Musorujsag
Élő Eredmények

Nem vár „túl sokáig” Buttonre a Williams

Press Association
A Williams örömmel szerződtetné Jenson Buttont a következő szezonra, de nem vár túl sokáig a brit klasszis, vagy a McLaren-Honda döntésére – árulta el a helyettes csapatvezető, Claire Williams, aki egy másik lehetséges jelöltről is beszélt.
Jenson Button (Fotó: Charniaux / XPB Images) Jenson Button (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Régóta pletykálják már, hogy Button jövőre visszatérhet a Williamshez (16 évvel ezelőtt ott kezdte Forma–1-es pályafutását), ha a McLaren úgy dönt, Stoffel Vandoorne-t szerződteti Fernando Alonso mellé. A Motorsport információi szerint a felek már több megbeszélést is tartottak már, ezek azonban még csak afféle „előzetes egyeztetések”, puhatolózások voltak.

Bár a csapat örülne a korábbi világbajnok érkezésének, a jelenlegi pilótapáros (közülük csak Valtteri Bottas szerződésében van opció 2017-re) mellett több másik jelölt is szerepelhet listájukon. Felmerült már Sergio Pérez, Felipe Nasr és a Forma–3-ban edződő Lance Stroll neve is. A csapat tehát nem függ a McLaren és Button döntésétől (ők a hírek szerint szeptember előtt egészen biztosan nem határoznak 2017-es pilótapárosukról) – ezt most Claire Williams is kiemelte.

Jenson Button (Fotó: Schaber / XPB Images) Jenson Button (Fotó: Schaber / XPB Images)

„Mi magunk döntünk a pilótapárosunkról, szóval szó sincs arról, hogy itt ücsörgünk és Ron Dennis (a McLaren elnöke – a szerk.) döntésére várunk” – nyilatkozta a Press Associationnek. „Ez nem arról szól, mit csinálnak a többiek. Nem fogunk várakozni, hiszen ez nem illeszthető össze a csapat mentalitásával. Nagyszerű történet lenne” – utal Button visszatérésére. „De neki most meg kell hoznia a neki megfelelő döntést, nekünk pedig azt, ami a legjobban megfelel a csapat érdekeinek.”

Button több okból is jó opció a Williams számára: tapasztalata nagyon jól jönne a csapat számára a komoly szabályváltozások évében, sebességére továbbra sem lehet panasz, személye pedig vonzó a szponzorok számára. „Ami a kritériumokat illeti, tehetséges, intelligens versenyzőt keresünk, akinek a visszajelzései hasznosak a mérnökök számára. Mivel független csapat vagyunk, a kereskedelmi tényező is szerepet fognak játszani a döntésünkben. Nem ültethetsz egy teljesen ismeretlen versenyzőt az autódba. Ez egyszerűen nem működne” – magyarázta a helyettes csapatvezető.

Amikor Pérezről kérdezték (a mexikói a csapat vezetői szerint már szerződésben áll a Force Indiával, ő azonban elmondta, még nem született döntés a jövőjéről), Williams a következőket mondta. „Az idei éve nagyon jó. Ő egy intelligens versenyző, olyan, akit mi keresünk. Találkoztam vele párszor, de ezek felszínes találkozók voltak. Nagyon vonzó és meggyőző, aki kereskedelmi szempontból is jó választás lehet a csapatok számára. Őt azonban csak akkor választhatják, ha elérhető.” 

Sergio Pérez (Fotó: xpbimages.com) Sergio Pérez (Fotó: xpbimages.com)

További tartalmak