Musorujsag
Élő Eredmények

Az aranyért birkózhat Lőrincz Tamás a Magyar Nagydíjon

birkozoszov.hu/MTI
Az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás nagyszerű birkózással, többek között a világbajnok Davor Stefaneket legyőzve bejutott a 66 kilogrammosok döntőjébe a szombathelyi kötöttfogású Magyar Nagydíjon, melynek szombat esti programjában Almási Ferenc is érdekelt a 130 kilogramm bronzmérkőzésén.

A Polyák Imre emlékverseny első napján a 66 és a 130 kilósok mellett a 75 és a 85 kilogrammos kategória küzdelmeit rendezik meg. Az előcsatározások során 87 birkózó lépett szőnyegre.

Magyar szempontból nem indult jól a viadal, az eddigi egyetlen riói kvótás Lőrincz Viktor (85 kg) után ugyanis a junior-világbajnok, nehézsúlyú Lám Bálint is megsérült, méghozzá nem sokkal a pénteki mérlegelést követően, így ő sem tudta vállalni a szereplést.

Hazai indulóból azonban nem volt hiány szombaton, ám Lőrinczen és Almásin kívül a többiek nem jutottak el a dobogós csatározásokig.

A háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamásnak már a 16 közé jutásért szőnyegre kellett lépnie az Arena Savariában, ám a román Georgian Carpen nem jelentett számára problémát, technikai tussal (9-0) jutott túl rajta, majd a folytatásban a japán Inue Tomohirót is biztosan győzte le (4-0-ra), a negyeddöntőben pedig a szerb Mate Nemes bizonyult számára könnyű ellenfélnek (8-0).

Az elődöntő előtt nem igazán lehetett újabb Lőrincz-parádéra számítani, hiszen a 2014-es világbajnok Davor Stefanek várt rá. A szerb birkózó az utóbbi években a sportág egyik legszerencsésebb szereplőjének is nevezhető, ugyanis a nagy világversenyeken rendre kifejezetten könnyű ágra kerül, így hosszú ideje nem volt olyan Eb vagy vb, amelyiken ne jutott volna el az éremmeccsekig. Stefanek a tavalyi Las Vegas-i vb-n sem panaszkodhatott a sorsolásnál, s ezt ki is használta, bronzérmes lett, ezzel egyúttal olimpiai kvótát is szerzett. Vele ellentétben a sorsolásoknál általában kifejezetten peches Lőrincz a tavalyi vb-n nem jutott a legjobb hat közé, azaz neki még nincs riói indulási helye.

A szerb most nem kerülhette el Lőrinczet, s amint a meccsen kiderült, ennek valószínűleg nem is örült. A mérkőzés ugyanis kifejezetten egyoldalú csatát hozott: Lőrincz sokkal jobban birkózott Stefaneknél, aki akcióindításig sem igazán jutott el hat perc alatt, egy ideig elsősorban reklamálásban jeleskedett, majd szabálytalanságokkal tördelte a meccset. Lőrincz Tamás viszont szép akciókat csinált, mögé került, kitolta riválisát, lentről nagy ívű dobást mutatott be, s igen simán, 9-3-ra győzött. A szerb három pontjából kettőt egy erősen vitatható kétpontos intésnek köszönhetett, melyet Lőrincz – vétlennek tűnő – fejelésért kapott, őt viszont nem büntették, amikor megrántotta riválisa ujját.

“Nem voltak gondjaim a fogyást illetően, istenigazából a 68 kiló lenne az én világom, a 66 se rossz, de itt több maradt bennem, ezt is szokni kell. A második meccsen éreztem a holtpontot, de túllendültem rajta, és ezután egyre jobban ment a birkózás. A döntőbe jutásért Stefanek törte az ujjamat, nem tudom, miért – azaz érdekes, hogy egyébként jóban vagyunk -, elvégre ez nem egy olimpiai döntő volt, de mindegy, ilyen a verseny. Remélem, nincs komoly gond az ujjammal. Erősnek éreztem magam, végig irányítottam a meccset. Abban bízom, hogy a döntőben sem lesz gond” -nyilatkozta a szövetség honlapjának a magyar klasszis, aki láthatóan feszült volt a mérkőzés alatt, csakúgy mint Sike András szövetségi kapitány.

Almási Ferenc Lám hiányában remekül helyt állt a legnehezebbek között. Igaz, rögtön a nyolc között kezdett, ám ott szép sikert aratott a kínai Hszü Jung-liang ellen technikai tussal megszerzett győzelemmel. Az elődöntőben a szintén kínai Csiang Meng viszont már túl nagy falatnak bizonyult a számára (2-11), de a bronzmeccsen még javíthat.

A világ- és Európa-bajnok Bácsi Péter is jól kezdte a napot, két magabiztos győzelem után azonban a nyolc között többször is hibázott az amerikai Geordan Speiller ellen, aki ki is használta ezeket, s 8-2-re nyert. Mivel az elődöntőben Speiller nem tudott győzni, Bácsi a vigaszágon sem folytathatja a küzdelmeket.
A magyar válogatottak közül még Szabó László volt érdekelt szombaton, szintén a 75 kilogrammos súlycsoportban, ám számára hamar véget is ért a verseny, miután nagy csatában alulmaradt Neven Zugajjal szemben, s a horvát nem vitte őt vigaszágra.

Az első meccsén vereséget szenvedett Szabó Martin (75 kg) és Pap Arnold (130 kg) számára még a vigaszág ad lehetőséget a folytatásra, mivel délelőtti ellenfeleik a fináléig jutottak.

A szombati program 16.00 órakor a vigaszági küzdelmekkel folytatódik, majd az ünnepélyes megnyitót 17.15-től rendezik. A 66, a 75, a 85 és a 130 kilogrammos éremmérkőzések 18.00 órakor kezdődnek.

További tartalmak