Musorujsag
Élő Eredmények

Dárdai rokkantnyugdíjas Németországban - Megérkezett az exkapitány önéletrajzi könyve

mti
Bemutatták Dárdai Pálnak, a magyar labdarúgó-válogatott előző szövetségi kapitányának, a Hertha BSC jelenlegi vezetőedzőjének önéletrajzi könyvét.

A könyvbemutatón Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke elmondta, hogy a monológ formájában íródott, 300 oldalas és 4000 forintért kapható kötet szerzője Pietsch Tibor, a Nemzeti Sport újságírója. A műről elhangzott, hogy némileg csapongó a szerkezete, hiszen néhány oldalon belül a Hertha BSC mostani, a pécsi csapat évtizedekkel ezelőtti, illetve a magyar válogatott közelmúltbeli edzése is feltűnik helyszínként.

Dárdai Pál önéletrajzi könyvének bemutatóján 2016. május 25-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Dárdai Pál önéletrajzi könyvének bemutatóján 2016. május 25-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

„Nem terveztem könyvet magamról, de annyian hívtak és próbálkoztak, hogy a végén azt mondtam, csinálja meg Pietsch Tibor. Úgy érzem, jó emberre bíztam, mert remekül megírta. Sokat nem kellett dolgoznom rajta, kint volt egy hétig Berlinben, amikor nem volt olyan nagy nyüzsgés körülöttem, utána pedig telefonon egyezettünk” – mesélte Dárdai, aki kifejtette: azért fontos mérföldkő az életében ez a könyv, olyan típusú sportoló volt és edzőként is olyan, aki a kudarcból mindig föláll, teszi a dolgát és nem adja fel soha. „Egy fiatal játékos vagy egy érettebb gyerek ha ezt elolvassa, akkor úgy gondolom, hogy lehet belőle sok mindent tanulni. Azt gondolom, hogy talán ha nem is nagy, de egy kis példakép lehetek az olyan játékosoknak, akik nem olyan tehetségesek, mint mások, hiszen én is a szorgalmammal értem el mindent. A kellően szorgalmas játékosoknak az én történetem talán erőt ad a jó munkához.”

A tréner elárulta, hogy a lektorálást a feleségére bízta, aki a nyomdába küldés előtt alaposan átnézte az egészet.

„Eddig csak jót hallottam a könyvről, de még nem olvastam végig, erre majd a jövő héten, a Balatonnál kerül sor. Biztosan vannak benne olyan dolgok, amelyek bennem is nosztalgiát ébresztenek” – tette hozzá Dárdai Pál.

Dárdai Pál önéletrajzi könyvének bemutatóján 2016. május 25-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az önéletrajzi műből egyebek mellett az is kiderül, hogy Dárdai Pál Németországban rokkantnyugdíjasnak számít: „Huszonhárom voltam, amikor a Milan elleni BL-meccsen Demetrio Albertini csúnyán rácsúszott a jobb lábamra, onnantól fogva egy egészséges bokával játszottam le a karrieremet. A pályán egyetlen hű társam volt: a fájdalomcsillapító” – áll a könyvben, arról pedig a sajtóbeszélgetésen tett említést, hogy a maradandó sérülése miatt havonta kisebb összeget folyósít számára a német társadalombiztosító.

Ami a következő szezont és az erősítéseket illeti, Dárdai elmondta, hogy a Hertha közepes költségvetéssel dolgozik, így a játékospiacon nem tudnak nagy csatákat nyerni a gazdagabb klubokkal, majd egy picit a részletekbe is beavatta a publikumot: „Tavaly a Daridát részletvásárlással vettük meg, a Mitch Weiser ingyen jött, a Vedad Ibisevicsnek tudomásunk szerint többet fizet a Stuttgart, mint a Hertha, míg Niklas Starkot három és fél millióért tudtuk megszerezni, hiszen ugyanennyiért adtuk el Nico Schulzot. Az erősítésekkel most meg kell várni, hogy miként alakul a piac, mert hiába van kiszemelt, ha pénz az nincsen rá.

Arra a kérdésre, hogy Dzsudzsák Balázs szerződtetése szerepel-e a terveikben, a következőt felelte: „Tavaly nagyon sokat beszéltem vele erről és akkor lett volna neki hely a keretben.”

A Hertha magyar trénere azt is elárulta, hogy a fárasztó szezon után a családjával hazajön pihenni, s mint mondja, ilyenkor gyakran mennek a Balatonra, illetve családlátogatásra a nagyszülőkhöz. Dárdai igyekszik Magyarország minden szépségét megmutatni három fiának, de mint mondja, a Balatont és a disznóvágást leszámítva őket már több minden köti Németországhoz, bár természetesen mindenki egyetlen állampolgársággal rendelkezik a családból, és az a magyar.

A június 10-én kezdődő Európa-bajnokság kapcsán elmondta, hogy egyrészt az M4 Sport szakkommentátora lesz, másrészt tíz napot ő is Franciaországban tölt majd.

„Németországban nagyon sok ajánlat volt, komoly tévétársaságoktól, viszont én azért vártam sokat a magyar ajánlatra, mert úgy gondolom, hogy tudok segíteni. Abban, hogy hogyan nézzük a focit, milyen szemmel nézzük, mert azt gondolom, hogy a magyar kultúra egy kicsit elcsúszott. Amikor megkaptam a válogatottat, elindultunk egy úton együtt a médiával, együtt a szurkolókkal, ami jó irányba lyukadt ki. Azt gondolom, hogy egy ilyen Eb-n nagyon fontos, hogy ki mit mond, miről, és ezért vállaltam ezt a feladatot. Szeretném olyan irányba vezetni a tévénézést is, ami pozitív, tehát úgy nézzük a meccset, hogy a mi fiaink játszanak, a mi csapatunk, és mi, magyarok fogjuk össze.”

Úgy vélte, Bernd Storck szövetségi kapitánynak nehéz dolga van, mert a magyar válogatott játékosai közül kevesen futballoznak valamelyik magasan jegyzett bajnokság élklubjában, éppen ezért kiváló csapategységre lesz szüksége a válogatottnak. Dárdai szerint akár a magyar együttes is a torna egyik meglepetéscsapata lehet, de hozzátette, már az is bravúrnak számítana, ha továbbjutna a csoportjából, ezért ő a tisztes helytállásban bízik, és abban, hogy mindenki büszke lehet az együttesre.

Dárdai Pál az M1-nek nyilatkozva az elmúlt szezonról elmondta, egy fiatal edzőnek ez egy jó kezdésnek minősül, de szeretne még ennél is jobbakat megélni. „Az ember ne legyen öntelt, hanem maradjon szorgalmas, dolgozzon keményen tovább.”

Az idénnyel kapcsolatban nincs hiányérzete, de úgy véli, ha a végén egy kicsit rutinosabb, tapasztaltabb, akkor néhány ponttal többet is szerezhettek volna. „Azt gondolom, hogy a harmadik hely meg talán a negyedik is erős a Herthának, de az ötödik-hatodik helyet a végén még be lehetett volna vasalni. Ettől függetlenül ötven pontot szerezni nagyon szép dolog. Utoljára a Hertha nemzetközi szinten akkor játszhatott, amikor még játékos voltam, ez nekem ad egy plusz erőt.”

További tartalmak