Musorujsag
Élő Eredmények

Nem lesz európai futball Szuperliga

MTI
Az európai labdarúgóklubokat tömörítő társaság (ECA) párizsi ülésén elvetette az európai szövetség (UEFA) kihagyásával tervezett Szuperliga ötletét.

„Pillanatnyilag nem tervezünk semmi ilyesmit” – mondta Umberto Gandini, az ECA alelnöke, aki egyben az AC Milan igazgatója. A sportvezető hozzátette, szeretnék elérni az UEFA-nál, hogy 2018-tól némileg változtassanak a Bajnokok Ligája és az Európa Liga lebonyolításán. Elmondása szerint ez a folyamat legfeljebb hat-kilenc hónapot vehet igénybe, mert utána az európai szövetségnek értékesítenie kell a sorozat kereskedelmi jogait a 2018-tól 2021-ig terjedő időszakra.

Karl-Heinz Rummenigge elnök – aki egyben a Bayern München első embere is – elmondta: céljuk, hogy a legnépszerűbb klubok részvétele akkor is biztosított legyen, ha hazájuk bajnokságából esetleg nem szereznek jogot az indulásra.

Karl-Heinz Rummenigge - Fotó: EPA/Andreas Gebert Karl-Heinz Rummenigge – Fotó: EPA/Andreas Gebert

Jean-Michel Aulas, az Olympique Lyon elnöke szerint az érdemi tárgyalások csak az UEFA jelenlegi bizonytalan helyzetének megszűnése után kezdődhetnek. Michel Platini elnököt a nemzetközi szövetség (FIFA) etikai bizottsága korrupció és egyéb bűncselekmények miatt nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől, Gianni Infantino főtitkár pedig a FIFA elnökjelöltjeként kampányol.

A Bajnokok Ligájának konkurenciát jelentő úgynevezett Szuperliga ötlete már többször felvetődött az elmúlt években, legutóbb Rummenigge beszélt róla egy német újságban a múlt hónapban. Aulas ezzel szemben most úgy fogalmazott, ennek a létrehozása még túl korai lenne.

Az európai klubfutballt az UEFA hároméves ciklusokban szervezi, ezért jelentős változásokra csak egy-egy időszak végén van lehetőség. A jelenlegi periódus 2018-ban zárul.

„A megszokott utat követjük, háromévenként elemezzük az UEFA-val a versenysorozat sikerességét és a lehetséges módosításokat. Most éppen ebben a fázisban vagyunk” – közölte Gandini.

A hétfőn és kedden rendezett párizsi ülés előtt a Reuters brit hírügynökség azt írta: a tanácskozás megmutatja, mennyire komoly a legjelentősebb európai klubok szándéka, hogy valóban magukhoz akarják-e ragadni az irányítást és a hatalmat, vagy csupán nyomást szeretnének gyakorolni az UEFA-ra, hogy a jövedelmező versenysorozatok bevételeiből a jelenleginél is nagyobb arányban részesüljenek.

Gianni Infantino korábban kijelentette, hogy FIFA-elnökké választása esetén kezdeményezni fogja a világbajnokság mezőnyének 40 csapatossá bővítését. Az ECA tagjai ezzel szemben a jelenlegi, 32 válogatottat számláló lebonyolítás mellett foglaltak állást, mert újabb nyolc nemzeti együttes bevonása azt jelentené, hogy további 184 játékosnak kellene hosszabb ideig távol lennie a klubjától.

Az ECA több mint kétszáz európai labdarúgóklubot tömörít – ezek közül 143 képviseltette magát a francia fővárosban -, tagja például a Real Madrid, az FC Barcelona, a Juventus és a Bayern München, Magyarországról pedig a Ferencváros, a Videoton, a Debrecen és a Budapest Honvéd.

További tartalmak