Musorujsag
Élő Eredmények

Kapás Boglárka egyszerűen állati

m4sport.hu | Szerző: Török Viktor
A riói olimpián bronzérmes úszóhölgy – érthetően – hatalmas népszerűségnek örvend, a kemény edzések mellett sorra tesz eleget a legkülönfélébb felkéréseknek. Nem volt ez másként ezúttal sem.

Szokatlan helyen, medencétől és uszodától meglehetősen távol, a Fővárosi Állat- és Növénykert „szülői értekezletén” bukkant fel az ötszörös Európa-bajnok, ugyanis csatlakozva az intézmény sok évre visszatekintő, egyre népszerűbb állatkerti örökbefogadás programjához, Niva, a szibériai tigris nevelőszülője lett.

Erről, valamint az elmúlt időszakról és a jövőbeli terveiről az UTE versenyzője ekképp nyilatkozott az m4sport.hu-nak:

Felettébb rendhagyó helyszínen találkozhatunk ma veled, miként kerültél ide, honnan jött az örökbefogadás ötlete?

„A Budapesti Állatkert részéről érkezett egy megkeresés, amely során lehetőséget kaptam egy örökbefogadásra. Miután rettentően szeretem az állatokat, nem hezitáltam sokáig, bár a konkrét választás nem kis fejtörést okozott. Végül hosszas mérlegelés után a tigris mellett döntöttem, egyrészt azért, mert egy gyönyörű élőlény, másrészt pedig nekem is van egy cicám, akit időnként Tigrisnek becézek.”

Kapás Boglárka bár Nivát fogadta örökbe, egy kép erejéig Norbit, a másik szibériai tigrist is meglátogatta, akit szemmel láthatóan nem túlzottan hatott meg az úszóhölgy érkezése. Alighanem ő az egyetlen férfi az országban, aki így van ezzel. - Fotó: m4sport.hu/Török V. Kapás Boglárka bár Nivát fogadta örökbe, egy kép erejéig Norbit, a másik szibériai tigrist is meglátogatta, akit szemmel láthatóan nem túlzottan hatotta meg az úszóhölgy érkezése. Alighanem ő az egyetlen férfi az országban, aki így van ezzel. – Fotó: m4sport.hu/Török V.

Nem az első nyilvános megjelenésed a mostani szereplés, a riói siker utáni közismertség mennyire változtatta meg a mindennapjaidat, hogyan éled ezt meg, miként tudod kezelni?

„Valóban, az elmúlt időszakban lényegesen több megkeresés és felkérés érkezik, mint korábban, ezeknek igyekszem a tőlem telhető módon leginkább eleget tenni, amennyiben időm és energiám engedi, minél több helyszínre megpróbálok eljutni. Az élővilág iránti elkötelezettségem miatt ide például nagyon szívesen jöttem, bár tény, hogy esetenként nehéz megtalálni az optimális beosztást, hogy úgy az edzésekre, mint a pihenésre, valamint a néhány hete beindult egyetemi félév kötelezettségeire is jusson elegendő idő.”

Hogy néznek ki ezek függvényében a hétköznapjaid, az olimpia utáni hetekben tudtál-e nyaralni, kikapcsolódni, mikor indultak be újfent az edzések?

„Rió után négy hét szünet volt, melyből talán kettő telt lazítással. Az aktív időtöltés híve vagyok, így inkább úgy fogalmaznék, hogy konkrét edzésmunka nem folyt, de nem gondolom, hogy ellustultam volna. A felkészülést szeptember közepén kezdtem, azóta a tanulmányok mellett főként ez tölti ki a napjaimat.”

Az egyetemi elfoglaltság hogyan illeszthető be az edzések ritmusába?

„Nappali tagozatos képzés révén nem könnyű, igyekszem minden szemeszter elején jól átgondoltan megszervezni a tárgyfelvételeket, csak annyi kurzust vállalok, amennyit jó eséllyel el is tudok végezni. Idén ősszel például csak előadásokat hallgatok, gyakorlati órákat nem illesztettem a tanrendbe. Bár az úszás és az efféle közszereplések miatt nagyon fárasztó és megerőltető tud lenni, kárpótol, hogy nagyon érdekesnek találom a képzést, szívesen foglalkozom a tanulással, úgy érzem, jól döntöttem, amikor az ELTE sportpszichológia szakát választottam.”

A számos szerteágazó elfoglaltságból visszatérve a sporthoz, mikor láthatunk legközelebb versenymedencében, melyik lesz a következő megmérettetésed?

„Október legelején egy másfél hetes intenzív edzőtáborozás következik, majd 18-án utazom Szingapúrba, onnan pedig Tokióba, ahol a Világkupa állomásain állok rajtkőre. Az év hátralévő része is aktívan telik majd, terveim szerint a rövidpályás országos bajnokságon, és a rövidpályás vb-n is elindulok, természetesen mindkét versenyt egy-egy keményebb felkészülési szakasz előzi majd meg.”

A 2017-es budapesti vizes világbajnokságra lehet már most távlatilag, tudatosan készülni, vagy egyelőre a közelebbi erőpróbák vannak fókuszban?

„A fő cél egyértelműen a hazai hosszúpályás vb, az addigi kisebb versenyek is gyakorlatilag egyfajta felkészülési helyszínnek foghatók fel, ahol jól modellezhetők például olyan szituációk is, amelyek edzés közben nem valósíthatók meg. Ez nem jelenti azt, hogy ezeket ne venném komolyan, de a formaidőzítésnek majd jövő júliusra kell tökéletesen kiforrnia.”

Van-e már konkrét célkitűzés a szereplést illetően?

„Kimondott, pontos megfogalmazás még nem született, nyilván alapvetően szeretném tovább javítani a saját időeredményeimet, és megcélozni a dobogó minél magasabb fokát minél több számban.”

Kapás Boglárka köszönti a közönséget, miután átvette a Fővárosi Állat-, és Növénykert igazgatójától, Persányi Miklóstól Niva szibériai tigris örökbefogadásáról szóló oklevelet. - Fotó: m4sport.hu/Török V. Kapás Boglárka köszönti a közönséget, miután átvette a Fővárosi Állat-, és Növénykert igazgatójától, Persányi Miklóstól a Niva névre hallgató szibériai tigris örökbefogadásáról szóló oklevelet. – Fotó: m4sport.hu/Török V.

További tartalmak