Musorujsag
Élő Eredmények

Mercedes: Szabotázs? Nem érdekelnek az idióták!

Sky Sports, Speedweek
A Mercedes fölháborodva utasítja vissza azokat a vádakat, miszerint szándékosan szabotálják Lewis Hamilton autóját. Toto Wolff elárulta, az Orosz Nagydíjon valójában a győztes Nico Rosberg is majdnem kiesett egy műszaki probléma miatt…
Lewis Hamilton és Nico Rosberg (Fotó: xpbimages.com) Lewis Hamilton és Nico Rosberg (Fotó: xpbimages.com)

Lewis Hamilton váltócserére kényszerül, majd mért idő nélkül marad az időmérőn Kínában, Lewis Hamilton nem tud kifutni a Q3-ra Oroszországban, Lewis Hamilton folyamatosan balszerencsés. A technikai hibák komoly szerepet játszottak abban, hogy a címvédőnek négy futam alatt 43 pontra nőtt a hátránya az eddig makulátlan idényt futó Nico Rosberggel szemben, és a két Mercedes ilyen téren mutatkozó különbség nem mindenki szerint véletlen.

A brit szurkolói közül többen csalódottságukban úgy érzik, a Mercedes szándékosan hátráltatja bajnokát, mert ebben az évben Rosberget szeretné világbajnokká tenni. A német csapat első embere, Toto Wolff már az orosz verseny előtt védekezni kényszerült a világhálón megjelent kritikák miatt. „Mindenekelőtt: én nem fogok válaszolni minden bolondnak, aki üzenget nekünk. Egyesek nagyon bántóak a csapatunk tagjai számára, én ezt sosem engedném. Másodszor: a legutolsó dolog lenne, hogy szabotáljuk Hamiltont. Ő egy nagyszerű barát számunkra, egy kedves személy a csapaton belül, és borzalmasan érezzük magunkat amiatt, hogy nem teljesíthet úgy, ahogyan tud” – nyilatkozta.

„Minden követ megmozgattunk az éjszaka során Szocsiban. A motorral foglalkozók hajnali kettőkor kezdték a munkát, a karosszériával foglalkozók ötkor. Mindent megtesznek, mert Lewis nagyon fontos számunkra, és nem akarjuk, hogy ilyesmi megtörténjen.”

Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com) Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com)

„Cserbenhagytuk Lewist – ezt jobban tudjuk, mint bárki más”

Azt követően, hogy Hamiltonnak az Orosz Nagydíj 37. körében a csapata a fülére szólt, gondok vannak a víznyomással, a kétkedők újra előálltak a vádakkal: a csapat nem engedte felzárkózni őt, s ezért kérte arra, hogy vegyen vissza a tempóból. Wolffnak ezek után a leintést követően is ugyanazokra a kérdésekre kellett válaszolnia. „Én figyelmen kívül hagyom ezt a csomó idiótát, aki úgy gondolja, ártani akarunk a versenyzőnknek, aki már kétszer volt világbajnok velünk. Sem ő nem hagy cserben minket, sem mi őt.”

„Ez egy technikai sportág, ilyesmi megesik itt! A határokat feszegetjük a karosszéria és az erőforrás terén is, mert nyerni akarunk. Ezért is nyertünk már annyit. De ha feszegeted a határokat, bizonyos időközönként túl is lépsz rajtuk. Szerintem elég nehéz komolyan venni olyan embereket, akik otthon fekszenek az ágyon egy laptoppal az ölükben, és csak küldözgetik az üzeneteiket.”

Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com) Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com)

Niki Lauda egyszerű „baromságnak” nevezte az összeesküvéses vádakat. „Egyvalami biztos: itt ezernél is több ember dolgozik az autókon és a motorokon. És mindannyiuk célja ugyanaz – a lehető leggyorsabbá tenni az autókat. Mindkét versenyzőnket mindig ugyanolyan bánásmódban részesítettük. Nincs is vita erről, mindketten teljes gőzzel versenyezhetnek egymás ellen. Ez egy teljes baromság tehát” – fogalmazott.

