Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton: Ez már igazán nevetséges…

Speedweek, Motorsport-Total
Lewis Hamilton nevetségesnek találja az elmúlt hetekben kapott kritikák egy részét. Abban viszont ő sem biztos, hogy meg tudja fordítani a bajnokságot.
Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com) Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com)

Utoljára a nyári szünet előtti Német Nagydíjon nyert versenyt Lewis Hamilton. Miközben akkor még vezette a bajnokságot, most Sepangba 8 pontos hátránnyal érkezett, köszönhetően Nico Rosberg három futam óta tartó veretlenségének. E hullámvölgy újra felerősítette a kritikus hangokat.

A címvédőt az elmúlt hetekben többen bírálták, mondván, talán nem „teszi oda magát” eléggé. Jackie Stewart úgy látja, 2014-es és 2015-ös sikere után egyszerűen túlságosan megelégedett, kissé kiengedett, s már nem tud olyan szinten teljesíteni, mint eddig. Flavio Briatore azt nyilatkozta róla, hogy „egy kicsit DJ, egy kicsit rapper, de a ha harcolni akar a bajnoki címért, akkor jobban kéne koncentrálnia, kevesebbet törődnie a zenével, és többet a Forma–1-gyel.”

A korábbi versenyző, Marc Surer eközben arról beszélt, leginkább a pályán kívüli munka lehet Hamilton visszaesésének oka. Két hete Szingapúrban a brit teljesen eltévedt a beállításokkal, ami a Mercedes szerint a pénteki szabadedzésen műszaki hiba miatt elvesztegetett idő miatt volt – a svájci szerint viszont más miatt. „Ha Hamilton bajnok akar lenni, jobban meg kell erőltetnie magát, összeszedettebben kellene dolgoznia” – vélekedett a német Sky szakkommentátora, aki szerint a címvédőnek a félresikerült rajtjain is dolgoznia kell. „A rajtok kulcsfontosságúak a győzelem szempontjából, s ezáltal a bajnokság szempontjából is.”

„Szingapúr egyértelmű Hamilton-pálya volt. Erre ő mit csinál? Az egész hétvégéjét nem tudta összerakni, sosem volt csúcsformában. Az autó beállítása nagyon fontos, és szerintem ez inkább Rosberg erőssége. Jelenleg ő brutálisan jól teljesít.”

A Mercedes főtámogatójának malajziai rendezvényén Hamiltont is szembesítették a kritikákkal. „Egyes megszólalások már igazán nevetségesek” – reagált. „Hallom, olvasom, hogy miket mondanak rólam, és egyik-másik valóban nagyon komikus. De én ezt csak plusz motivációnak tekintem. Az egész életemben hazugságokra kellett rácáfolnom. A helyzet most sem másmilyen. Tudom, hogy mire vagyok képes a Mercedesszel, csak az a kérdés, mit hozok ki az autóból és magamból.”

Hamiltont Rosberg győzelmi sorozata sem zavarja. „Nincs döntő verseny, minden egyes nagydíj döntő számomra. De nyugodt vagyok. Senki sem tudhatja, mi fog történni. Tudom, hogy van még hat lehetőségem a helyzet megfordítására, és azt is, hogy a legjobb formámat kell hoznom ahhoz, hogy legyőzzem Nicót.”

De vajon képes lesz-e újra megfordítani a bajnoki küzdelmet? „Az idő majd eldönti. Érdekes év ez az előzőekhez képest. Hogy biztonsággal állítom-e, hogy sikerül? Nem. De mindent bele fogok adni, aztán az év végén majd mindent alaposan kielemzünk, és meglátjuk, miben lehetne még javulni” – felelte.

További tartalmak