Musorujsag
Élő Eredmények

Buttonnek mázlija volt – kép a kettétört csatornafedélről

Sky Sports, Adam Cooper
Jó két perccel rövidebb volt az első szabadedzés Monacóban, miután egy elszabadult csatornafedél miatt piros zászlóval félbeszakították azt. Jenson Buttonnek óriási szerencséje volt.
Jenson Button ütközése a csatornafedéllel (Fotó: Formula1/Twitter) Jenson Button ütközése a csatornafedéllel (Fotó: Formula1/Twitter)

A délelőtti gyakorlás hajrájában Nico Rosberg az első kanyarból, a Ste. Devote-ból gyorsított ki, amikor hátsó kerekével áthajtott a szalagkorlát mellett elhelyezett csatornafedélen, melyet a nagy szívóhatás egyszerűen kiemelt a helyéről. A fémlap a Mercedesen defektet okozott, ám a súlyosabb kárt a német mögött érkező Jenson Button szenvedte el. A brit nem tudta elkerülni a fedelet, amely ezzel komolyabb kárt okozott első szárnyában és felfüggesztésében.

2009 bajnokának elsőre fogalma sem volt, min hajtott keresztül. Az eset után készült fényképen látható, hogy a csatornafedél el is tört az ütközés során, és nem túlzás kijelenteni, Buttonnek hatalmas szerencséje volt, hogy csak autójának eleje sérült meg, s az elem nem okozott nagyobb kárt a McLarenben vagy akár benne.

„Ez elfogadhatatlan, mert az ilyen dolgokat ellenőrizni kell. Le kellett volna hegeszteni” – állapította meg a Sky Sports szakértője, Johnny Herbert. Más kérdés, hogy nem a mostani az első hasonló eset – sem Monacóban, sem a Forma–1-ben. 2010-ben például ugyanezen pálya ugyanezen szakaszán Rubens Barrichello is defektet kapott a verseny során fellazult csatornafedéltől. Akkor a brazil mögött haladó Vitantonio Liuzzi már körökkel korábban úgy érezte, gond lehet a fedéllel, ám az FIA csak utólag tudta meg, hogy valójában ez vezetett a balesethez. Charlie Whiting versenyigazgató a piros zászló lendülése után azonnal a helyszínre sietett, ahol felmérte a helyzetet, majd utasította az illetékeseket, a pálya kijavítására, mielőtt elindul a GP2-es edzés elrajtolt volna.

További tartalmak