Musorujsag
Élő Eredmények

Újabb tizenéves bukkant fel a királykategóriában

Force India
A Force India szerződést kötött a 16 éves Nyikita Mazepinnel, aki a folytatásban a csapat fejlesztőversenyzőjeként dolgozik majd. Az indiai alakulat hivatalos közleményében úgy fogalmazott, hosszú távra tervez az orosz pilótával.
Force India (Fotó: Charniaux / XPB Images) Force India (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Mazepin tavaly kezdte formaautós pályafutását, miután 2014-ben második lett az FIA-CIK gokart világbajnokságon. A 2015-ös évet a kétliteres északi-európai Forma-Renault-sorozatban töltötte, ahol tizenkettedik lett a pontversenyben (az újoncok között a hatodik helyet tudta megszerezni), legjobb eredménye pedig egy harmadik helyezés volt az osztrák hétvége harmadik futamán. Eközben a kétliteres Európa-Kupában is indult néhány viadalon; itt egy 12. pozíció volt a legjobbja.

Idén a Forma-3-as Európa-bajnokságban bizonyíthat a HightechGP versenyzőjeként, miközben a Forma-1 légkörével is ismerkedhet, a Force India ugyanis leszerződtette fejlesztőpilótának. A csapat közleménye szerint a fiatal orosz rendszeresen részt vesz majd a szimulátoros teszteken és számos F1-es futamra is ellátogathat, hogy közelről figyelje az alakulat munkáját. Az indiaiak kommünéje kiemeli, az istálló hosszú távra tervez a most szerződtetett pilótával.

„Fantasztikus lehetőség ez Nyikita számára, hiszen igazi Forma-1-es gyakornok lehet, sőt valódi csapattaggá válhat” – lelkendezett a Force India első embere, Vijay Mallya. „Csapatunk eddig is jó volt a fiatalok felfedezésében és gondozásában, az pedig teljesen egyértelmű, hogy Nyikita egy tehetséges és elszánt autóversenyző. 2016-ban jó lehetősége lesz arra, hogy megmutassa, mire képes és arra, hogy tovább folytassa fejlődését, megszerezve a Forma-1-ben való versenyzéshez szükséges képességeket” – tette hozzá a tapasztalt sportvezető.

„Alig bírom elhinni, hogy csatlakozhatok a Force Indiához” – idézi az alakulat közleménye Mazepin szavait. „Ez az eddigi legnagyobb lépés a pályafutásomban. Szeretnék köszönetet mondani Vijay-nek és a csapat dolgozóinak, amiért megkaptam ezt a nem mindennapi lehetőséget. Fiatal vagyok és nagyon sokat kell még tanulom, szóval ez a lépés a fejlődésem szempontjából is rendkívül hasznosnak tűnik. Az álmom természetesen az, hogy egy nap a Forma-1-ben versenyezzek, most pedig egy lépéssel közelebb kerültem ehhez!” – folytatta boldogan.

További tartalmak