Musorujsag
Élő Eredmények

Ha idén nyer a Ferrari, Alonso megbánja

Sky Sports, Motorsport
Fernando Alonso kitart tavalyi csapatváltása helyessége mellett – de ha a Ferrari idén bajnok lesz, elmondása szerint meg fogja bánni, hogy elhagyta őket.
Fernando Alonso és Ron Dennis a melbourne-i paddockban (Fotó: xpbimages.com) Fernando Alonso és Ron Dennis a melbourne-i paddockban (Fotó: xpbimages.com)

A kétszeres világbajnok éppen akkor fordított hátat Maranellónak, amikor az a legmélyebb ponton volt – ám hamar következett a fordulat. A csapat utódjával, Sebastian Vettellel 2015-ben három versenyt nyert, mára pedig odáig fejlődött, hogy a Mercedes legfőbb kihívójának számít. Fernando Alonso az elmúlt évben számtalanszor hangoztatta, hiszi, hogy a németeket csak a más filozófiát követő McLaren-Honda lesz képes legyőzni, s mivel a Ferrari továbbra sem vált világbajnokká, egyáltalán nem tartja rossz lépésnek meg távozását.

Most Ausztráliában elismerte, adott esetben még megbánhatja döntését. „Ha megnyerik a bajnokságot, talán igen, mert eredetileg a tavalyi és az idei évre szóló szerződésem volt velük. Szóval ha bajnokok lesznek, talán úgy érzem majd, hogy velük is lehetett volna esélyem – feltéve, ha képes lettem volna olyan jól versenyezni, mint a bajnok, aki nyer. Viszont itt túl sok a ha” – nyilatkozta, jelezve, ő továbbra is szkeptikus volt csapata esélyeit illetően.

Alonso 2013 óta nem nyert versenyt, és miután a McLarennek igen mélyről kell fölkapaszkodnia, idén sem biztos, hogy megszakad ezen rossz sorozata. Szerinte azonban ez nem frusztrálóbb helyzet, mint amiben a Ferrarinál volt. „Tudom, milyen nehézségekkel kellett szembesülnünk tavaly, és azzal is tisztában vagyok, milyen nehézségek várnak ránk idén a teljesítmény szempontjából” – fogalmazott a kétszeres bajnok. „Amikor nem nyersz, az sosem könnyű. Csak egy versenyző és egy csapat lehet boldog minden egyes évben, a többiek nem. Olykor hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy aki harmadikként, ötödikként vagy hetedikként ér célba, az boldogabb, mint aki csak tizennyolcadik vagy huszonkettedik lesz. De valójában nem ez a helyzet. Másodiknak, ötödiknek, tizenegyediknek vagy huszonegyediknek lenni pontosan ugyanolyan fájdalmas érzés, mert nem nyertél.”

Fernando Alonso (Fotó: xpbimages.com) Fernando Alonso (Fotó: xpbimages.com)

„Tavaly és idén is boldogságot éreztem legbelül, mert látom, milyen elkötelezettek a csapatnál, és látom a projektünket is. Egy nap nyerni fogunk. Hogy ez hamarosan, középtávon vagy csak később jön-e el, nem tudom, de a McLaren, Honda partnerség egy nap győztes lesz. Én szeretném a lehető legjobban lerövidíteni ezt az időt, most ezen dolgozunk. Megértem a kívülállók és a szurkolók álláspontját, miszerint jobb lenne nekünk a negyedik-ötödik helyekért harcolni, mint azért, hogy egyáltalán továbbjussunk a Q1-ből, és hogy ez elég szomorúnak fest. De belülről nézve a frusztráció ugyanakkora – sőt, időnként még bosszúsabb is vagy, amikor negyedikként vagy ötödikként érsz célba.”

Hogy az ausztrál idénynyitón melyik pozíciókra lesz esélye, egyelőre Alonso maga sem tudja. Bár a McLaren a télen mutatott biztató jeleket, a csapat pedig elégedett volt a tél folyamán elért fejlődéssel, a spanyol szerint valós erejükről csak hetek, hónapok múlva kaphatunk pontosabb képet. „Azonos körülmények délután öt órakor, ugyanolyan gumik, ugyanannyi üzemanyag – a kérdésre csak szombaton tudok majd válaszolni. Vagy inkább a következő pár versenyen, mert nem gondolnám, hogy Ausztrália pontos képet fog festeni arról, mi történik majd a bajnokság hátralévő részében. Mi nyugodtak maradunk, elvégeztük a munkánkat, felkészültünk a bajnokságra, és nem gondolnám, hogy a csapatunkban bárkinek is lenne konkrét célja a helyezést illetően. Várjunk, és hozzuk ki magunkból a legjobbat” – fogalmazott Alonso.

További tartalmak