Musorujsag
Élő Eredmények

Villeneuve: Gyerekes volt Hamiltonék rádiózása

Autosport
Gyerekesnek tartja az F1 idén bevezetett, a Lewis Hamilton versenyét Bakuban meghatározó rádiós tilalmat Jacques Villeneuve.
Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com) Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com)

Az előző évek bírálataira reagálva az FIA 2016-ban tovább szigorított a rádiós szabályokon, s minden olyan üzenet közvetítését tiltja a csapatok számára, mely a versenyzőket segíti a vezetésben. A szabályzat 27.1-es pontjára hivatkozva tette mindezt, mely kimondja: „a versenyzőnek egyedül, segítség nélkül kell vezetnie autóját.”

A tiltólistán egyebek mellett olyan üzenetek is rajta vannak, melyek Lewis Hamiltonnak a múlt vasárnap aranyat értek volna. A brit hiába kérdezgette csapatát a verseny közepén arról, mit kezdjen az egyenesek végén erőt vesztő autójával, mérnöke annak ellenére sem igazíthatta útba, hogy csupán két kapcsolót kellett volna átállítani ahhoz, hogy a címvédő zavartalanul versenyezzen tovább.

1997 világbajnoka, Jacques Villeneuve szerint a szabályozásról kiderült, teljesen fölösleges. „Nem tetszik az új rádiós szabály. Vagy engedjék a rádiózást, vagy tiltsák be. A köztes megoldás, amikor valamit mondhatsz, valamit nem, egyszerűen nevetséges. A verseny során hallott beszélgetések gyerekesnek hangzottak. Csak egy döntést kellene meghozni: vagy engeded a csapatoknak a rádiózást, vagy nem. A félmegoldás egyszerűen nem működik” – nyilatkozta a kanadai az Autosportnak.

Jacques Villeneuve (Fotó: xpbimages.com) Jacques Villeneuve (Fotó: xpbimages.com)

Villeneuve-öt a bakui verseny sem nyűgözte le. A hosszú egyenesben főként DRS-es kikerüléseket láthattunk, és ez szerinte egy másik problémás terület a jelenkor F1-ében. „Az akciók helyett csak DRS van. Rendben, előztél, de nem kell felkészülnöd rá, nem kell felépítened a manővert. És jövőre ugyanúgy lesz DRS. Ez elég furcsa, mivel a jövő évi autók mögött nagyobb lesz a szélárnyék, szóval nem is lenne szükség a DRS-re. De persze lesznek Pirelli-gumik is, melyek ellehetetlenítik az agresszív versenyzést, így ha valaki forgalomba kerül, tönkreteszi az abroncsait.”

„A versenyzőknek mindennel takarékoskodniuk kell, a motorral, a gumikkal, az üzemanyaggal, így nincs lehetőségük támadni. Ha megszabadulnánk a DRS-től, az nagy segítség lenne, mivel ezzel rákényszerítenénk a versenyzőket, hogy ne a DRS-től függjenek. Most még csak meg sem próbálnak védekezni, mert értelme sincs” – mutatott rá a Williams egykori versenyzője.

További tartalmak