Musorujsag
Élő Eredmények

Boczkó Gábor: több lassú lefolyású infarktuson vagyunk túl

M4/telesport.hu
Boczkó Gábor szerint a magyar férfi párbajtőrcsapat már a vancouveri világkupaverseny megnyert negyeddöntője után azt hitte, hogy sikerült megszerezni az olimpiai kvótát.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású kvartett megnyerte a viadalt, ezzel kiharcolta a riói részvételt.

A magyarok olimpiai részvételéhez az is kellett, hogy az egyiptomiak a világranglistán ne kerüljenek be az első 16 közé, mert ezzel Afrika helye felszabadult, illetve, hogy a dél-koreaiak a rangsorban maradjanak a legjobb négyen kívül. Mindkét feltétel hamar megvalósult, mert az egyiptomiak a 32-es tábla első körében 26-25-re kikaptak a japánoktól, a dél-koreaiak pedig a nyolcaddöntőben 43-32-re az észtektől.

 

Somfai Péter, Rédli András, Imre Géza és Boczkó Gábor a vancouveri világkupa megnyerése után Somfai Péter, Rédli András, Imre Géza és Boczkó Gábor a vancouveri világkupa megnyerése után

Utóbbiak később az olaszokat is legyőzték, ezzel veszélyessé váltak a magyarokra, akárcsak a kazahok, akik szintén bejutottak a legjobb négy közé. Végül a magyar csapat mindkét riválisát felülmúlta, amivel kiharcolta az olimpiai részvétel jogát. A riói induláshoz még arra is szükség volt, hogy a németek és a csehek a magyarok mögött maradjanak a rangsorban, s előbbiek a negyeddöntőben, utóbbiak pedig egy körrel hamarabb fejezték be menetelésüket.

A csapatkvóta azt is jelenti, hogy a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében maximális létszámmal – három fővel – lehetnek majd ott Rióban a magyarok.

„Több lassú lefolyású infarktuson vagyunk túl, ugyanis mi szentül hittük, hogy miután a franciákat megvertük a negyeddöntőben, megvan a kvóta, de kiderült, hogy mégsem, mert még van matematikai esélye mind Kazahsztánnak, mind Észtországnak” – nyilatkozta Boczkó Gábor az M4 Sportnak adott telefoninterjúban.

Imre Géza hozzátette, az izgalmakat fokozta, hogy akiktől előzetesen tartottak, azok egyből kiestek az elején, akikkel pedig nem számoltak, azokkal a végén nagy csatákat kellett megvívniuk.”

A teljes interjúért kattintson a lejátszóra!

A remek formában vívó Rédli András nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a társak szerint ő vitte a hátán az egész csapatot. „Ennek igazán örülök, de nem emelek szobrot magamnak, mert ez csapatsiker volt. Ma valóban nekem szerencsére jól ment, örülök neki, de igazából egy dolog számít: hogy kijutottunk az olimpiára. Én azt gondolom, hogy a magyar csapat ezt megérdemelte az egész éves teljesítménye alapján is, illetve azt, hogy nem kérdés, hogy a magyar férfi párbajtőrcsapat bent van a világ legjobb nyolc csapata között. Becsületes, tisztességes úton jártunk, mindenkit megvertünk, aki elénk jött, azt gondolom, hogy megérdemelten vagyunk ott az olimpián.”

További tartalmak