Musorujsag
Élő Eredmények

Kiss Gergely: "A siker a hordalékot is hozza magával"

Kiss Gergely: "A siker a hordalékot is hozza magával"

m4sport.hu
Magyarországon 1997-ben a vízilabdában elindult egy folyamat, és beérett egy varázslatos generáció, amely többek között Kiss Gergellyel a soraiban elkényeztette az országot: 2000 és 2008 között sorozatban három olimpián nyert a Kemény Dénes által vezetett együttes. A jobbszélső szerint azonban a sikerek kényelmessé tették az utánpótlásműhelyeket…

„Ott kezdeném, hogy 1997-ben húsz év után megnyertük az Eb-t, majd ’99-ben egy újabb kontinenstornát és a Világkupát, valamint egy Európai Nemzetek Kupáját. Szóval a mi generációnk négy arannyal ment ki Sydneybe. Itthon pedig nagy elvárások voltak a csapattal szemben, illetve mi, játékosok is sokat vártunk magunktól” – mesélte Kiss Gergely.

A magyar pólóválogatott tehát éremesélyesként utazott Ausztráliába, és ennek megfelelően győzelemmel kezdte a tornát, miután 7-4-re legyőzte Görögországot. A második összecsapáson a Kemény-legények nagyarányú győzelmet arattak Hollandia fölött, Horvátországtól viszont 8-7-re kikaptak, és az Amerikai Egyesült Államok ellen is megszenvedtek a 10-9-es győzelemért.  A csoport zárómeccsén azonban 10-9-re kikaptak az akkori Jugoszláviától, így a harmadik helyen jutottak a negyeddöntőbe, ahol meggyőző játékkal győzték le az olaszokat, hogy aztán egy rendkívül szoros és kemény összecsapáson 8-7-es győzelmükkel visszavághassanak a jugoszlávoknak.

A döntőben aztán olyat láthattak a nézők, amit csak kevésszer: a magyar válogatott sziporkázó játékkal semmisítette meg az oroszokat, 13-6-ra győzött és olimpiai bajnok lett.

Kiss Gergely alapembere volt Kemény Dénes válogatottjának. – Fotó: MTI/ Kovács Anikó

A siker hatásaira mind a mai napig jól emlékszik Kiss Gergely: „Miután megnyertük az olimpiát, néhány hónap alatt megduplázódott a vízilabdázó gyerekek és felnőttek száma Magyarországon, amely 2008 utánra már a háromszorosára duzzadt” – mondta büszkén Kiss Gergely, aki azt a véleményét sem sem rejtette véka alá, hogy ugyan a válogatott sikerein felbuzdulva olyan városokban indult be a vízilabda-élet, ahol korábban az uszodát sem találták az ott lakók, gombamód szaporodtak a klubok és jelenleg is épülnek az uszodák, az utánpótlás minősége elmarad a várttól.

„Háromszor annyi vízilabdázó van, mint 2000-ben, de nincs háromszor annyi uszoda. Budapesten az élkluboknál és a kisebb egyesületeknél is nagyon nagy a túljelentkezés. A kisebb egyesületek egy-két sávot kapnak csak egy uszodában és nehezen tudnak kibontakozni, míg a nagyok B- meg C-csapatot is indítanak az utánpótlásban, így a gyerekek úgy folynak ki a medencéből, mint egy túlhevített szardíniás dobozból. Így nem lehet a nagy tehetségeket kiemelni, és biztos vagyok benne, hogy az edzők egy része belekényelmesedett abba a helyzetbe, hogy a válogatott úgyis jó, a klub és a szövetség anyagi háttere pedig rendben van.  Van egy réteg, amely emiatt kényelmes és úgy volt vele, hogy ripsz-ropsz szerzünk egy végzettséget, aztán verjük a mellünket, hogy én vízilabda edző vagyok. Tapasztaltam játékosoknál is, meg hallottam vissza a hétköznapi valamint az éjszakai életből egyaránt, hogy valaki azzal dicsekedett, hogy ő vízilabdázó, és bár az élvonalat nem ismerte, büszke volt rá, hogy ebbe a közösségbe tartozik. Szóval a siker a hordalékot is hozza magával” – magyarázta Kiss a mai utánpótlás helyzetét.

Borítókép: Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó szerint a jelenlegi utánpótlás nem a legoptimálisabban működik. - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Kiss Gergely: "Látom rajtuk a vicsorgó akarást"
A háromszoros olimpiai bajnok pólós, Kiss Gergely látja az elszántságot a magyar vízilabda-válogatotton, amely a szerencsével eddig hadilábon állt Rióban. Benedek Tibor együttese eddig három döntetlent játszott a csoportban, de az egykori jobbszélső nem csügged, és emlékeztet rá, hogy az aranyéremmel zárult 2000-es Sidney-i olimpián ők a harmadik helyen surrantak a legjobb nyolc közé, amire most is reális esély van, ha a válogatott legyőzi Japánt és Brazíliát.
Sportok