Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel a Ferraritól vonulhat vissza

Speedweek
A négyszeres világbajnok valós lehetőségnek tartja, hogy a Ferrari legyen az utolsó csapata a Forma–1-ben.
Sebastian Vettel (Fotó: xpbimages.com) Sebastian Vettel (Fotó: xpbimages.com)

Sebastian Vettel egy bámulatosan sikeres karriert hagyott ott a Red Bullnál a mélypontra kerülő Ferrari kedvéért 2014 végén, ám miközben volt csapata 2015-ben egyre lejjebb csúszott az erősorrendben, addig a maranellói gárda óriási javuláson esett át – a német háromszor is a dobogó legfelső fokáról pezsgőzhetett a versenytársaival. Az istálló tehát jelenleg öles léptekkel halad előre, és mivel bevallottan Vettel gyerekkori álma volt, hogy náluk versenyezhessen, ezért minden szempontból érhető lenne, ha a korábbi világelső még évekig a Scuderia kötelékét erősítené. De hogy ez legyen az utolsó csapat a Forma–1-ben?

„Lehetséges” – felelte Vettel a Speedweek magazin újságírójának kérdésére. „Személyiségemből fakadóan nem olyan ember vagyok, aki minden évben másik csapat színeiben tűnik fel. Ez nem én vagyok, sosem voltam ilyen az élet egyetlen területén sem. Jelen pillanatban nagyon jól érzem magam itt, és megvan a nagy közös célunk, amit el szeretnénk érni.”

Ez a cél természetesen az elmúlt két évadot uraló Mercedes legyőzése lenne, akik 2014 eleje óta hat futam kivételével az összeset megnyerték, és akik Lewis Hamilton révén tavaly és tavalyelőtt is egyéni világbajnokot avathattak – az egyetlent Vettel utolsó, 2013-as bajnoki sikere óta. A német tisztában van vele, hogy bár az előző szezon nagyszerűen sikerült, 2016-tal kezdődően továbbra is nagy feladat előtt állnak.

„Nem titok, hogy még mindig nem tartunk ott, ahol szeretnénk, és hogy vannak dolgok, amiken még javíthatunk” – nyilatkozta. „Motor, kasztni, aerodinamika – tavaly sok kis részletből állt össze a Mercedesszel szembeni lemaradásunk. Viszont a megelőző szezonhoz képest az egész csapat óriásit javult, és elsősorban ez az, amiért 2015-öt én teljes sikerként könyvelem el. Ha megnézzük, egyszer-kétszer már így is sikerült borsot törnünk a Mercedes orra alá.”

Vajon fogadna rá, hogy 2016-ben végre megint világbajnok lesz? A négyszeres világelső erre széles vigyorral reagált: „Fogadhatsz valaha is saját magadra?”

„Nem veszíthetjük el a gyökereinket”

A huszonnyolc éves versenyző a Forma–1 iránt érezhetően csökkenő érdeklődés kapcsán is kifejtette a véleményét.

„Az elmúlt két év Mercedes-dominanciája biztosan sokkolta a rajongók egy részét. Ezen kívül a mostani szabályalkotók szerintem túlságosan is a részletekre koncentrálnak – szerintem nem lenne szabad elveszítenünk a motorsport gyökereit, és mindannyiunk nevében csak remélni tudom, hogy a jövőbeli kocsik jobban megfogják majd a közönséget. A nézőnek tudnia kell azonosulnia az autóval; jelenleg az egész túl bonyolult. Mindemellett a motorhang sem elég erős.”

Vettel idei versenygépét, az új Ferrarit a teljesítménye mellett a festése miatt is hatalmas várakozás előzi meg – a pletykák szerint az olaszok bemutatójára február 18-án vagy 19-én kerül majd sor.

További tartalmak