Közlemény a nyilvános Eb-vetítésekről

A nyilvános labdarúgó EB-vetítések 99 százaléka ingyenes lesz a vendéglátóhelyek számára.

Az MTVA közleményt adott ki a nyilvános Eb-vetítésekről:

Amennyiben ahhoz nem kapcsolódik szponzoráció, belépődíj vagy kötelező fogyasztás, ill. kereskedelmi aktivitás, az MTVA UEFA-val kötött megállapodása alapján ingyenesen biztosítja háromszáz főig az Európa-bajnokság nyilvános közvetítésének lehetőségét.

Ez a megállapodás bármilyen térben, vagy helyszínen megtartott közvetítésre egyaránt vonatkozik, vagyis nem a vetítés helye a mérvadó, hanem a helyszín befogadóképessége. A megállapodás értelmében tehát a magyar vendéglátóhelyek 99 százaléka mentesül a díjfizetés alól.

Befogadóképesség alapján a helyszíneket 5 kategóriába sorolta az MTVA, ahol a legmagasabb két kategória már az 5 és 10 ezer néző fölötti sáv. A 300 és 1000 fő közötti díjszabásban az ár 200.000,- Ft. Az árakat az UEFA ajánlásával és jóváhagyásával határoztuk meg.

Ugyanígy nagyon komoly szabályok vonatkoznak a kivetítőt üzemeltetők esetében a szponzorokra is, mert köztudomású, hogy a legtöbb nyilvános hely meghirdeti a nyilvános meccsnézéseket. Vagyis az UEFA felhasználási feltételei díjfizetéstől függetlenül mindenkire egyformán vonatkoznak.

Az MTVA a sajtóban megjelent hírekkel szemben egyelőre csak egy előzetes igényfelmérő körlevelet, és egy adatlapot küldött szét a korábbi és a lehetséges partnereknek: ezek között szerepelnek a fővárosi és vidéki strandok, fürdők, fesztiválok, önkormányzatok, sportlétesítmények és nagyobb, teraszos, rendezvényre alkalmas vendéglátóhelyek.

Az MTVA mindenképpen elvárja a vendéglátóhelyektől, hogy folytassanak jogszerű magatartást: akik kifejezetten erre az eseményre alapozva hoznak létre kereskedelmi tevékenységet, nagy baráti társaságokat invitáló meccsnézésekkel egészítik ki meglévő tevékenységüket, akkor járnak el jogszerűen, ha rendezvényeiket az MTVA-nál bejelentik, és 300 fő befogadó képesség felett, ill. szponzoráció és kereskedelmi aktivitás esetén megfizetik az egyébként nem túl magas hozzájárulást.

MTVA és az UEFA között megkötött szerződés értelmében ugyanis az MTVA köteles a tudomására jutott jogosultság nélküli nyilvános vetítéseket jelenteni az UEFA felé. Ezek után - ha szankcióra kerülne sor - azt már nem az MTVA, hanem az UEFA végzi el.

Az MTVA - mint a televíziós jogok megvásárlója - azt kéri partnereitől, hogy a rendezvények után jogszerűen fizessék meg a joghasználati díjat.

Kérjük az érintetteket, hogy a tartalomertekesites@mtva.hu email címen vegyék fel velünk a kapcsolatot.

Köszönjük!

Jó szurkolást kívánunk, hajrá magyarok!