Renato Sanches meghódította Európát

A friss Európa-bajnok Portugália irányítója, Renato Sanches Kingsley Comant és csapattársát, a szintén portugál Raphael Guerreirót előzte meg a torna legjobb fiatal játékosának járó díj szavazásán.

A díj - melyet minden 1994. január elseje után született játékos megnyerhet -  nyertesét az UEFA technikai megfigyelőiból álló bizottság tagjai választották meg, melyet az UEFA főtechnikai vezetője Ioan Lupescu vezetett, továbbá tagja volt Sir Alex Ferguson és Alain Giresse.

Az elismerés betetőzi a játékos szenzációs szezonját, mely során a nagy áttörést követően az első négy meccsen háromszor csereként kapott lehetőséget Fernando Santos szövetségi kapitánytól. Franciaországban először a Lengyelország elleni negyeddöntőben bizonyíthatott kezdőként.

És meg is hálálta a bizalmat, hiszen még azon a marseille-i estén megszerezte első gólját a nemzeti csapatban, ezzel a harmadik legfiatalabb játékossá vált, aki az EB kieséses szakaszában gólt szerzett. Az elmúlt négy meccsén sztárrá váló játékos a Franciaország felett aratott 1-0-s diadallal a verseny legfiatalabb játékosává vált, aki részt vett és meg is nyerte a tornát- a vasárnapi párizsi estén 18 éves és 328 napos volt.

A lisszaboni születésű újoncot májusban a Bayern München igazolta le a Benficától 35 millió euróért -az összeg tovább nőhet attól függően, mit ér el a szerződés időtartama alatt Sanches. A 2015/16-os szezont a Sasok B-csapatában kezdte, szerepelt az UEFA Ifjúsági Ligájában, az UEFA U-19-es Bajnokság selejtezőjében és a felnőtt Bajnokok Ligájában, mielőtt március 25-én debütált volna a hazája válogatottjában.

A díjért főleg Sanches és az ősztől bayernes csapattárs Kingsley Coman vetélkedett, portugál válogatottbeli csapattársa, Raphael Guerreiro mellett. A balhátvéd Guerreiro nem messze a Stade de France-tól született, és augusztustól német bajnokikon farkasszemet nézhet Sanchessel, valamint Komannal is, miután a Lorientból a Borussia Dortmund csapatához igazolt.