Musorujsag
Élő Eredmények

Döntő lesz 2017 Vettel és a Ferrari kapcsolata szempontjából – Webber

Sun, Speedweek
Meghatározó év lesz a következő Sebastian Vettel és a Ferrari kapcsolatában a négyszeres bajnok korábbi csapattársa szerint. Vajon fölfelé indulnak el, vagy továbbcsúsznak a lejtőn?
Sebastian Vettel (Fotó: Batchelor / XPB Images) Sebastian Vettel (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Világbajnoki esélyeik már rég nincsenek, így a Ferrari kapcsán idén leginkább az elszalasztott lehetőségekről és a jövőképről folyik a diskurzus. A háromszoros világbajnok Jackie Stewart úgy látja, a vörösök egyszerűen eltévedtek James Allison távozása óta.

„Nem segített a Ferrarin, hogy év közben elvesztették a technikai igazgatójukat. A csapat megszokta, hogy van egy vezére. Idő kell nekik az ilyen helyzetek megoldásához. James Allisonnak sikerült elnyernie az alkalmazottai bizalmát, és az én szememben ő egy kiemelkedő mérnök” – nyilatkozta Stewart a La Gazzetta dello Sportnak.

„A Ferrari mintha eltévedt volna. Az alkalmazottai eljutottak odáig, hogy saját magukat kérdezik, hogyhogy nem képesek nyerni. James Allison elveszítette az édesapját, aki nagyon sokat jelentett neki. A felesége nem akarta, hogy Olaszországban éljenek, aztán ő is elhunyt. Allison nem volt már boldog. A távozásával pedig a csapat elveszítette az egyensúlyát. A stabilitás meghatározó fontosságú egy csapat számára a sikerhez. A Ferrarinak meg kell találnia a megfelelő embereket. Ken Tyrrellnek sosem volt sok pénze, mégis pontosan tudta, kik az ideális alkalmazottak, akikkel sikeressé válhat.”

Mark Webber és Sebastian Vettel (Fotó: XPB Images) Mark Webber és Sebastian Vettel (Fotó: XPB Images)

A Ferrari ezen a hétvégén úgy tér vissza tavalyi első győzelme helyszínére, hogy már több mint 12 hónapja, 21 verseny óta nyeretlen. A vártnál gyengébb szezon az istálló önbecsülésének sem tett jót, Sebastian Vettel korábbi csapattársa, Mark Webber pedig úgy látja, emiatt a következő év dönthet arról, a német továbbra is megőrzi-e hitét a Scuderiában, vagy elkezd kiábrándulni belőle, mint korábban Fernando Alonso.

„A következő egy meghatározó év lesz Sebastian és a Ferrari számára. Ez a vak bizalomról szól, hogy közösen hisznek a csapatban és abban, hogy megvan minden eszközük a sikerhez. A Ferrarinak a Mercedest kell célba vennie, el kell kezdenie hétről hétre nyerni. Idén bajnoki címről beszéltek az év elején Melbourne-ben, aztán Seb még csak a rajtig sem jutott el Bahreinben” – értékelt az ausztrál a Sunnak.

„Valahogy nem akar összeállni a csapat, nem kiegyensúlyozottak, nincs meg a lendület. Csalódást keltő szezon ez számukra, és még azt sem sikerült kihozniuk magukból, ami bennük van. A megbízhatósággal is vannak gondjaik, a taktikájuk is sokszor furcsa, ahelyett, hogy kezdeményeznének, mindig csak reagálnak. A jövő év meghatározó lesz számukra” – vetítette előre.

Sebastian Vettel (Fotó: Charniaux / XPB Images) Sebastian Vettel (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Akárhogy is, Vettel az első ferraris győzelme emlékével vág neki a hétvégének. És elmondása szerint a célja most is a győzelem. „Szeretnénk emelt fővel zárni az évet. És meg kell nyernünk a Red Bull elleni versenyt, a bajnokságban előttük kell végeznünk. Tavaly Malajziában nagyon jók voltunk, ezért most is célba kell vennünk a győzelmet. Az első ferraris győzelmem nagyon érzelmes volt, tehát szép emlékekkel térek vissza. A vasárnap esti bulit sem fogom egyhamar elfelejteni. Amikor készen voltunk, a bárban már nem maradt egy csepp ital sem, amit megihattunk volna…”

„Sepang komoly kihívást jelent minden versenyző számára. A forróság és a gyors kanyarok a gumikból is sokat kivesznek. Ráadásul jellemzőek a záporok is. Nem egyszerű mindent jól összerakni ezen a pályán, de ha sikerül, az annál nagyobb elégedettséggel tölt el” – tekintett a hétvége elébe a német.

További tartalmak