Musorujsag
Élő Eredmények

Unta a versenyt, a tévés kameraállásokat pedig katasztrofálisnak nevezte Prost

jamesallenonf1.com, Motorsport
A tévé előtt ülve igencsak unalmasnak találta a bakui versenyt Alain Prost. A négyszeres világbajnok szerint azonban nem csak az eseménytelenség és az egyhangú stratégia volt a gond – az F1-es közvetítések egyszerűen túl könnyűnek láttatják a vezetést.
Az Európa Nagydíj startja (Fotó: Batchelor / XPB Images) Az Európa Nagydíj startja (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Egyetlen kiállás, a várt biztonsági autós fázisok, versenyzői hibák elmaradása, az előzetesen jósolthoz képest kevesebb csata, a közös érzékelési pont miatt az oda-vissza szélárnyékozást ellehetetlenítő DRS-zónák, egyértelmű erőviszonyok. Ezen tényezők együttesen eredményezték, hogy a történelem első azerbajdzsáni F1-es versenye egy kevés látványosságot és fordulatot hozó viadal lett.

A négyszeres világbajnok Alain Prost nem titkolta emiatt érzett csalódottságát, és elárulta, unatkozott a képernyő előtt. És ha már egy, a futamokat más szemmel figyelő versenyző is így érez… „A tévén keresztül néztem a versenyt. Nem láttam sem a pénteki, sem a szombati edzéseket, és most először az időmérő edzést sem, mert más dolgom volt. Csak a közösségi médián keresztül figyeltem az eseményeket, és mindenki arról beszélt, milyen fantasztikus a pálya. Aztán valóságos katasztrófa volt számomra, mivel nem láttam azt a pályát, amiről addig mindenki beszélt” – nyilatkozta a francia.

„Mindenki azt mondta, amikor visszatértem, hogy ez a pálya az egyik legjobb, amit valaha láttak, de a tévén keresztül sem Alain Prostként, a korábbi versenyzőként, sem pedig egy egyszerű szurkolóként nem voltam elégedett, amikor először láttam azt.”

Ha a versenyek nem is lehetnek mindig fordulatosak, és nem is hozhatnak mindig sok előzést, Prost szerint ez sem lehet mentség arra, ha egy futam nem vonzza igazán a nézőket a tévék előtt. „Szerintem nem voltak túl jók a kameraállások, nem volt egy jó műsor. Csak a gyors bal-jobb kombinációnál volt az az ember érzése, hogy ezek az autók tényleg gyorsak” – mutatott rá.

Majd kiemelte, Lewis Hamilton kétségbeesése is kelthetett volna drámaibb hatást – ha nem tűnik minden annyira könnyűnek a képeken. „Ott volt a Lewis autójára helyezett fedélzeti kamera. Ezt mutatták, miközben a rádión beszélt. Annyira könnyűnek tűnt minden, miközben valami nem stimmelt az autójával. Aztán a fedélzeti kamerán keresztül fékezéskor sem látod igazán a tempót, nem hallod a hangokat, és nem érzed, mennyire megterhelő mindez a nyak számára.”

Itt valami nem stimmel – gondolkodott el a Professzor. Szerinte nem csak a versenyzőkön múlik, ha elmarad a látványosság (Fotó: xpbimages.com) „Itt valami nem stimmel” – gondolkodott el a Professzor. Szerinte nem csak a versenyzőkön múlik, ha elmarad a látványosság (Fotó: xpbimages.com)

„Ha én most fiatal fiú lennék, és nem sokat tudnék a Forma–1-ről, de első alkalommal szeretném megnézni a tévében, hogy milyen, azt mondanám, ugyanezt tudom a PlayStationnel is, ez egyáltalán nem nehéz. Én azt szeretném, ha megmutatnánk, hogy ez ennél sokkal nehezebb az autóban ülve. Kívülről egyáltalán nem tűnik nehéznek. A műsor tehát nem volt túl jó, és igencsak unatkoztam. És ez igazán bosszantott.”

Ami a Prost által említett fedélzeti kamerát illeti, az F1-es közvetítők már a második versenyen próbálgattak egy új megoldást, mely nem a szokásos módon, az airbox tetejéről, hanem annak egyik oldaláról, lentebbről veszi a képeket. Mindez a sokak által visszasírt 1990-es évek elejét-közepét idézi, ám Prost szerint ez sem az igazi.

„Vegyük az én 1990-es jerezi körömet Spanyolországból. Megmutattam ezt Lewisnak és Fernandónak (Alonso). Tudják, hogy ez a régi pálya, a gyors kanyarokkal, de látható a különbség. Nyilván a fedélzeti kamera nincs ugyanazon a szinten. Viszont ezen a felvételen a kép nagyjából visszaadja mindazt, amit csinálok. És ha például alaposabban is megnézed, azt is érzékelheted, hogy amikor fékezek, egyes helyeken blokkolnak a hátsó kerekek, mert hallható a motor.”

A négyszeres világbajnok végül figyelmeztetett: ha közvetítés terén nem áll elő valami különlegessel, az F1 nem fogja megnyerni magának a jövőjét biztosító új közönséget. „Ez nem ragadja meg a fiatal generációt. Őszintén szólva igencsak sok a kérdésünk, de nincs túl sok válaszunk” – adott hangot aggályának.

További tartalmak