Musorujsag
Élő Eredmények

Tulajdonos- és névváltás előtt a Force India

Motorsport
Hamarosan átrendeződnek a Force India tulajdonosi viszonyai, miután a csapat egyik fő részvényese és partnere hátat fordít az F1-nek.
Sergio Perez (Fotó: XPB Images) Sergio Perez (Fotó: XPB Images)

A Sahara Group évek óta főtámogatója a silverstone-i csapatnak, mely még a hivatalos elnevezésében is helyet biztosított számukra. A cég 42,5%-os részesedéssel bír a Force Indiában, ám most az indiai legfelsőbb bíróságnak jelezte, megválna részvényeitől.

Az ügy hátterében az áll, hogy a Sahara elnökét, Subrata Royt 2014 márciusában letartóztatták, miután 2,45 milliárd angol fontos tartozást halmozott fel befektetőivel szemben. Ahhoz, hogy e tartozásokat kiegyenlítsék, a Saharának most minden tulajdonát (hotelek, repülők) értékesítenie kell, beleértve az F1-es részvényeit is. Ezen vagyonukat 441 millió dollárra becsülik.

A Sahara 2011 óta résztulajdonosa és névadó partnere a Force Indiának, akkor 100 millió dollárért vásárolták be magukat a csapatba. A csapatfőnök, Vijay Mallya további 42,5%-os részesedéssel bír, míg a fennmaradó 15% a holland Mol család (Michel Mol, a jogelőd Spyker-csapatban volt érdekelt) tulajdonát képezi. A most eladásra kínált részvényeket a múlt évben már felkínálták a mexikói támogatóknak, a Carlos Slimék égisze alá tartozó Telcelnek és Clarónak.

A mexikói vonal miatt a csapatnak talán nem kell újabb pénzügyi nehézségektől tartania, ám amennyiben sor kerül az eladásra, a hivatalos nevük várhatóan meg fog változni.

 

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Hülkenberg: Azt akarom, hogy ez legyen a legjobb szezonom
A Force India német pilótája, Nico Hülkenberg „keményen fog támadni” a 2016-os szezonban, hogy Forma-1-es pályafutása legeredményesebb évadját zárja. Másfél hónappal az év első versenye előtt úgy érzi, csapata képes olyan autót készíteni, amivel teljesítheti célját.
Aston Martin Cognizant Formula One Team
Újabb tizenéves bukkant fel a királykategóriában
A Force India szerződést kötött a 16 éves Nyikita Mazepinnel, aki a folytatásban a csapat fejlesztőversenyzőjeként dolgozik majd. Az indiai alakulat hivatalos közleményében úgy fogalmazott, hosszú távra tervez az orosz pilótával.
Aston Martin Cognizant Formula One Team