Musorujsag
Élő Eredmények

Schumacher menedzsere részletesen beszélt hallgatásuk okáról és a balesetről

Süddeutsche Zeitung, Speedweek, Focus
A sajtó képviselői előtt beszélt Sabine Kehm arról, miért is zárkózik el attól, hogy részletes tájékoztatást adjon a nyilvánosságnak a 2013 végén súlyos balesetet szenvedő Michael Schumacher állapotáról, rehabilitációjának állásáról.
Michael Schumacher (Fotó: G. Bortoli / xpb.cc) Michael Schumacher (Fotó: G. Bortoli / xpb.cc)

Michael Schumachert még a grenoble-i klinikán kezelték, amikor menedzsere, Sabine Kehm előre jelezte: ha majd hazaszállítják a hétszeres Forma–1-es bajnokot, már nem adnak ki rendszeresen közleményeket, és igyekeznek hermetikusan elzárni a családfőt a nyilvánosság elől. Szavukat tartották is: 2014 őszén Schumi hazatért svájci otthonába, és állapotáról azóta nemigen érkezett érdemleges információ. Kehm általában csak a „küzdelem folytatásáról”, valamint „apró előrelépésekről” számolt be, miközben a szurkolók megértését és támogatását kérte a nyugalmas rehabilitáció érdekében.

Sabine Kehm most egy, a Starnbergi-tónál tartott konferencián 90 újságíró előtt részletesen is elmagyarázta hallgatásuk okát, s elárulta, valójában Schumacher konkrét célja volt, hogy karrierje lezárulta után elzárkózzon a nyilvánosság elől. „A média valójában sosem adott hírt Michael és Corinna magánéletéről. Amikor Svájcban volt például, nyilvánvaló volt, hogy ő egy puszta magánember” – érvelt Kehm. „Egyszer hosszasan beszélgettünk Michaellel, és azt mondta nekem: »Jövőre ne is hívj, szeretnék eltűnni.« Szerintem a titkos álma az volt, hogy egy nap ezt megtegye. Én most emiatt akarom védelmezni a kérését, ezért nem szeretném, hogy bármi is napvilágra kerüljön.”

Kehm azzal persze tisztában van, hogy hallgatásukkal nem fogják tudni teljesen eltántorítani a médiát attól, hogy foglalkozzanak a hétszeres világbajnokkal. A német bulvárlapok balesete után két évvel is rendszeresen írnak/találgatnak Schumacher állapotáról, családja helyzetéről. „Megértem, hogy kell írni arról, ami érdekli az embereket. De úgy hiszem, újságíróként magadat is meg kell kérdezni arról, mit és hogyan írj meg” – mondta a korábban újságíróként dolgozó menedzser.

Sabine Kehm (Fotó: xpbimages.com) Sabine Kehm (Fotó: xpbimages.com)

Öt perc kellett az első újságírói támadáshoz

Kehm részletesen beszélt a 2013. december 29-ei baleset utáni órákról, napokról. „Úgy jutott el hozzám a hír, ahogyan elég gyakran szoktak a hírek: felhívtak, hogy meg tudom-e erősíteni Michael balesetét. Nem tudtam megerősíteni, mert mint olyan sokan, akkor magam is szabadságon voltam. Öt perccel később már elkezdett szidni az első újságíró, miért nem erősítem meg a baleset hírét” – mesélte Kehm, aki ezt követően a pontos informálódás után egyik első intézkedéseként a kórház biztonsági embereivel beszélt, hogy biztosítani tudja a korábbi versenyző védelmét.

„A délután folyamán nagyon sok hívást kaptam, és közben én magam is próbáltam információt szerezni Michaelről. Meg kellett próbálnunk biztosítani a kórházat a biztonsági őrök segítségével. Távol kellett tartanunk az újságírókat, mert ha nem tesszük, orvosi szempontból az igen nehéz lett volna. A parkolók tele voltak, a többi pácienst pedig arról faggatták, tudnak-e valamit. Káosz volt az egész. Többször is próbáltak más páciensek hozzátartozói az újságíróktól pénz kicsikarni, cserébe a Michaelről szóló információkért. Az orvosokat látogatók győzködték arról, biztosítsanak nekik lehetőséget, hogy legalább csak egy fotót hadd csinálhassanak a mobiljukkal.”

Kehm beszámolójából kiderült, nagyon is sokat gondolkodott azon, milyen módon lenne legcélszerűbb a kialakult helyzet kommunikálása, ám ezen tapasztalatok és az évek rutinja egyet mondat vele: „Jelenleg nem látok más megoldást” – fogalmazott. „Az első napokban túl sokat mondtam el. Próbáltam segíteni az újságírókat, és azt mondtam, aznap nem lesz sajtótájékoztató. Ez viszont oda vezetett, hogy nagy káosz alakult ki, mert mindenki azt gondolta, talán mégis lesz egy sajtótájékoztató. Ma már másképpen csinálnám, és minden közlemény között csak hallgatnék.”

Sabine Kehm (Fotó: MTI/EPA/GUILLAUME HORCAJUELO Sabine Kehm (Fotó: MTI/EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Ha nem Schumacher gyermekeiről lenne szó…

A menedzser egyik legfőbb feladata azóta is az, hogy biztosítsa Schumacher és családja magánszféráját. Emellett viszont a két gyermek, a western-lovaglásban jeleskedő Gina-Maria, valamint az autóversenyző Mick pályafutását is segíti. „A két gyerek korából és sportolói karrierjéből adódóan nemzetközi színtéren is aktív, és rendszeresek a híradások a sporttevékenységükről. Viszont amondó vagyok, Gina sportolói tevékenységéről senki sem adna hírt, ha nem Michael lánya lenne. Sok ember azt sem tudja, miről is szól egyáltalán ez a sportág. És ezt mutatja az is, hogy a legtöbb esetben nem is magáról a sporteseményről, csak Michael lányáról szól a tudósítás. És azt gondolom, a Forma–4-et sem ismernék ennyien, ha Mick nem versenyezne ott. Természetesen vannak szaklapok, amelyek rendszeresen tudósítanak róla, ismerik a kategóriát. De ez a széria sokkal kisebb lenne, a legalsó formaautós kategória enélkül. A nyilvánossághoz nem is jutna el sok minden, és nem is érdekelné őket igazán.”

„Próbálunk meghúzni egy tiszta határvonalat. Megengedjük, hogy tudósítsanak a sportról, de mindent, ami ezen túlmegy, ami a privátszféra területére tartozik, megvédjük, és perelni is fogunk, hogy ezzel gátoljuk meg a további hasonló híradásokat. Sajnos még mindig elég intenzíven kell fellépnünk ennek kapcsán” – összegzett Kehm.

 

További tartalmak