Musorujsag
Élő Eredmények

Vettelnek túl nagy falat Schumacher szerepébe lépni a Ferrarinál?

Welt
Nem biztos abban Niki Lauda, hogy Sebastian Vettel képes lesz megfelelni annak a szerepnek, amelyet a Ferrarinál be kell töltenie. A németnél és a Scuderiánál is lát problémákat, saját maranellói tapasztalatából pedig azt is tudja, mi lenne a teendő.
Sebastian Vettel (Fotó: xpbimages.com) Sebastian Vettel (Fotó: xpbimages.com)

Noha a tifosi valósággal megőrült annak láttán, hogy egy Ferrari-versenyző is dobogóra léphetett, az, hogy Sebastian Vettel harmadik helye ekkora örömet okozott számukra, már önmagában is sokat elmond a szebb napokat is megélt Scuderia helyzetéről. Nem úgy alakult ez az évük, ahogyan azt a vártnál jobb 2015 után remélték, a tavalyi megújulás jelentette lendület pedig úgy tűnik, fogytán.

Niki Lauda az 1970-es években maga is része volt Maranello hétköznapjainak, s két bajnoki címe mellett az árnyékos oldalt is megismerhette. Távozására például belső feszültségek miatt került sor 1977-es második bajnoki sikere után. Bár ma már a Mercedes tanácsadója és résztulajdonosa, saját bevallása szerint még így is szívén viseli kicsit a Scuderia sorsát. „Tényszerűen és objektíven nézem a helyzetüket, de kicsit azért érzelmesen is, hiszen a karrierem nagy részét ott töltöttem, nagy sikereket elérve, nagy csatákat, vereségeket és megindító pillanatokat átélve. A csapat a történelme miatt fontos a Forma–1 számára, de jelenleg nem megy nekik valami jól. Természetesen ez engem is bosszant” – nyilatkozta a Welt am Sonntagnak Monzában adott interjúban.

Már Ferrarinál is elismerik, hogy a viszonylag jó évkezdésük után nem voltak képesek fejlődni, ezért szakadtak le még jobban a Mercedestől, s ezért érte őket utol a Red Bull. Lauda lát hasonlóságot a mostani és az ő 70-es évekbeli helyzete között. „Számomra úgy tűnik, a Ferrari régi, jól ismert alapproblémái ma is léteznek. A Ferrarinál vannak bizonyos folyamatok és reakciók, melyek lejátszódnak az ott dolgozók fejében. Ez lehet pozitív és negatív is. A Ferrarinál az emberek emberien, spontánul, érzelmesen reagálnak a problémákra. Ha jól megy nekik, akkor nyugodtak, később hanyagok lesznek. Ez nem tesz jót, ha folyamatos sikert akarsz. Ha pedig nem megy jól nekik, kegyetlen nyomás nehezedik rájuk – kívülről és belülről is. Ezzel zavar támad, majd gyors elhatározások jönnek.”

Niki Lauda (Fotó: Moy / XPB Images) Niki Lauda (Fotó: Moy / XPB Images)

„Megpróbálják a lehető leggyorsabban megoldani a problémákat, de a nagy tempó miatt könnyen hibáznak. Átgondoltság és lépésről lépésre haladás helyett ők inkább kapkodva mennek előre, és folyton korrigálni kénytelenek emiatt. Ez sok embert elbizonytalanít, a csapaton belül a nyugtalanság és a tanácstalanság lesz jellemző. Ez hullámzó teljesítményhez vezet, majd a vele járó pánikhoz. Itt még nem tart a Ferrari jelenleg, de az nyilvánvaló, hogy nem az történik, amit Sergio Marchionne elnök akar.”

Lauda azt nem tudja, miként alakul a vörösök jövője, de arról van elképzelése, mit kellene csinálniuk. „Kevesebb nyomás kellene, bizalomnak és nyugalomnak kell kialakulnia, mert a csapat háttere rendben van. Nem szabad kapkodniuk a tervekkel, türelemre van szükség, még akkor is, ha a szurkolóik miatt ez nehéz is. Ha a Ferrarinál mindenki a tehetségét adja  hozzá a nagy egészhez, nem a kapkodást és az érzelmességet, akkor megmutathatják, mire képesek. Márpedig sokra, ezt a múltban már bizonyították.”

Ferrari (Fotó: xpbimages.com) Ferrari (Fotó: xpbimages.com)

Schumacher szerepe túl nagy lesz Vettelnek?

Bár Sebastian Vettelre 2015-ben amolyan vezérként, megmentőként tekintettek, Lauda nem biztos benne, hogy a német képes megfelelni annak a feladatnak, amit Michael Schumacher sikerrel elvégzett Maranellóban. „Sebastian a Ferrari nagy reménységeként érkezett, olyan gyógyítóként, mint Michael Schumacher. Eleinte ez jól is működött, de jelenleg nehéznek érzem Sebastian számára ezt a szerepet. Nem tudom a pontos okát, de látható, hogy Kimi Räikkönen az elmúlt versenyeken gyorsabb volt nála. Számomra ez azt jelenti, hogy Sebastian gyengélkedik. És így biztosan nem lesz alkalmas arra a szerepre, amit ő maga és a Ferrari is várt. Változtatnia kellene, mert a Ferrarinak szüksége van Vettelre – mint reményre és sikerkovácsra.”

„Tudom, hogy nehéz átvenni egy olyan domináns szerepet, amiben Michael volt. Még úgy is, hogy a Ferrari azóta változott. Ez mit sem változtat azon, amit az olaszok és a Ferrari Sebastiantól elvárnak. Nem akarok túl merésznek hangzani, mert ez nagyon emlékeztet az én ferraris helyzetemre. Nagyon nagy a nyomás ott, nagyok az elvárások, és egész Olaszországban nagy figyelem és lelkesedés övezi a Ferrarit. Ferrari-versenyzőként ezt kezelni kell. Ha nem sikerül, akkor nehéz dolgod van. Sebastian most ebben a helyzetben van.”

Kikeveredni ebből szerinte csak egy módon lehetséges. „Meg kell őriznie a hidegvérét. A legfontosabb a folyamatos eredmények, a példakép szerep, a nyugalom és a hit a Ferrari képességeiben.”

Michael Schumacher 2006-ban (Fotó: xpbimages.com) Michael Schumacher 2006-ban (Fotó: xpbimages.com)

Lauda végül elmondta, nem látja akadályát annak, hogy a Ferrari ütőképes csomaggal rukkoljon elő 2017-ben – a közelmúltban történt változások ellenére sem. „Marchionne tudja, mit csinál. Személyesen foglalkozik a Ferrarival. Ha a Forma–1-ben türelmes vagy és tényekre alapozott stratégiád van, gyorsan változtathatsz a helyzeteden. Biztosra veszem, hogy ha Monzában sikeresek lesznek, akkor újra csökken rajtuk a nyomás” – vélekedett az osztrák.

Nos, azóta láttuk a monzai eredményt, a csapat előrelépésről, az átszervezések sikeréről beszél – ez azonban akár csak átmeneti nyugalom is lehet körülöttük. Az igazi fokmérőt a következő hétvégék jelentik majd, melyeken az előzőtől merőben eltérő pályán, egy újra legjobb formáját mutató, s talán új motort is kapó Red Bull ellen kell bizonyítaniuk.

Miközben az előzetesen várt Mercedes elleni szoros csatára még csak sor sem került…

További tartalmak