Musorujsag
Élő Eredmények

Pozitív visszajelzés a magyar olimpiai pályázatra

MTI
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2024-es értékelő bizottsága négynapos lausanne-i ülésén áttekintette a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékokra benyújtott pályázatokat, s Budapestet is esélyesnek látja a rendezésre.

A kandidáló városoknak – Budapest mellett Los Angeles, Párizs és Róma – 2016. február 17-ig kellett benyújtaniuk első pályázati anyagukat, ezt elsőként Budapest tette meg és hozta azonnal nyilvánosságra. Ennek az értékelése zárult most le, az összegzést a NOB vezető testülete fogja megkapni. Ezt követi a visszajelzés a városok részére a nyár folyamán.

Az értékelő bizottság a pályázatban eddig megismertek alapján Budapestet is esélyesnek látja a 2024-es játékok megrendezésére.

„Az első benyújtott dokumentumok alapján elmondhatjuk, hogy mind a négy város nagyon jó pályázatot adott be. A pályázatok visszatükrözik a NOB Agenda 2020 reformprogramját, amely az észszerű és gazdaságos olimpiát helyezi a középpontba. A kandidáló városok különös hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra és a létesítmények utóhasznosítására. Elégedettek vagyunk az eddig látottakkal” – mondta a korábbi négyszeres olimpiai ezüstérmes sprinter, Frankie Fredericks, az értékelő bizottság elnöke az insidethegames.biz olimpiával foglalkozó portálnak.

A magyar pályázat markánsan eltér a többitől, mert az egyetlen, amely az ország több városát is olimpiai, illetve paralimpiai helyszínnek jelöli, lehetővé téve, hogy az ország lakosságának 90 százaléka elérjen legalább egy eseményt 90 percen belül.

A következő mérföldkő 2016 októbere lesz, ekkor kell benyújtani a kandidáló városoknak a pályázati dokumentáció második anyagát.

További tartalmak