Musorujsag
Élő Eredmények

Ha a medál mesélni tudna

m4sport.hu/Török Viktor
A paralimpiák történetében először különleges érmekkel készültek a szervezők, melyek a látássérült dobogósoknak okoztak roppant boldogságot.

Egy pillanatra csukd be a szemed, és képzeld el, hogy ott vagy a világ legnagyobb sporteseményén. Sőt, nem is turistaként, szurkolóként, laikus érdeklődőként, hanem versenyzőként. Mi több, esélyes vagy felérni a csúcsra. Dörren a startpisztoly, rajtol a mezőny, minden jól alakul, sorra maradnak le az ellenfelek, a cél egyre közelebb, és igen, megvan! Óriási az öröm, valami földöntúli, elképzelhetetlen érzés járja át az ember minden egy porcikáját. Következik a díjátadás. A hangosbemondó valami egészen furcsa akcentussal harsogja a neved, mégis olyan édesen cseng, ahogyan talán csak gyermekkorodban hallottad Édesanyád csilingelő hangján. Végre felléphetsz a dobogóra, a közönség álló ovációban tör ki, gratuláció a verseny valamelyik prominens személyiségétől, érkezik az elmaradhatatlan kabalafigura is, majd a várva várt érem is ott lóg a nyakadban.

Tegyük fel, hogy az álmod most valóság, nyisd ki a szemed, és csodáld meg az áhított medált. Ugye milyen szép.

A paralimpia egyes sportolói viszont hiába nyitják ki a szemüket ebben a pillanatban, nem láthatják, mit akasztottak a nyakukba. Soha nem is fogják.

Az idei játékok szervezői viszont egészen elképesztő ötlettel álltak elő, a medálok belsejébe ugyanis kis acélgolyókat helyeztek, így az érmek hangot adnak ki, ha tulajdonosai megrázzák őket, tehát a látássérült olimpikonok is megbizonyosodhatnak azok milyenségéről. A bronzérem a maga 16 golyójával a leghalkabb, az ezüstbe 20, az aranyba 28 darab került belőlük, tehát a legfényesebb medál egyben a leghangosabb is. Ezenkívül a feliratozás természetesen Braille-írással is az érmekre került.

További tartalmak