Musorujsag
Élő Eredmények

Félreállítja bajnokát a McLaren?

Motorsport, BBC, Sky Sports
Fiatal tehetsége kedvéért a McLaren 2017-ben ajtót mutathat bajnokának, Jenson Buttonnek? Ismét a brit távozásáról pletykálnak.
Jenson Button és Stoffel Vandoorne (Fotó: xbpimages.com) Jenson Button és Stoffel Vandoorne (Fotó: xbpimages.com)

Bár F1-es debütálása nem szólt akkorát, mint Max Verstappen Red Bull-os bemutatkozása, Stoffel Vandoorne a Bahreini Nagydíjon megszerzett 10. helyével így is jó benyomást tett. Előzetes tesztek és felkészülés nélkül, egy hirtelen jött lehetőség hullt az ölébe, és ő már az időmérőn legyőzte a rutinos Jenson Buttont, majd megszerezte a McLaren első 2016-os bajnoki pontját.

A GP2 tavalyi bajnokát, aki jelenleg a japán Super Formula bajnokságban versenyez, más csapatokkal (legutóbb például a Renault-val) is összefüggésbe hozták, mondván, ha Fernando Alonso és Jenson Button miatt a McLarennel nem lesz lehetősége az F1-be kerülni, nem vesztegetheti tovább az idejét. „Vannak érdeklődők” – erősítette meg mindezt maga Vandoorne is még Szocsiban.

Ron Dennis, a wokingiak vezére Monacóban viszont határozottan kijelentette: nem engedik tehetségüket! „Stoffel egy rendkívül tehetséges, intelligens, keményen dolgozó fiatal versenyző, akiben óriási lehetőségek rejlenek, és aki mindenekelőtt tudja, hogyan kell nyerni” – dicsérte a 24 éves belgát. „Szerves részét képezi a McLaren-Honda jövőjének, és minden csapat, amely azt képzeli, elorozhatja őt tőlünk, nagyot téved!”

Kijelentése után máris megindult a találgatás: a McLaren Button félreállításával csinálhat helyet Vandoorne-nak – Alonso szerződése 2017 végéig szól ugyanis. Dennis ennek kapcsán csak annyit mondott: „Ami a 2017-es versenyzőfelállásunkat illeti, még nem készültünk fel arra, hogy erről kommunikáljunk, de arról biztosíthatok mindenkit, hogy Stoffel nem eladó.”

Stoffel Vandoorne (Fotó: Charniaux / XPB Images) Stoffel Vandoorne (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Button számára ez nem túl jó hír. A britet 2014 végén is bizonytalanságban tartotta a csapata, majd 2015-ben is közel került a visszavonuláshoz (igaz, akkor elsősorban ő bizonytalanodott el a folytatást illetően), és bár azóta is a mezőny tagja, könnyen lehet, hogy ezúttal minden eddiginél közelebb áll a mclarenes búcsúhoz.

Hogy az F1-eshez is, az ugyanakkor még korántsem biztos. Brit források szerint a Williamst érdekelné a Buttonnel való újbóli együttműködés lehetősége (2000-ben náluk debütált). A csapat helyettes vezetője, Claire Williams a napokban azt nyilatkozta, 2017-re maguk választanák ki versenyzőiket, s mindenképpen már kipróbált, a sportágban hírnevet szerzett versenyzőkkel képzelik el a jövőt. Felipe Massa helyzete pedig állítólag távolról sem biztos Grove-ban.

További tartalmak