A házigazdák nyerték az Eb nyitómeccsét

Az egyik legnagyobb esélyesnek tartott házigazda francia csapat hajrában szerzett góllal 2-1-re legyőzte a román válogatottat a labdarúgó Európa-bajnokság pénteki nyitómérkőzésén.

A hazaiak Olivier Giroud révén az 57. percben szereztek vezetést, majd Bogdan Stancu a 65. percben büntetőből egyenlített. A végeredményt Dimitri Payet állította be a 89. percben egy fantasztikusan eltalált lövéssel.

A meccs játékvezetője Kassai Viktor volt, aki jól teljesített.

Az A csoport másik első fordulós találkozóját, az albán-svájci találkozót szombaton 15 órától rendezik Lensban.

Eredmény:
A csoport, 1. forduló:
Franciaország-Románia 2-1 (0-0)
Saint-Denis, Stade de France, 75 113 néző, v.: Kassai Viktor
gólszerzők: Giroud (57.), Payet (89.), illetve Stancu (65.)
sárga lap: Giroud (69.), illetve Chiriches (32.), Rat (45.), Popa (78.)

Franciaország:
Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Pogba (Martial, 77.), Kanté, Matuidi - Griezmann (Coman, 66.), Giroud, Payet (Sissoko, 92.)

Románia:
Tatarusanu - Sapunaru, Chiriches, Grigore, Rat - Stanciu (Chipciu, 72.), Hoban, Pintilii - Popa (Torje, 82.), Andone (Alibec, 61.), Stancu

II. félidő:
57. perc: Payet jobb oldali beadására rosszul jött ki Tatarusanu, így Giroud az üres kapuba fejelhette a labdát (1-0).

65. perc: Evra szabálytalankodott a kiugró Stanciuval szemben, Kassai pedig a büntetőpontra mutatott. A 11-esből Stancu magabiztosan a kapu bal oldalába lőtt (1-1).

89. perc: Kanté passzolt Payet-hez, aki befelé húzott, majd 20 méterről ballal a jobb felső sarokba tekert. (2-1).

Hatalmas román helyzettel és Lloris védésével kezdődött a mérkőzés, de nem kellett sokat várni a válaszra sem, a franciák hamar átvették az irányítást és Griezmann negyedóra elteltével a kapufát találta el fejjel. Az első 15 perc hazai rohamai után kissé "leült" a meccs, s bár ezután is náluk volt többet a labda, de ebben a periódusban korántsem játszottak olyan lendületesen és veszélyesen, mint a találkozó elején. A szünet előtti percekben ismét nagyobb nyomás nehezedett a román kapura, ugyanakkor gól nem született.

A második félidő az első mintájára kezdődött, azaz hatalmas román helyzet maradt ki pár perccel a kezdés után: Stancu teljesen üresen lőhetett kapura a büntetőterületen belülről, de célt tévesztett. Ezt követően fokozatosan fölénybe került a francia csapat, amely megint kidolgozott néhány lehetőséget. Eleinte Tatarusanu is állta a rohamokat, mígnem egy hibáját kihasználva Giroud megszerezte az Eb első gólját.

Franciaország-Románia 2-1


Ezután is a franciák irányítottak, de váratlanul büntetőhöz jutottak a románok, amiből be is találtak. Az egyenlítést követően magasabb sebességi fokozatba kapcsolt a francia válogatott, de a román védelmen sokáig nem talált rést. Amikor már úgy tűnt, hogy meg kell elégednie az egy ponttal, Payet kilőtte a jobb felső sarkot, ezzel megszerezte csapatának a három pontot.

A mérkőzés után Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya nyilatkozott az M4 Sporton.

A teljes mérkőzés itt tekinthető meg:

A cikkben található videók csak magyarországi IP-címről érhetők el!

szombaton játsszák:
Albánia-Svájc, Lens 15.00

2. forduló:
június 15.:
Románia-Svájc, Párizs (Parc des Princes) 18.00
Franciaország-Albánia, Marseille 21.00 

3. forduló:
június 19.:
Svájc-Franciaország, Lille 21.00
Románia-Albánia, Lyon 21.00