Musorujsag
Élő Eredmények

„Tehát ha beesik a fékpedál, az nem számít biztonsági kockázatnak?” – rádiós üzenetek a Magyar Nagydíjról

Formula-1.com
Rio Haryanto furcsa problémával szembesült, Jenson Button hamar rájött, „pokoli futam” vár rá, Kimi Räikkönen kiakadt Max Verstappenre. A Forma–1 hivatalos oldalának segítségével ismét összegyűjtöttük a hétvége legemlékezetesebb üzeneteit – így szólt a rádió a Hungaroringen!
Jenson Button (Fotó: Batchelor / XPB Images) Jenson Button (Fotó: Batchelor / XPB Images)

„Valami… valamilyen ragasztószalag van a jobb elsőn” – „Rendben Rio, talán eltűnik majd. Valószínűleg egy letéphető fólia az” – „Nem, ez egy vörös ragasztószalag” – „Oké Rio, akkor gyere be most a boxba” – furcsa párbeszéd Haryanto és a Manor mérnöke között, miután az indonéz versenyző autója összeszedett valamint a szabadedzésen.

„Rendben van az autó, tudod folytatni?” – „Nem, vége. Vége van… sajnálom” – kért elnézést csapatától Marcus Ericsson az időmérő edzés első szakaszában, miután kicsúszott a 10-es kanyarban. A svéd autója egyébként olyan komoly sérüléseket szenvedett, hogy a csapatnak ki kellett cserélnie a karosszériáját a futam rajtja előtt…

„Az előrejelzés szerint sok eső érkezik még, szóval most kell megnyomunk, mert az első körök nagyon fontosak lesznek” – „Ááá ember, ütköztem. Ez hihetetlen” – Felipe Massa követte a Williams utasításait, azaz hamar futott egy gyors kört, hogy biztosítsa továbbjutását. A Q2-ben viszont mégsem vehetett részt, mert amikor az idő javulni kezdett hibázott a köztes abroncsokon (ő volt az egyik első pilóta, aki ezeket használta) és összetörte autóját.

„Oké, Massa volt az a kivezető körén, a közteseken, a korlátban van” – a Red Bull azonnal informálta Daniel Ricciardót a brazil kicsúszásáról.

„Ááá, a kib***ott életbe” – „Ja, piros zászló. Ez eléggé balszerencsés… – „Ez nagyon rossz!” – nemcsak Massa volt dühös a balesete miatt, hiszen ez vetett véget a Q1-nek, mégpedig idő előtt. A Renault újonca, Jolyon Palmer is csalódottan vette tudomásul, hogy már nem javíthat, és kiesik.

„Még DRS-távolságban vagy Ricciardóhoz képest” – „Úgy vezetek, mint egy nagymama” – miután a verseny korai szakaszában „beragadt” csapattársa mögé, Max Verstappen őszinte helyzetjelentést adott a Red Bullnak.

Felipe Massa (Fotó: Price / XPB Images) Felipe Massa (Fotó: Price / XPB Images)

„Max figyelj a pálya határaira a 4-es kanyarban. Pályahatárok a 4-esben” – „Tudom, hogy szélesen fordultam, de elég sok időt is veszítettem vele” – az FIA kiemelt figyelmet fordított a pálya kiszélesítésével kapcsolatos szabályokra. Természetesen a csapatok is figyelték a kritikus pontokat: a Red Bull például így figyelmeztette a Verstappent.

„Beesett a pedál, beesett a pedál. Mi a baj?” – „Vettük Jenson, keressük az okokat” – Button McLarenje már a futam elején rendetlenkedni kezdett…

„Jenson ne válts, ne válts! Elveszítettük a hidraulikus nyomást” – „Tehát vége a játéknak” – „Jenson maradj kinn, maradj kinn” – Óh, remek. Pokoli egy futam lesz ez” – a problémák láttán a csapat tanácsot adott Buttonnek, a szigorított rádiós szabályok értelmében azonban ezt nem tehette volna meg, így a brit áthajtásos büntetést kapott; futama tehát még „pokolibb” lett.

„Tehát ha beesik a fékpedál, az nem számít biztonsági kockázatnak? Ez elég érdekes. Valakinek utána kéne néznie, mi biztonságos és mi nem” – Button reakciója a büntetésre.

„Úgy tűnik, Ricciardo hamar átjön azon a vonaton, szóval növelni kell az előnyt” – „A legjobb képességeim szerint vezetek ezeken a gumikon” – „Vettük Lewis, de ha ezek az autók feltorlódnak, Nicót hozzuk először” – „Miért tennék? Nem vezetek lassan, próbálkozom” – „Igen Lewis, de ezzel veszélyeztetjük a győzelmet” – rögtönzött stratégiai megbeszélés Hamilton és a Mercedes között a Red Bull jelentette „veszély” miatt.

„Mi történt srácok, miért nem álltatok készen?” – „Értettük Checo, értettük. Összpontosíts” – a Force India nem akart hasonló „értekezletet” tartani, miután elrontotta Sergio Pérez kerékcseréjét, a mexikói pedig a hiba okairól érdeklődött…

„Jobbra, majd balra ment; oda ahol én voltam, és letörte a kib***ott vezetőszárnyam” – „Rendben, vettük, vettük. Nyomjuk neki!” – „Ha nem hagyja abba az irányváltást, ki fogjuk ütni egymást” – Räikkönen panasza az elmondása szerint agresszíven védekező Verstappen ellen. Noha a finn általában nem idegesíti fel magát minden ok nélkül, a versenybíróság szerint ellenfele nem hibázott.

Max Verstappen és Kimi Räikkönen csatája (Fotó: xpbimages.com) Max Verstappen és Kimi Räikkönen csatája (Fotó: xpbimages.com)

További tartalmak