Musorujsag
Élő Eredmények

A játékosok szerint nem jó reformokat tervez a FIFA

mti
A labdarúgókat képviselő nemzetközi érdekvédelmi szervezet szerint nem megfelelő a nemzetközi szövetség reformtervezete.

A FIFPro közleménye úgy fogalmaz, hogy a FIFA megújítását célzó javaslatok szerint a hatalom továbbra is a nemzeti és a kontinentális szövetségek kezében összpontosulna, ezzel kirekesztené az irányításból a játékosokat, a szurkolókat és a klubokat.

„Az úgynevezett reformok miatt továbbra is megmarad a futball monopolisztikus struktúrája” – írták, egyben felszólították az illetékeseket, hogy sürgősen és alaposan vizsgálják meg a tervezetet, „különben még rosszabb forgatókönyv valósul meg, mint korábban”.

A világszerte több mint 60 ezer hivatásos labdarúgót képviselő FIFPro néhány ígéretet is bírált azok közül, amelyeket a nemzetközi szövetség 209 tagszervezetének tettek az elnökválasztási kampány során. Aggasztónak nevezték, hogy ugyanazok a szövetségek kapnának még több támogatást és még több helyet a FIFA vezetésében, amelyek eddig.

A FIFA-t sújtó világméretű botrányban összesen 41 ember ellen folyik nyomozás az Egyesült Államokban és Svájcban. Köztük van számos nemzeti labdarúgó-szövetség vezetője is. A FIFA független etikai bizottsága nyolc évre eltiltotta Joseph Blatter FIFA-elnököt, valamint Michel Platinit, az európai szövetség (UEFA) első emberét.

A FIFA elnöki posztjára öten pályáznak: Gianni Infantino, az UEFA svájci főtitkára; Ali bin al-Husszein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja; a francia Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese; a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnöke; valamint Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember. A szavazásra február 26-án, Zürichben kerül sor.

A nemzetközi szövetség megtisztulását célzó reformcsomag értelmében megszűnik a szervezet vezetőtestülete, a végrehajtó bizottság, amelynek helyét a korlátozott döntéshozó jogkörrel rendelkező FIFA-tanács veszi át. Ez korlátozza a magas rangú vezetők számát, csökkenti a vezetőtestület hatáskörét, továbbá növeli a nők jelenlétét. Szintén fontos változás várható például a kormányzati vagy egyéb beavatkozás szankcionálásában.

További tartalmak