Musorujsag
Élő Eredmények

Az erő bajnoka: Alex Zanardi balesetének 15. évfordulója előtt aranyérmes a riói paralimpián!

Auto Motor und Sport, Maxim.com, Motorsport, NBC (Boxutca)
Aranyérmet szerzett a riói paralimpián a korábbi Forma–1-es versenyző, kétszeres CART-bajnok Alessandro Zanardi. A sokakat inspiráló olasz harmadik paralimpiai sikerét aratta.
Alessandro Zanardi - fotó: EPA/Urs Fueeler Alessandro Zanardi – fotó: EPA/Urs Fueeler

Erős ember, aki kézi hajtású kerékpárjával teljesíteni tudja a 20 kilométeres távot. A korábbi Forma–1-es versenyző Alessandro Zanardinak ez már számtalan alkalommal sikerült – legutóbbi próbálkozása most épp egy paralimpiai aranyérmet ért…

Erős ember, aki 49 évesen a 10 kilométeres mérőpontnál még 18 másodperces hátrányban van, de innen is képes 2,74 másodperccel megelőzni, s ezzel a második helyre taszítani az addig vezetőt. Alex Zanardinak ez is sikerült Rióban. A kézi kerékpárosok H5-ös osztályának időfutamán senki sem tudott mit kezdeni az olasszal, aki 28 perc és 36,81 másodperc elteltével szelte át a célvonalat – paralimpiai bajnokként.

A mostani a második paralimpiája a 2012-es londoni után, s a harmadik aranya az ott aratott két sikere után. Pénteken még vár rá egy csapatverseny olasz színekben – egy újabb éremszerzési lehetőség.

A kétszeres CART-bajnok és egykori Williams-versenyző 2007 óta hódol a kézi hajtású kerékpározásnak. Azóta hatszoros világbajnoknak, a New York Maraton győztesének, Ironman-győztesnek vallhatja magát. Miközben 2015-ben még indult GT-versenyeken, idei évét kizárólag a riói paralimpiának szentelte. Meglett a gyümölcse.

Erős ember, aki 15 évvel horrorisztikus, mindkét lábába kerülő lausitzringi balesete után idáig el képes jutni. Egy nappal az egész életét megváltoztató baleset évfordulója előtt ért fel újra a csúcsra.

Akkor kevesebb mint egy liter vére maradt, mire kórházba szállították. Többször is újra kellett éleszteni, s az orvosok fikarcnyi esélyt sem adtak túlélésére. Ő viszont ezt a küzdelmet is sikerrel vívta meg – sok-sok ember példaképévé válva ezáltal.

Keserűség és feladás helyett az életszeretetet és a kitartást választotta. Azóta ezek az ő fegyverei. Már megrázó balesete utáni egyik első interjújából is csak a külső szemlélő számára felfoghatatlan derű sugárzott. „Ez sokat kivett belőlem, de másfelől megtanultam sok mindent. Arra gondoltam például, hogy nagyon jó lehettem az életem során, mert nagyon sokan szeretnek, és nem is voltam tisztában vele, mennyien. Amikor felébredtem az egyhetes kómából, és éreztem, hogy életben vagyok, pedig már a sokadik alkalommal tettem kockára az életem, az az érzés mindent felülírt” – fogalmazott 2001 októberében.

Alex Zanardi (Fotó: xpbimages.com) Alex Zanardi (Fotó: xpbimages.com)

Erős ember, aki képes előnyére váltani még a legsúlyosabbnak tűnő tragédiát is. Alex Zanardi megtette – ennek köszönheti most harmadik aranyérmét. Mert úgy tud küzdeni, ahogy csak nagyon kevesen. „Én ezt öt másodperces leckének hívom” – mesélte egyszer kitartásáról. „Fiatal koromban talán fizikálisan jobb állapotban voltam, de mentálisan nem. Megtanultam, hogy amikor már úgy érzed, mindent kiadtál magadból, és felkészültél kimondani, hogy ’ennyi, végeztem’, csak be kell csuknod a szemed öt másodpercre. Mire újra kinyitod, addigra mások már föladják. Talán őrülten hangzik ez, de azóta ezeket az öt másodperceket keresem mindenhol. Mindig van benned valahol egy kis elrejtett energia, valahol a testedben, és ha elég kíváncsi vagy, meg fogod találni.”

Ez vitte el őt a maratonik és Ironman-versenyek után újra a paralimpiára is. „Amikor 2012-ben megszereztem a második aranyérmemet Londonban, az első mondatom az volt: ez egy klassz pillanat. De egyúttal valamennyire szomorú is, hogy vége. Három éven át csak erre a célra összpontosítasz, ami csodálatos kaland – és akkor hirtelen elérted. Ha az ember új horizontokat ér el, ahhoz sok szenvedélyre van szüksége. És amikor átszeled a célvonalat, mindennek vége, új célokat kell keresni.”

Alex Zanardi (Fotó: xpbimages.com) Alex Zanardi (Fotó: xpbimages.com)

Sodorjon bármit is felé az élet, ő újra és újra megtalálja e célokat.

Mert erős ember. Inspirál, megmozgat, folyamatosan elképeszt. Hős és példakép, aki rámutat arra, hogy a nehezebb úton haladva is célt lehet érni. Az ezért járó jutalom pedig az érmeknél és kupáknál is többet ér: csodálat, szeretet és végtelen tisztelet az elismerés.

Az autóversenyzés világa büszke lehet rá. És az is.

Alessandro Zanardi az erő bajnoka!

További tartalmak