Musorujsag
Élő Eredmények

Az első koccanás a Mercedesnél – Rosberg észre sem vette

Sky Sports
Lewis Hamilton úgy érzi, Nico Rosberg keménysége miatt többet veszített, mint gyengére sikerült rajtja miatt. A német csapattárs viszont nem is tudta, hogy hozzáért a brit autójához.
Nico Rosberg és Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com) Nico Rosberg és Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com)

Nem indult jól a Mercedes versenye Ausztráliában, hiszen Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen mindkettejüket lehagyta a megismételt rajtnál. Nico Rosberg jött ki jobban az első körből: bár a vörös autókat nem tudta tartani, legalább megelőzte a pole-ból elrugaszkodó Lewis Hamiltont, aki ráadásul az első kanyarban kissé szélesre is futott, s több helyet is veszített. Meghatározó pillanat volt ez Rosberg mai győzelme szempontjából.

„Nagyon izgalmas volt, tökéletes szezonkezdés! Nagyon szoros volt. Valójában jól rajtoltam, de Sebastian meg egyszerűen szárnyalt” – kommentálta az első pillanatokat Rosberg a Sky Sportsnak. „Ő a pálya tisztább feléről indulhatott, én a piszkosabbról. De nagyon elszántan érkeztem az első kanyarba. Azt mondtam, akkor is megpróbálom, átveszem a vezetést. De ő még nálam is később fékezett, én hatalmasat blokkoltam, alig tudtam tartani az autót. Aztán kezdődött a nagy párharc a Ferrarival. De a csapatom sikeresen megoldotta. Remekül választottunk gumit a piros zászlónál. Hihetetlen volt.”

A kérdésre, tisztában volt-e azzal, hogy nehéz helyzetbe hozta Hamiltont az első kanyarban, ahol hátsó kereke még hozzá is ért a brit első szárnyához, az immáron tizenötszörös futamgyőztes elárulta, szó sem volt szándékos keménykedésről. „Nem is tudtam, hogy egyáltalán mögöttem van, sosem nézek hátra, csak arra koncentráltam, ami előttem volt. Közben ráadásul Kimi is érkezett belülről. Bármi is történt, bocsánatot kérek, ha részem volt ebben” – mondta.

Szavai már csak amiatt is érdekesek, mert a múlt év második felében Szuzukában és Austinban is ő húzta a rövidebbet a rajt utáni kakaskodásból, melynek során mindkétszer a pálya mellett találta magát, s ugyanúgy pozíciót vesztett, mint most Hamilton. Amerikában sapkadobálás volt a vége a történetnek (Sebastian Vettel fel is idézte a jelenetet ma…) – ezúttal viszont a két rivális összeölelkezett a leintést követően.

Lewis Hamilton és Nico Rosberg (Fotó: xpbimages.com) Lewis Hamilton és Nico Rosberg (Fotó: xpbimages.com)

Hamilton ennek ellenére úgy látta, elsősorban kiszorulása vette el győzelmi esélyeit. „Én nem éreztem olyan rossznak a rajtomat. A mérnökömmel beszéltünk, egyszerűen ez egy nehéz rajt volt, amelynél túlpörögtek a kerekek. Igen, sokként ért az indulás, de még rosszabb volt, hogy az egyes kanyarban Nico miatt le kellett mennem a pályáról – itt veszítettem igazán sokat. De sikerült visszatérnem, és elégedett lehetek, hogy egyáltalán második lettem.”

A háromszoros bajnok ezt követően alternatív stratégiára váltott: a közepes gumikat tetette autójára, mellyel vélhetően a piros zászló nélkül is megpróbált volna végigmenni. „A legnehezebb az volt, hogy nem tudhattad, mennyire hagyatkozhatsz a gumikra, meddig fogják bírni. Amikor már húsz kör volt bennük, arra gondoltam, nem bírják tovább, elkezdtem csúszkálni. A kilences kanyarban egyszer szélesre is futottam, Sebastian pedig a nyomomban volt. Utána nagyon csúszott. De összességében a taktikánk remek volt” – értékelt.

Hozzátette: „Kicsit elégedett, kicsit bosszús is vagyok. Elég messziről kapaszkodtam vissza, és kármentésnek ez jó volt. A csapat kiváló munkát végzett, és van még hátra húsz verseny. Én a pozitívumokat nézem. Két éve pontot sem szereztem Ausztráliában, most második lettem.”

További tartalmak