Musorujsag
Élő Eredmények

55 éves rekordot adott át a múltnak Verstappen

FIA, ESPN
Rövid F1-es pályafutása legelőkelőbb rajthelyezését szerezte meg Max Verstappen Belgiumban. És ezzel egy több mint fél évszázados rekordot adott át a múltnak.
Max Verstappen (Fotó: xpbimages.com) Max Verstappen (Fotó: xpbimages.com)

Korai királykategóriás bemutatkozásának hála persze olyan helyzetbe került, mint az érintéssel mindent arannyá változtató Midász király: bármit elér, abból rekord lesz… Nincs ez másként pályafutása első 1. rajtsoros helyezésével sem. Max Verstappen szombaton Spában 18 évesen és 332 naposan futotta meg a második leggyorsabb kört az időmérő edzésen, és  ezzel most éppen egy 55 éves rekordot döntött meg.

Az előző legfiatalabb első rajtsoros versenyző a tragikus sorsú mexikói Ricardo Rodriguez volt, aki az 1961-es Olasz Nagydíjon lett második Wolfgang von Trpis mögött. Akkor 19 éves és 208 napos volt – Verstappenhez képest valódi aggastyán…

Az idei Spanyol Nagydíjon már a minden idők legfiatalabb F1-es futamgyőztesévé is váló hollandot persze jelenleg nem annyira foglalkoztatják e statisztikák. „Őszintén szólva most ez nem jelent még olyan sokat. Egyszerűen csak boldog vagyok, hogy második lehetek Spában, a sok hazai szurkolóm előtt. Jó megdönteni a rekordokat, de én másfajtákat is szeretnék megdönteni” – nyilatkozta a Red Bull versenyzője, aki miatt erre a hétvégére narancsszínbe borult Spa.

Verstappen kiváló szereplése már csak azért is örvendetes lehetett számára, mert szombatja nem éppen mosolygással indult. Autóján elektronikai problémát észleltek a harmadik szabadedzésen, ami miatt ki kellett hagynia a teljes gyakorlást. Így vágott neki az időmérőnek. Hogy „mi lett volna, ha…”, arról viszont nem szívesen elmélkedett. „Ezt nehéz megmondani. Ez az edzés mindig támpontot ad, de akárhogy is, mindig készen kell állnunk arra, hogy könnyen eljussunk a határokig. És a Q1-es első köröm után én már el is jutottam. Szóval talán segített volna, talán nem” – fogalmazott.

Max Verstappen (Fotó: xpbimages.com) Max Verstappen (Fotó: xpbimages.com)

„Mindig tudsz javítani, de abban is biztos vagyok, hogy Nico (Rosberg) is tudott volna még jobb kört futni ennél. Szerintem már azzal is elégedettek lehetünk, hogy ennyire közel voltunk egy ilyen hosszú egyenesekkel tűzdelt pályán.”

„Az egész hétvégénk simán ment eddig, még ha voltak is problémáim délelőtt. A szerelőim nagyszerű munkát végeztek, az időmérőn az autóm is igazán jól muzsikált, ami a második szektor részidőiből is látható volt. Nagyon elégedett vagyok tehát a második hellyel, a hazai közönségemet látni a pálya szélén nagy motivációt jelent számomra.”

Verstappen eddigi F1-es rekordjai:

A legfiatalabb rajtoló: Ausztrál Nagydíj, 2015 – 17 évesen és 166 naposan

A legfiatalabb pontszerző: Maláj Nagydíj, 2015 – 17 évesen és 180 naposan

A legfiatalabb dobogós: Spanyol Nagydíj, 2015 – 18 évesen és 228 naposan

A legfiatalabb futamgyőztes: Spanyol Nagydíj, 2015 – 18 évesen és 228 naposan

A legfiatalabb első rajtsoros: Belga Nagydíj, 2016 – 18 évesen és 332 naposan

További tartalmak