Musorujsag
Élő Eredmények

Csapatutasítás: Verstappen szívességet tett a Red Bullnak

Sky Sports, Motorsport-Total
Csapatmunkájuk eredményességét dicséri Christian Horner, a Ferrarit a bajnokságban megelőző Red Bull főnöke. Max Verstappen tett egy szívességet Daniel Ricciardónak.
Max Verstappen és Daniel Ricciardo (Fotó: xpbimages.com) Max Verstappen és Daniel Ricciardo (Fotó: xpbimages.com)

Mindössze centiméterek választották el a két Red Bullt egymástól a Német Nagydíj első kanyarjában. Hiába rajtolt jobban Daniel Ricciardo, miközben a Mercedesekre figyelt, Max Verstappen a külső íven mellé húzódott, majd a kerékvetőre futva elszáguldott mellette.

Úgy tűnt, ő lesz az első számú kihívója a Mercedeseknek, ám miután Nico Rosberggel együtt az első kerékcserénél szuperlágy abroncsra váltott, kollégája pedig eközben lágy gumival folytatta, a 40. körben fordított felállásnál a Red Bull helycserét kért versenyzőitől, hogy Ricciardo a gyorsabb gumin ne veszítsen időt társa mögött. Bár Lewis Hamiltont végül nem sikerült elkapnia, a háromszoros futamgyőztes ezzel együtt is megtarthatta második helyét, Verstappen pedig csak mögötte csapott célba.

„Tettem egy szívességet a csapatnak” – nyilatkozta higgadtan a negyedszer dobogóra álló holland. „De jó a kapcsolatunk Daniellel, szóval rendben van, megtehetjük. Ki kell vívnom a csapat bizalmát, elvégre még viszonylag új vagyok itt. A legfontosabb az volt, hogy legyőzzük a Ferrarit, és ma még a Mercedesszel is csatázni tudtunk. Ráadásul a puszta tempónknak köszönhetően. Ez jó hír.”

Max Verstappen (Fotó: xpbimages.com) Max Verstappen (Fotó: xpbimages.com)

Bővebben nem is igen kommentálta a csapatutasítást. Megkérdezték tőle, ha az első hely lett volna a tét, is megteszi-e mindezt. „Nem tudom, mert nem az első helyért versenyzünk” – hárította a kérdést. Majd amikor arról kérdezték, a dobogó miatti öröme felülírja-e a csapattárstól elszenvedett vereség keserűségét, csak annyit mondott: „Nem igazán érdekelnek az érzések most. Ez egy jó eredmény a csapat számára, és ez a legfontosabb.”

Verstappen, aki a múlt évben Szingapúrban, idén pedig Kanadában mondott határozott nemet a csapatutasításra, ezúttal tehát kellő alázatot mutatott. Christian Horner nem is győzte dicsérni versenyzőit emiatt. „Az eredeti elképzelésünk az volt, hogy egy vagy két kiállással próbálkozunk, csakhogy nagyobb volt a gumikopás, mint szerettük volna. Az első kiállásnál eltérő gumikat raktunk a két versenyzőnk autójára. Max egy új szuperlágy szettet kapott, Daniel pedig lágyat. Innentől ők ketten kicsit eltérő versenyt futottak. Csapatként kellett együttműködnünk, hogy biztosan Nico előtt legyünk, miután megkapja a büntetését. És fantasztikusan összedolgoztunk” – nyilatkozta az istálló vezetője.

„Mindketten tudták, miről van szó. Tudták, milyen gumikon vannak, mik a lehetőségek, mi a helyzet az ellenfelekkel. És pontosan úgy jártak el, ahogy egy igazi csapatnak kell. Teljes volt a harmónia a boxfallal is.”

Max Verstappen és Daniel Ricciardo (Fotó: xpbimages.com) Max Verstappen és Daniel Ricciardo (Fotó: xpbimages.com)

Verstappen mellett Ricciardo is megerősítette, szóba került ez a forgatókönyv is a futam előtti megbeszélésükön. „Tudtuk, hogy fennáll a lehetőség, de csak egy próbálkozás volt, majd egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy három kiállás lesz. Mivel mindketten Nico előtt voltunk, az egyikünk fedezte őt. Ez lehetőséget nyitott, hogy mással próbálkozzam, és ezért is választottunk eltérő gumikat. A szuperlágy sokkal jobban működött, elégedett voltam velük a két etapomon, és szerintem ennek köszönhetem a második helyem. Amikor utolértem Maxot, DRS-távolságon belül voltam, de végül megkönnyítette a dolgomat. Jó csapatmunka volt, el kell ismerni, és a csapat is elégedett volt, hiszen a maximális pontszámot értük el.”

És ezzel már a tabella második helyén állnak, a Ferrari előtt, miközben Daniel Ricciardo 11 ponttal ellépet Kimi Räikkönentől a 3. helyen, Max Verstappen pedig tovább közelített az 5. Sebastian Vettelre. A nyári szünetre a Red Bull valóban második erővé lépett elő. „Nagyon biztató, hogy ezen a pályán, amelyen úgy hittük, nem igazán leszünk versenyképesek, valójában alig voltunk lemaradva. Nagyon biztató ez a szezon hátralévő részére nézve” –nyugtázta elégedetten Horner.

További tartalmak