Musorujsag
Élő Eredmények

Mick Schumacher pont olyan, mint Michael – Glock

Speedweek
Nem esett messze az alma a fájától – a Forma–4-ben versenyző Mick Schumacher Timo Glockot egy az egyben Michael Schumacherre emlékezteti. Mégsem tartja helyénvalónak kettejük összehasonlítását.
Mick Schumacher a lausitzringi győzelme után (Fotó: ADAC Motorsport) Mick Schumacher a lausitzringi győzelme után (Fotó: ADAC Motorsport)

A hétvégén a Lausitzringen versenyzett a német Forma–4 és a DTM mezőnye is, így az utóbbi sorozatot erősítő Timo Glocknak alkalma nyílt megnézni Mick Schumachert a versenypályán. A Forma–1-ben is megfordult német Michael Schumacher mercedeses utolsó szezonjaiban jó barátságba került a hétszeres bajnokkal, és most számos párhuzamot vél fölfedezni apa és fia között.

Glock persze nem most találkozott először Mickkel: a híres édesapával való hasonlóságra már a pár évvel ezelőtti gokart Európa-bajnokságon figyelmes lett. „Ahogy a gokartban ült, egy az egyben Michael volt. Arra gondoltam, ha egy piros sisakot adnánk rá, ez Michael lenne. Döbbenetes volt” – nyilatkozta Glock a Speedweeknek.

Az ifjú Schumacher – aki a Lausitzringen a háromból két versenyét megnyerte, mindkettőt a pole-ból – és menedzsmentje persze határozottan próbálja elkerülni az állandó összehasonlításokat a hétszeres bajnok édesapával, hiszen azok csak még nagyobb terhet jelentenek számára. Glock ugyanakkor nem az eredmények alapján vont párhuzamot. „A testtartásuk is egyforma, és ő is ugyanúgy át tudja tekinteni a helyzetét. A gokartok csak úgy elrepültek, de ő tudta, hová kell helyezkednie. És sikerült is előreverekednie magát. Ugyanolyan jó szeme van ehhez, mint Michaelnek volt” – emlékezett vissza az általa megtekintett gokartversenyre.

Ami a mostani hétvégét illeti, Glock azt is láthatta, ahogyan Mick Schumacher a vasárnapi harmadik versenyen esős körülmények között a 10. rajtkockából (győzelme után, a fordított rajtsorrend miatt került oda) egészen a 3. pozícióig verekszi előre magát. Aztán megpördülésével végül csak a 6. helyen ért célba, de így is 3 pontra csökkentette hátrányát a bajnoki éllovassal szemben.

Glock szerint Schumacher tavalyi első együléses szezonja óta is sokat fejlődött. „A személyisége sokkal letisztultabbá vált, már mindenről sokkal többet tud. Rendkívül kiegyensúlyozott és felvilágosult. Remélem, hogy kitart a lendülete, és ezt eredményekre váltja” – fogalmazott, hozzátéve, jó döntésnek tartja, hogy Mick az F3 helyett még egy évet az F4-ben tölt. „A második év jót tesz neki, ez egyértelműen megfigyelhető. A gokart után feljebb lépett, de helyes döntés volt még egy évet eltölteni az F4-ben.”

Michael Schumacher és Timo Glock 2012-ben (Fotó: xpbimages.com) Michael Schumacher és Timo Glock 2012-ben (Fotó: xpbimages.com)

Schumacher idén ráadásul nemcsak a német Forma–4-ben, de a sorozat olaszországi változatában is szerepel a Prema-csapattal. Neve miatt mindkét országban fokozott figyelem övezi minden mozdulatát. Hogy ez minél kevésbé befolyásolja teljesítményét, arról két pártfogója, Sabine Kehm, valamint a már Michael Schumachert is segítő Peter Kaiser próbál gondoskodni. „Nagyon okosan csinálják ezt, próbálják meghúzni a határt. Ez a helyes módszer” – vélekedett Glock.

Végül figyelmeztetett, Micket sem édesapja eredményeihez, sem a szintén második generációs versenyzőnek számító, korosztályában azonban kivételnek tekinthető Max Verstappenhez nem szabad mérni. „Hagyni kell, hogy Mick csinálja a dolgát, és nem szabad hasonlítgatni, sem a Forma–1-gyel összefüggésbe hozni. A következő lépést számára a Forma–3 jelenti. Nehéz út áll előtte, de szerintem megvannak a megfelelő képességei. Meglátjuk, hogyan alkalmazkodik a következő kategóriákhoz, melyek még magasabb szintet képviselnek. Időt kell adni neki.”

S hogy mi Glock legfőbb tanácsa barátja fiának? „Lazának kell maradnia, amilyen most, és úgy kell folytatnia, ahogyan eddig. Jelenleg nagyon nyugodt, nem foglalkozik a nagy nyomással” – állapította meg.

Talán nemcsak ezt a nyomást, de az azzal való boldogulás tudományát is örökölte a híres édesapától.

További tartalmak