Musorujsag
Élő Eredmények

Massa: Jobban izgultam, mint a versenyek rajtja előtt

Motorsport
Jobban izgult Felipe Massa monzai sajtótájékoztatóján, mint a versenyek előtt szokott. Elmesélte, hogy élte meg a hétvégét, melyen bejelentette visszavonulását.
Felipe Massa és Claire Williams (Fotó: xpbimages.com) Felipe Massa és Claire Williams (Fotó: xpbimages.com)

„Most már bevallhatom: eléggé idegesen érkeztem meg Monzába, az Olasz Nagydíjra” – kezdte Felipe Massa a Motorsport.com-on vezetett blogjának legújabb bejegyzését. A brazil versenyző a hétvégi futam előtti csütörtök délután hívta össze a média képviselőit a Williams motorhome-jába, hogy aztán közölje a nagyvilággal, a mostani szezon végével búcsút int a Forma–1-nek.

Azt már akkor elárulta, hogy már hónapok óta tudja, hogy vége lesz, most viszont arról is beszélt, hogyan élte meg a bejelentés pillanatait. „Csak arra tudtam gondolni, mit kellene mondanom a sajtótájékoztatón csütörtökön. Meglepő módon idegesebb voltam, mint a versenyek rajtja előtt szoktam. De ez talán várható is volt, hiszen soha előtte nem jelentettem még be, hogy visszavonulok az F1-ből. Nem tudhattam, hogyan reagálok majd, mit érzek vagy mi lesz a jelenlévők reakciója. Az első választ aztán megkaptam, amikor beléptem a motorhome-ba, melyet a Williams külön erre az alkalomra készített elő. Sok ismerős arcot láttam, többet, mint amennyit el tudtam volna képzelni, olyanokat is, akik hozzám hasonlóan izgatottak voltak.”

„Voltak ott újságírók, személyzet, barátok, emberek, akik csak a munkájukat végezték. De ők is nagy szeretettel üdvözöltek engem. Az F1 világa nem könnyű, mert nagyon intenzív benne a versengés, de a beszédem végén véget nem érő tapsot hallhattam. Ez még jobban magával ragadott. Meg kell mondjam, ilyesmit nem látok valami gyakran. Kiváltságosnak éreztem magam.”

Massa kiemelte, nemcsak azért választotta Monzát a bejelentés helyszínének, mert tíz éve az ő ferraris pályafutását visszavonulásával megmentő Michael Schumacher is ott búcsúzott, de azért is, mert amikor 1999-ben elhagyta Brazíliát, Olaszországban kezdett formaautós karrierbe. „Abban az időszakban döntöttem úgy, hogy Olaszországra helyezem a hangsúlyt, amikor mindenki Nagy-Britanniába ment. Jó választásnak bizonyult, mert nagyon rövid időn belül a Ferrari utánpótlásprogramjába kerültem, ami pár éven át titok volt. Nagyon sokkal tartozom tehát Olaszországnak – főleg mert a családom is olasz származású. Monza tehát tökéletes választás volt.”

Felipe Massa (Fotó: Batchelor / XPB Images)  Felipe Massa (Fotó: Batchelor / XPB Images)

A Williams versenyzője azzal ugyanakkor nem számolt, hogy milyen sok szurkoló üzen majd neki és mond köszönetet búcsúja kapcsán. A hétvégén kiderült, a tifosi még mindig nagyon szereti őt. „Az emberek autogramokat kértek, fotót készítettek, kedves szavakat mondtak nekem. Jó volt hallani ezt, mert olyan emberektől jött, akiket ugyan nem ismersz személyesen, mégis valamilyen hatást gyakoroltál rájuk. Jó volt velük, és szeretnék köszönetet mondani minden szurkolónak, aki órákat várt arra, hogy láthasson engem és más versenyzőket. Még ha csak egyetlen percre is.”

Ami a versenyhétvégét illeti, Massa leginkább annak örülhet, hogy visszaelőzték a Force Indiát a gyártók bajnokságában. Saját három napja azonban nem alakult szerencsésen: pénteken műszaki hiba hátráltatta, az időmérőn a nem megfelelően fölmelegített gumik miatt már a Q2-ben kiesett, vasárnap pedig a túlzott gumikopás miatt szenvedett egy ideig, s végül 9.-ként intették le.

„Most komoly erőpróbára számítunk Szingapúrban. Nem hinném, hogy olyan nehéz hétvégénk lesz, mint Monacóban, de az ilyen típusú pályákon általában többet szenvedünk, mint a csúcstempójúakon. Nehéz hétvége lesz a gumikezelés szempontjából is. A Williams tervei azonban egyértelműek: a Force India előtt kell maradnunk, és a legjobb eredményt kell elérnünk” – tekintett előre a már csak 7 hétvégéig F1-es versenyző Massa.

További tartalmak