A rút kiskacsa Eb-győzelmet érő gólt lőve vált gyönyörű hattyúvá

A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság fináléját eldöntő Éder és Cristiano Ronaldo is előre tudta, ki szerzi a legfontosabb találatot. A portugál csapatkapitány a pályán kívülről is segített társainak, akik érte is küzdve írtak történelmet.

Cristiano Ronaldo elismerte, tizenkét éve, a görögök ellen hazai pályán elveszített Eb-döntő óta erre a pillanatra vágyott, amely a franciák legyőzésének köszönhetően jött el.

"Nagyon boldog vagyok, kétezer-négy óta erre vártam - ejtett örömkönnyeket a portugál csapatkapitány. - A portugál emberek, a játékosaink megérdemelték ezt a sikert. Sajnos én megsérültem, de mindig is hittem a társaimban, minőségi labdarúgók, akik képesek győzni. Ez a pályafutásom egyik legboldogabb pillanata. Mindig is trófeát szerettem volna szerezni a nemzeti csapattal, hogy történelmet írjak. Köszönöm a csapattársaimnak, az edzőnknek, a stábnak és a nekünk szurkoló portugáloknak. Felejthetetlen, egyedülálló pillanat ez."

Cristiano Ronaldo felhőtlenül tudott örülni a trófeának. Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent



Fernando Santos Ronaldóról és a győzelmet hozó taktikáról is beszélt a mérkőzés után. "Mindig is mondtam a játékosoknak, hogy tehetségesek, de többet kell futnunk és küzdenünk, jobban kell koncentrálnunk, mint az ellenfeleink. Elképesztően jó csapatunk van, a játékosok is hittek bennem, amikor kijelentettem, megnyerjük a tornát. Ha már éppen feladtuk volna, akkor a szurkolóink segítettek, buzdításuk jót tett a lelkünknek" - nyílt meg a riportereknek a portugál szövetségi kapitány, Fernando Santos, aki Ronaldóról is beszélt. - A vezérünk nagyon sokat tett a csapatért. Kétszer is megpróbált visszatérni a pályára, aztán az öltözőben és a kispadon is sokat segített, fontos volt a jelenléte. Hozzám hasonlóan hitt abba, hogy a vasárnapi a mi esténk. Amikor kiesik a legjobb játékosod, változtatni kell a taktikán, hiszen minden rá alapozva építettem fel."
Santos a győztes gólt szerző Éderről azt mondta, hogy beállása előtt megmondta neki a csatár, hogy gólt fog lőni. "A rút kiskacsa gólt lőtt! Most ő a gyönyörű hattyú" - vont irodalmi párhuzamot Andersen meséjével a portugál edző.

Fernando Santosnak (balra) Cristiano Ronaldo személyében váratlan segítője akadt. Fotó: EPA/Miguel A. Lopes



És ha már Éder szóba került, lássuk, mit mondott ő a finálé után: "Elképesztő erővel küzdöttünk, lenyűgözőek voltunk. Megérdemeltük a sikert, hiszen rengeteget dolgoztunk érte. Portugália nagyon régen várt már erre. A hosszabbítás előtt Cristiano ronaldo azt mondta nekem, én lövöm a győztes gólt, ez adott erőt és hitet."

Éder (balra) lövése után foghatták a fejüket a franciák. Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent



Pepe, aki a Real Madridnál is csapattársa Ronaldónak, kijelentette: csapatkapitányukért nyerték meg a döntőt. "Nehéz volt, mert a legjobb emberünket veszítettük el, aki bármikor képes gólt szerezni. Amikor nem tudta folytatni, mondtam a többieknek, hogy ezt érte kell megnyernünk. Az edző tökéletesen felkészített minket, a cserék a legjobbkor érkeztek. Vért, izzadságot és könnyeket adtunk ezért a trófeáért, csodálatos, új lapot írtunk a portugál válogatott történelemkönyvébe."

Pepe (középen, a trófeával) rászólt a társaira, hogy a kapitányukért küzdjenek. Fotó: EPA/Filip Singer