Musorujsag
Élő Eredmények

Újabb magyar kvótákat jelenthet az orosz paralimpikonok kizárása

MTI
Nem indulhatnak a szeptemberi, riói paralimpián az orosz sportolók. Orosz részről politikai jellegű, igazságtalan lépésnek nevezték a határozatot. A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) már hetek óta készül a lehetőségre - derül ki a szervezet közleményéből.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) mai tájékoztatása alapján egy orosz parasportoló sem indulhat a XV. Nyári Paralimpiai Játékokon.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálója, Richard McLaren július 18-án hozta nyilvánosságra jelentését a 2014-es szocsi téli olimpiáról, ebben államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról.

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kedden hozta nyilvánosságra döntését, amellyel megerősítette a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) augusztus 7-én bejelentett határozatát.
Az IPC azután döntött a mintegy 250 orosz sportoló kizárásáról, hogy az elhíresült McLaren-jelentésben 35 olyan doppingesetet is felsoroltak, amely az orosz parasportolókat érintette. Az orosz sportvezetők fellebbeztek az ítélet ellen, s kilátásba helyezték, hogy ha a CAS nem ad nekik igazat, akkor polgári bírósághoz fordulnak.
A CAS a mostani döntését azzal indokolta, hogy az IPC nem sértette meg a szabályokat és a „körülményekkel arányosan” határozott. Az Orosz Paralimpiai Bizottság nem tudott olyan bizonyítékot felmutatni, amely megváltoztatta volna a tényeket – áll a CAS közleményében.

A Nemzetközi Doppingellenes Csoport (WADA) megvizsgálta minden ország doppingellenes tevékenységét és szabályainak betartását, és azokat – így a Magyar Paralimpiai Bizottság tevékenységét is – rendben találta. Az IPC reméli, hogy a 267 orosz parasportoló kizárásával az orosz sportban változások indulnak el. Amennyiben a következő időszakban a vizsgálatok megfelelőnek tartják az orosz parasport működését, újra az IPC tagjai közé léphet az Orosz Paralimpiai Bizottság és versenyzői ismét indulhatnak a nemzetközi versenyeken.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke (középen) a paralimpiára készülő úszók edzőtáborában még nem beszélhetett arról, hogy nőhet a magyar kvótások száma. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Vitalij Mutko orosz sportminiszter úgy fogalmazott, hogy inkább politikai, semmint jogi döntés született.
„Nincs semmi ok parasportolóink kizárására, mégis ez történt” – mondta Mutko, aki hozzátette: keresik a jogi orvoslat lehetőségét. „Azok a szervezetek, amelyeknek a védelem lenne a feladatuk, nem védik meg a paralimpikonokat, éppen fordítva: büntetik őket”.
Megnyilvánult az ügyben az orosz miniszterelnök is. Dmitrij Medvegyev saját Facebook-oldalán azt írta, hogy az oroszellenes politikának a megtestesülését jelenti a paralimpikonok kizárása.
„Az orosz sport, az orosz sportolók és Oroszország mint állam elleni megnyilvánulás ez, olyan ellenséges lépés, amely nyolcvan százalékban politika és húsz százalékban dopping” – fogalmazott. Hozzáfűzte, hogy megítélése szerint az orosz parasportolók kitiltása nemcsak az oroszokra nézve csapás, hanem az összes sérült sportolóra nézve.
Bejegyzésében annak a véleményének is hangot adott, hogy a doppingot „az összes országban és gyakorlatilag valamennyi sportágban használják”.

A Magyar Paralimpiai Bizottság a mai döntés alapján felkészült arra, hogy újabb magyar parasportolók kaphatnak indulási jogot a riói paralimpiára. A 267 felszabadult orosz parasportolói helyet az IPC újraosztja más nemzetek sportolói között, ez megnyitja a lehetőséget az indulási jogról éppen lemaradó, de teljesítményükkel a legjobb versenyzők között is bizonyítani tudó magyar parasportolók előtt is.

„Tudomásul vesszük és a CAS és az IPC és döntését. A Magyar Paralimpiai Bizottság már hetek óta készül arra az eshetőségre, hogy az utolsó pillanatban nyílik lehetőségünk magyar versenyzőket nevezni a paralimpiára, valamint megszervezni utazásukat és ellátásukat. Egyetlen magyar parasportolót sem fogunk itthon hagyni, akinek lehetősége nyílik arra, hogy a felszabadult kvótás helyeket elfoglalja. Jelenleg 40 sportolónknak van indulási joga Rióban, arra számítok, hogy ez legalább két fővel nőni fog. Mindazonáltal az IPC és a CAS döntése a doppingellenes harc és a sportdiplomácia új terepeit nyitja meg, amelyekben nekünk, magyaroknak is észnél kell lennünk, különös tekintettel arra, hogy 2024-ben Budapest olimpiát és paralimpiát kíván rendezni „ – mondta el Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a mai IPC közleményre reagálva.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Parasportolóink is riói lázban égnek már
Összesen 82 fős magyar delegáció utazik Brazíliába, a szeptember 7-én kezdődő Rio de Janeiró-i paralimpiára. A 40 tagú sportolói csapatot az edzők, az orvosi stáb és a csapatiroda munkatársai kísérik.
Sportok
Sok a gond a paralimpia szervezésével
Csökkentik a költségvetést, de a tervek szerint mind a 22 sportágban megrendezik a versenyeket a szeptemberi, riói paralimpián - jelentette be pénteken a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke.
Sportok
Nem fogynak a paralimpiai jegyek
Eddig csupán a belépőjegyek 12 százalékát értékesítették a szeptember 7-én kezdődő Rio de Janeiró-i paralimpiára.
Sportok