Musorujsag
Élő Eredmények

Nyilasi Tibor: a pályára visszatért a fradizmus

m4sport.hu/M4Sport
Az M4 Sport Fradi TV című magazinjának interjút adó Nyilasi Tibor szerint, korábbi klubja irányt mutatott a magyar futballnak azzal, hogy minden meccsen az első perctől kezdve győzelemre tőrt, és állítja, ezen a filozófián a nemzetközi kupában sem kellene változtatni.

A Fradi újra megtalálta a helyes utat és ismét magyar futball zászlóshajója lehet, aminek örül az Üllői úton 18 évesen debütáló, 243 találkozón 131 zöld gólt szerző korábbi klasszis. „Hosszú küzdelmes évek után végre rend van és kiszámíthatóság, na meg egy nagyszerű csapat, nagyon jó edzővel, aki elsősorban a játékban visszahozta azt a fradizmust” – bánt bőkezűen a dicséretekkel, mikor a történelmi jellemzőkhöz történő visszatérésről beszélt. „Ennek köszönhető, hogy ez a támadófutball a közönséggel kiegészülve olyan eredményt hozott, amire mindenki felkapta a fejét. Gondoljunk bele, huszonegy ponttal bajnokságot nyerni azért nem kis dolog.”

A méltán népszerű Nyíl kiemelte, az ő idejében is olyan tradíciókkal átitatott trénerek vezették a csapatot, mint Dalnoki Jenő vagy Novák Dezső.

„Kimenni és nemcsak meghalni a pályán, hanem futballozni, támadni és megalkuvás nélkül a győzelemre törekedni”– emlékeztetett a kilencedik kerületben mindig oly magas elvárásokra. Most viszont a Fradi „példát mutatott a magyar futballban, amit követni kell. Dinamikus futballt játszot, az első perctől kezdve a győzelemre törekedett, ami a régi időket hozta vissza.”

Nyilasi Tibor (balról) és Gera Zoltán: egy klub két korszakának meghatározó alakjai – fotó:MTI/Földi Imre

A zöld-fehérben és – ne feledjük, 83’-tól az Austria Wien színeiben – lila-fehérben is nagyot alkotó Nyilasi legszívesebben nem emelne ki senkit a bajnok keretéből, mert annak kiegyensúlyozottságát a cserepadról beszállók minősége jól jellemzi. De „Gera Zoli és Hajnal Tomi az, aki tényleg példát mutat. Volt szerencsém a válogatottnál a Zolival egy évet együtt dolgozni és testközelből megismerni őt. A klub büszke lehet rá, hogy ilyen játékosa van. A fiatalok pedig árgus szemekkel lessék minden mozzanatát és figyeljenek minden mondatára.”

Állítja, az FTC-nek a nemzetközi kupában sem kellene változtatnia a filozófiáján, „hiszen a klub hagyománya, múltja és történelme azt hozta magával, hogy mindig domináns szerepet vállaljon fel. Nyilván jó ellenféllel szemben nem lehet ész nélkül futballozni, de a dominanciát fenn kell tartani, mert a Fradira soha nem volt jellemző, hogy alkalmazkodjon, beálljon bunkerfutballba és féljen az ellenféltől.”

Persze nem felelőtlenül, de megfelelő önbizalommal és egységgel felvértezve egyáltalán nem félti az utódokat a határon túli kihívások megugrásától. Az erő, amit e szezon adhat a labdarúgóknak egy egységesé váló szurkolótáborral kiegészülve jó dolgokat szülhet. Hozzátette azonban azt is, legalább ilyen fontosak lesznek az újonnan érkezők, akik amennyiben valós erősítést jelentenek majd, tovább élesíthetik a csapatba kerülésért folytatott küzdelmet. „Nyílván a mesternek, Thomas Dollnak a felelőssége, hogy kik lesznek azok az új játékosok, akiket nagyon hamar be kell illesztenie. Ha jól fognak igazolni, akkor én nem félek” – jelentette ki az ezüstcipős klubikon, mielőtt újra megjegyezte, reméli, mindenki visszatér a lelátóra, mert ebben az esetben a Groupama Aréna igazi katlanná válhat, ahol minden vendégegyüttes remegő lábakkal lép pályára.

A videóra kattintva meghallgathatja a teljes beszélgetést, amiben kiderül, miként várja Nyilasi Tibor a közelgő Eb-t, és mit tart a Fradival kapcsolatban olyannak, mint a népmesét.

 

További tartalmak