Wolff hozzátette, azért emel szót ennyire kemény hangon a vádak ellen, mert azokat a csapattagok szempontjából is sértőnek találja, s védeni szeretné embereit. „Minden ésszerű és valós hozzászólást tiszteletben tartunk, és komolyan vesszük az efféle kritikákat. Ha valami tönkremegy, el kell ismerni, hogy nem végeztünk elég jó munkát. Az elmúlt versenyeken voltak hibáink, cserbenhagytuk Lewist a motorral. Tisztában vagyunk ezzel, jobban, mint bárki más!”

Sokat mondó, hogy a „csalást” kiáltó szurkolóitól maga Lewis Hamilton is megvédte csapatát. „Az én garázsomban dolgozó srácok is nehéz időket élnek át mostanában. Maximálisan megbízom bennük. Ez a helyzet szokatlan nekik, hiszen sokan közülük tavaly még Nico autóján dolgoztak, azok pedig, akik Nicóval vannak, az én autómon. Velem voltak az előző három évben, mióta csatlakoztam a csapathoz, majd hirtelen, minden nyilvánvaló ok nélkül cseréltünk. De a nehézségeknek nem ez az oka. Valami más. Nem tudom, mi a forrásuk, de biztos, hogy a csapatnak nagyon keményen kell dolgoznia, hogy megoldja őket. nyolcezer kilométert tettünk meg a teszteken, az autónk pedig jóformán golyóállónak tűnt, és most hirtelen ezekkel a problémákkal szembesülünk. De nem tettük le a fegyvert” – fogalmazott.

Lewis Hamilton és Nico Rosberg (Fotó: xpbimages.com) Lewis Hamilton és Nico Rosberg (Fotó: xpbimages.com)

Rosberg is majdnem kiesett

Hogy alaptalanok a szabotázzsal kapcsolatos felvetések, Wolff szerint az is bizonyítja, hogy Szocsiban vasárnap Hamilton mellett Rosberg autójával is adódtak gondok, és egy ideig komolyan tartottak attól, hogy kieshetnek. „Gondunk volt Nico autójával, és ez eredményezett nálunk pár ősz hajszálat a futam alatt. Az MGU-K-val volt probléma. Egy ideig úgy tűnt, be sem tudja fejezni a versenyt. És még csak nem is kérhettük Nicót arra, hogy lassítson. Szerencsére magától megtette, aztán minden rendbejött.”

Wolff hozzátette, Hamilton víznyomással kapcsolatos nehézségeit mindeközben a délelőtti motorcsere kapkodós munkálataira vezetik vissza. „Hirtelen csökkenni láttuk a víznyomást, és egyre csak csökkent. Úgy tűnt, csatlakozóhibáról van szó. Nem tudjuk még a pontos okot, de talán a beépítéssel vagy a karosszériával volt gond. De végül stabilizálódott a helyzet, és Lewis biztonságban elvitte az autót a célig.”

Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com) Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com)

„Elég nevetségesen hangzik, ha az ember egy kettős győzelem után azt mondja, hogy a verseny igazi rémálom volt számára. Nem is volt az, hiszen az eredmény szuper. De a verseny idején arra gondoltunk: ez nem is lehet igaz, talán mindkét autónk megáll.”

Lauda figyelmeztetett, sürgősen javítaniuk kell helyzetükön. „Meg kell néznünk, mit szúrtunk el. Vízszivárgást észleltünk Lewisnál, amit alaposan meg kell vizsgálnunk. De sokkal rosszabb, hogy gondok voltak a motorral, mégpedig ugyanolyanok, mint Kínában, amiről azt hittük, már megoldottuk” – utalt a szombati bajokra.

Végül kiemelte, Hamilton kiválóan versenyzett Szocsiban. „A sok kellemetlenség ellenére is megszerezte a második helyet. Nagy mázlija volt, hogy kimaradt a balesetből a rajt után, ráadásul azonnal feljött a negyedik helyre. Aztán tökéletes versenyt futott, és talán még Nicóra is fel tudott volna zárkózni. Nagyon fontos volt számára ez a második hely, hogy stabilizálja a helyzetét.”

További tartalmak