Musorujsag
Élő Eredmények

Indulhat az Ázsia-bajnokságon a meldoniummal megbukott világcsúcstartó

mti
Versenyengedélyének visszakapása után rajthoz áll a Taskentben vasárnaptól zajló Ázsia-bajnokságon a fehérorosz Andrej Ribakov, az első súlyemelő, aki megbukott a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség január elseje óta érvényes tilalmi listáján szereplő meldoniummal.

A 85 kilogrammos kategóriában szakításban világcsúcstartó Ribakov ideiglenes eltiltásának megszüntetéséről a budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő Szövetség a múlt héten határozott. Ezt megelőzően az IWF a hónap elején közölte, hogy az olimpiai ezüstérmes, világbajnok fehérorosz indulási jogát a doppingellenes szabályok megsértése miatt felfüggesztették.

A friss döntés előzményeként a WADA úgy foglalt állást, hogy azok a sportolók, akik március 1-je előtt buktak le a meldonium nevű anyaggal, és mintájukban alacsony volt annak értéke, mentesülnek az eltiltás alól. Az ügynökség a döntést azzal magyarázta, hogy a jelenlegi módszerekkel nem lehet meghatározni, mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a szer, azaz nem tudni, hogy január elseje előtt vagy után szedett belőle a versenyző.

Az elmúlt hónapokban több ország sportolói, köztük a legnagyobb számban oroszok buktak meg az év elején tiltólistára került teljesítménynövelő szerrel. A készítmény szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét.

A súlyemelőknél – ugyancsak meldoniumot használva – Ribakov mellett még hárman szolgáltattak pozitív mintát: az IWF honlapjának hétfői híre szerint a lengyel Krzysztof Szramiak, továbbá két nő, az örmény Hripszime Hursudjan és az orosz Ljajszan Mahijanova.

További tartalmak