egymás kölcsönös tisztelete” – zárult a levél.

A világ- és Európa-bajnok Hosszú Katinka először karácsony előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyen kifejtette, hogy elégedetlen a Magyar Úszó Szövetség teljesítményével és hozzáállásával. Kritikáit szerdán, ugyancsak sajtótájékoztatón megismételte, egyben kijelentette: nem fogadja el azt a szerződést, amelyet a szövetség ajánlott számára decemberben. A szerdai sajtóeseményre Kiss László is elment, ám utána hiába próbált beszélni az úszóval, Hosszú elhagyta a helységet.  Az ügy folyományaként Kiss László csütörtökön lemondott posztjáról, azonban Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök az MTI-nek azt mondta, nem nyugszik bele a szakember döntésébe, mivel a magyar úszósportnak szüksége van Hosszú Katinkára és Kiss Lászlóra is.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A szakmai alelnök sem tudja összerakni a mozaikot
Dr. Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke az M4 Sport stúdiójában elmondta, hogy sajnálja az ügy alakulását, de amit Hosszú Katinka kért, annak a nagy része megvalósult, és a szövetség vezetői is tettek gesztusokat felé.
Úszás