Musorujsag
Élő Eredmények

Tudnivalók a Maláj Nagydíj előtt

FIA, Pirelli
A holnapi sajtótájékoztatókkal kezdetét veszi az idei Forma–1-es világbajnokság tizenhatodik versenyhétvégéje, a Maláj Nagydíj, pénteken pedig a motorok is felbőgnek az újraaszfaltozott sepangi pályán. Tudnivalók a hétvége előtt!
Lewis Hamilton (Fotó: Price / XPB Images) Lewis Hamilton (Fotó: Price / XPB Images)

Az FIA ismét két előzési zónát jelölt ki Sepangban. Az első a 14-es és 15-ös, a második a 15-ös és az 1-es kanyar közötti hosszú egyenesben található. Előbbi zóna érzékelési pontját 54 méterrel a 12-es kanyart követően jelölték ki, a szárnyakat 104 méterrel a 14-es kanyar után lehet felnyitni. A második érzékelési zóna a 15-ös forduló csúcspontján van, aktiválási pontja pedig 28 méterrel a kanyar után.

Malajziában Derek Warwick segíti a versenybírák dolgát. A Toleman, a Renault, a Brabham, az Arrows és a Lotus korábbi versenyzője összesen 146 futamot teljesített a Forma–1-ben 1981 és 1993 között. Ezalatt 71 pontot szerzett, négy alkalommal állt dobogóra és két leggyorsabb kört jegyzett. Legnagyobb sikereit később, a sportautók világában érte el, ahol 1992-ben világbajnokká koronázták – ebben a szezonban egyúttal a Le Mans-i 24 órás viadalt is megnyerte. Később a brit túraautó-bajnokságban is tekerte a volánt. Manapság amellett, hogy versenyzőbíróként segíti az FIA munkáját (legutóbb Kanadában volt dolga), ő a Brit Versenyzők Klubjának elnöke.

A hétvége hivatalos programja a csütörtökön, a magyar idő szerint 9 órakor kezdődő sajtótájékoztatóval veszi kezdetét. Ennek résztvevői: Jenson Button (McLaren), Nico Hülkenberg (Force India), Danyiil Kvjat (Toro Rosso), Felipe Massa (Williams), Esteban Ocon (Manor) és Nico Rosberg (Mercedes).

Pénteken a csapatok képviselői tartanak sajtótájékoztatót. A magyar idő szerint 10 órakor kezdődő eseményen Éric Boullier (McLaren), Robert Fernley (Force India), Dave Ryan (Manor) és Franz Tost (Toro Rosso) vesz részt.

Fontos adatok:

Pálya neve: Sepang International Circuit

Körszám: 56

Pálya hossza: 5543 méter

Használható gumikeverékek: közepes (fehér), kemény (narancsságra) és lágy (sárga)

DRS-zónák: 2

Körrekord: 1:34,223 (Juan Pablo Montoya, Williams – 2004)

2015-ös rajtelsőség: 1:49,834 (Lewis Hamilton, Mercedes – vizes pályán)

Sebastian Vettel (Fotó: Xpbimages.com) Sebastian Vettel (Fotó: Xpbimages.com)

A 2015-ös futam végeredménye (a legjobb 10):

1. Sebastian Vettel (Ferrari)

2. Lewis Hamilton (Mercedes)

3. Nico Rosberg (Mercedes)

4. Kimi Räikkönen (Ferrari)

5. Valtteri Bottas (Williams)

6. Felipe Massa (Williams)

7. Max Verstappen (Toro Rosso)

8. Carlos Sainz (Toro Rosso)

9. Danyiil Kvjat (Red Bull)

10. Daniel Ricciardo (Red Bull)

Az elmúlt öt év győztesei:

2015: Sebastian Vettel (Ferrari)

2014: Lewis Hamilton (Mercedes)

2013: Sebastian Vettel (Red Bull)

2012: Fernando Alonso (Ferrari)

2011: Sebastian Vettel (Red Bull)

A csapatok/pilóták gumiválasztása:

Az új szabályok értelmében a Forma–1 hivatalos gumiszállítója minden hétvégére három keveréket jelöl ki a pilóták számára, a csapatok pedig tízet választhatnak nekik az aktuális kínálatból. Malajziában így néz ki a gumileosztás:

A versenyzők malajziai gumiválasztása (Kép: Pirelli) A versenyzők malajziai gumiválasztása (Kép: Pirelli)

További tartalmak