Musorujsag
Élő Eredmények

Tudnivalók a Belga Nagydíj előtt

FIA
Végre vége! A holnapi nappal hivatalosan is lezárul a Forma–1 háromhetes nyári pihenője és folytatódik a világbajnokság, igaz, első körben „csak” egy sajtónappal. Pénteken aztán a turbómotorok is felbőgnek Belgiumban. Lássuk, a hétvége legfontosabb tudnivalóit!
Sebastian Vettel (Fotó: Trienitz / XPB Images) Sebastian Vettel (Fotó: Trienitz / XPB Images)

Az FIA idén is két DRS-zónát jelölt ki a versenyzők számára. Az első mérési pontja 240 méterrel a kettes kanyar előtt kap helyet, az állítható hátsószárnyat pedig 310 méterrel a négyes után aktiválhatják. A második zóna a célegyenesben lesz, mérési pontja pedig 18-as kanyar előtt (160 méterrel), magát a DRS-t pedig 30 méterrel a 19-es kanyar után lehet működésbe hozni.

A versenybírák munkáját Danny Sullivan segíti a hétvégén. Az amerikai pilóta neve főként a tengerentúli versenysorozatok rajongóinak lehet ismerős, hiszen mindössze egy szezont teljesített az F1-ben: 1983-ban a Tyrrell pilótája volt. Legjobb helyezését a monacói 5. pozíció jelentette. 1984-ben visszatért az Amerikai Egyesül Államokba, és az IndyCarban versenyzett, ahol 1988-ban bajnokká koronázták. 1985-ben az Indianapolisi 500 mérföldes viadalt is megnyerte, győzelmét pedig a legemlékezetesebbek között tartják számon, hiszen egy 360 fokos megpördülést követően zárkózott fel Mario Andrettire, majd előzte le a korábbi F1-es világbajnokot. Pályafutása egy 1995-ös baleset miatt szakadt félbe. Többször segítette már az FIA munkáját; legutóbb tavaly Mexikóban.

A hétvége hivatalos programja a csütörtökön, 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatóval veszi kezdetét. Ennek résztvevői: Fernando Alonso (McLaren), Romain Grosjean (Haas), Lewis Hamilton (Mercedes), Danyiil Kvjat (Toro Rosso), Esteban Ocon (Manor) és Max Verstappen (Red Bull).

Pénteken a csapatok képviselői tartanak sajtótájékoztatót. A 16 órakor kezdődő eseményen Éric Boullier (McLaren), Robert Fernley (Force India), Christian Horner (Red Bull), Monisha Kaltenborn (Sauber), Frédéric Vasseur (Renault) és Claire Williams (Williams) vesz részt.

Fontos adatok:

Pálya neve: Circuit de Spa-Francorchamps

Körszám: 44

Pálya hossza: 7004 méter

Használható gumikeverékek: szuperlágy (piros), lágy (sárga), közepes (fehér)

DRS-zónák: 2

Körrekord: 1:47.263 (Sebastian Vettel, Red Bull, 2009)

2015-ös rajtelsőség: 1:47.197 (Lewis Hamilton, Mercedes)

Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Romain Grosjean (Fotó: Charniaux / XPB Images) Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Romain Grosjean (Fotó: Charniaux / XPB Images)

A 2015-ös futam végeredménye (a legjobb 10):

1. Lewis Hamilton (Mercedes)

2. Nico Rosberg, (Mercedes)

3. Romain Grosjean (Lotus)

4. Danyiil Kvjat (Red Bull)

5. Sergio Pérez (Force India)

6. Felipe Massa (Williams)

7. Kimi Räikkönen (Ferrari)

8. Max Verstappen (Toro Rosso)

9. Valtteri Bottas (Williams)

10. Marcus Ericsson (Sauber)

Az elmúlt öt év győztesei:

2015: Lewis Hamilton (Mercedes)

2014: Daniel Ricciardo (Red Bull)

2013: Sebastian Vettel (Red Bull)

2012: Jenson Button (McLaren)

2011: Sebastian Vettel (Red Bull)

A csapatok/pilóták gumiválasztása:

Az új szabályok értelmében a Forma–1 hivatalos gumiszállítója minden hétvégére három keveréket jelöl ki a pilóták számára, a csapatok pedig tízet választhatnak nekik az aktuális kínálatból. Belgiumban így néz ki a gumileosztás:

A csapatok gumiválasztása a Belga Nagydíjra (Kép: Pirelli) A csapatok gumiválasztása a Belga Nagydíjra (Kép: Pirelli)

További tartalmak