Musorujsag
Élő Eredmények

Egy hónapra eldobják borotvájukat a debreceni focisták

m4sport.hu | Szerző: Olasz Tamás
A DVSC teljes futballcsapata is csatlakozott a Movember Mozgalomhoz, amellyel világszerte a prosztatarák elleni küzdelemre kívánják felhívni a figyelmet.

A néhány éve Ausztráliából indult, azóta nemzetközivé vált mozgalom lényege, hogy a csatlakozó férfiak novemberben szakállt és/vagy bajuszt növesztenek, amivel a prosztatarák felismerésének fontosságára és úgy általában a férfiegészségre kívánják felhívni a figyelmet. A prosztatarák a férfiak egyik leggyakoribb tumoros megbetegedése, de ha időben felismerik, jól gyógyítható, ezért nagyon fontosak a szűrővizsgálatok.

A borotvamentes hónapban a résztvevők adományokat gyűjtenek egy prosztatarák ellen küzdő alapítvány számára. A kezdeményezéshez idén több debreceni sportszervezet csatlakozott, köztük a DVSC is. A Loki labdarúgói a hónap végén jelképesen a borotválkozás mellőzésével megspórolt összeget utalják át a szervezetnek. Szakály Péter csapatkapitány az m4sport.hu-nak elmondta, a játékosok egymás között gyűjtést rendeznek majd a nemes célra, az összeget pedig minden bizonnyal a klub is ki fogja egészíteni. „Ki is fogom dobni a borotvámat, amúgy is csereérett volt már.”

Szakály Péter és Ioan Filip - fotó: dvsc.hu Szakály Péter és Ioan Filip egyelőre arcszőrzet nélkül (fotó: dvsc.hu)

A hatszoros válogatott középpályás hozzátette, egyelőre nincs konszenzus a csapattársak között abban, hogy csak bajuszt vagy szakállt is növesztenek. Ő maga valószínűleg az utóbbit fogja választani, és felkészülten várja az ilyenkor szokásos viszketést is. „Egyszer már volt olyan, hogy hetekig nem borotválkoztam, de a párom egy idő után elkezdett tiltakozni emiatt. Most legalább lesz ürügy a lustaságra, ráadásul egy jó cél érdekében.”

A DVSC egyébként már tavaly is részt vett a kezdeményezésben, de nem ilyen szervezetten. „Ez ugyanolyan fontos, mint a mellrák elleni küzdelem. Az a lényege, hogy az egészséges életmódra, a kialakult betegség kezelésére, illetve megelőzésére hívjuk fel a figyelmet” – nyilatkozta Szakály.

A Loki csatlakozott a mellrák elleni októberi kampányhoz is, amiben világszerte rózsaszín szalagokat tűznek ki az emberek a támogatás jelképeként. A DVSC labdarúgói részt vettek a mozgalom debreceni tömegfutóversenyén október 7-én, a Vasas elleni, múlt szombati bajnoki mérkőzés előtt pedig a Loki Focisuli játékosai vonultak ki rózsaszín pólóban a nagycsapattal a pályára, miközben a Nagyerdei Stadion hangszóróin és kivetítőin keresztül is felhívták a figyelmet az önvizsgálat és a rendszeres szűrés fontosságára.

A csapatkapitányt kérdeztük a csapat nem túl acélos szerepléséről is a mostani szezonban. Mint ismeretes, a Debrecen a Magyar Kupától a hatodik fordulóban búcsúzott, a bajnokságban pedig 13 meccsen szerzett 15 ponttal a kilencedik helyen áll – három pontra és két pozícióra a kieső helytől. Szakály Péter elmondta, elfogytak a kifogások, a csapat már játszik együtt olyan régóta, hogy az összecsiszolódás hiányára nem lehet hivatkozni. „Sürgősen el kell kezdeni gyűjteni a pontokat, mert egyre fogynak a lehetőségek, és a mostani szereplésünk nem méltó a klubhoz.”

A DVSC a szombati, 14. fordulóban a mögötte két ponttal lemaradva tizedik Gyirmót otthonában lép pályára 18 órától. A meccset az m4sport.hu élőben közvetíti.

További tartalmak