Musorujsag
Élő Eredmények

Már a Red Bull is teszteli a szélesebb gumikat

Autosport, Red Bull, Pirelli
Miután a Ferrari befejezte a 2017-re szánt vizes abroncsok első prototípusainak tesztjét, Fioranóból Mugellóba „költözött” a Pirelli, ahol a Red Bull elkezdte a száraz pályás gyakorlást az olaszok szélesebb abroncsaival. Sébastien Buemi az első napon 82 kört teljesített.
A Red Bull és a Pirelli tesztje (Fotó: Red Bull/Pirelli) A Red Bull és a Pirelli tesztje (Fotó: Red Bull/Pirelli)

A héten kezdetét vette a Forma–1 hivatalos gumiszállítójának tesztprogramja: hétfőn Sebastian Vettel, kedden pedig Esteban Gutiérrez vezette a vörösök „hibridautóját”, ma pedig a Red Bull lendült munkába. A gyakorlás során természetesen ők is egy átalakított 2015-ös autót használtak, mellyel elsősorban a jövő évi versenygépek leszorítóerejét próbálták „szimulálni”.

Az átalakított RB11-es volánja mögött ülő Buemi a hivatalos tájékoztatás szerint 82 kört futott és több gumikeveréket is kipróbált. Azt azonban, hogy az adott körben milyen vegyület volt a versenygépen ő maga sem tudta, ezek a tesztek ugyanis teljesen vakon zajlanak, azaz a Pirelli nem ismerteti a részvevőkkel (a Ferrari és a Red Bull mellett a Mercedes tesztel még az olaszoknak), mely keverékeket próbálgatják – így szeretnék megakadályozni, hogy a tesztelők előnybe kerüljenek.

Az ellenfelek szintén az egyenlőség jegyében kapják majd meg a Pirelli által összegyűjtött információkat – beleértve a csapatoktól és a pilótáktól érkező visszajelzéseket is. A gumiszállító tehát az FIA-val közösen igyekszik mindent elkövetni azért, hogy senki se kerüljön előnybe, egyes vélemények szerint azonban a három élcsapat sokat profitál a gyakorlásokból.

A Red Bull csapatvezetője, Christian Horner azt elismeri, hogy a három részvevő tanulhat a tesztből, azt viszont nem hiszi, hogy valóban nagy előnybe kerülnek. „Pár keveréket a V8-asokkal is teszteltünk már, de nem tudtuk, milyen vegyületekről van szó, az adatokat pedig a többiek is megkapják majd. Megépítettük ezt a hibridautót, amibe pakolhatják a kilométereket, de az adatok ismét nyilvánosak lesznek. Természetesen, aki tesztel, tanul valamit, de ez a közvetlen ellenfelekre is igaz” – nyilatkozta.

A Red Bull és a Pirelli tesztje (Fotó: Red Bull/Pirelli) A Red Bull és a Pirelli tesztje (Fotó: Red Bull/Pirelli)

További tartalmak