Musorujsag
Élő Eredmények

Belülről is zavaró a látvány – újabb ellenzője van a glóriának

ESPN
Kevin Magnussent sem győzte meg az általa most először kipróbált glória fejvédő. A dánt zavarta a bukókeret.
Kevin Magnussen a glóriával (Fotó: xpbimages.com) Kevin Magnussen a glóriával (Fotó: xpbimages.com)

A nyári szünet óta a korábbinál intenzívebb tesztelésbe kezdtek a csapatok a glóriával. Minden hétvégén több istálló is pályára viszi a szabadedzések elején a fejvédő keretet, ám a versenyzők véleménye eddig egyáltalán nem meggyőző. A kilátásra kevesebben, a kiszállásra annál többen panaszkodtak már, többen viszont kijelentették, fölöslegesnek tartják a megoldást.

Mexikóban öt istálló is fölszerelte autójára a glóriát – köztük a Renault, ahol Kevin Magnussen most először próbálta ki azt. „Nem vagyok nagy rajongója. Furcsa, hogy valami ott van előtted. Mintha kalap lenne rajtad, amit jól a szemedre húztál. Lehet látni, merre tartasz, de mást nem is látsz. Nekem nem tetszik” – mondott ítéletet a dán. „A kilátás nem olyan jó, mint gondoltam. A dombos pályákon szerintem ez problémát jelent.”

Magnussen már korábban is bírálta a fejvédőt, mondván, úgysem fogják alkalmazni, mert sok megoldatlan probléma van vele. Malajziában boxutcai tűzesete után pedig azt is megjegyezte, cseppet sem bánta, hogy nem volt autóján, amikor gyorsan ki kellett ugrania. „Nem tudom, mennyi idő volt kiszállni, de nem volt könnyű. Nyilván mindannyiunknak megvan a véleménye, és talán más lehetőségeket is meg kellene vizsgálni, mielőtt jön a glória, a befedett pilótafülke vagy a szélvédő.”

Magnussen szerint azonban nem szabad kizárólag a fejvédő megoldásokra korlátozni a figyelmet. „Amit a virtuális biztonsági autóval csináltak, az nagyon jó. Emellett Jules balesetének nem lett volna más a végkimenetele akkor sem, ha használjuk a glóriát. Ez akkor működhet, amikor egy kerék közelít a fejed felé, vagy más elem, mint történt Justin Wilsonnál. De Az F1-ben több olyan dolog van, amin sürgősebb lenne változtatni. Én például örültem volna, ha a balesetemkor kavicságy lett volna a spái bukótérben az aszfalt helyett, mivel amikor oldalról vagy háttal érkezel, inkább a kavicságyat választanád. Szóval van még jó pár dolog, amire érdemes lenne figyelni” – összegzett a Renault versenyzője.

További tartalmak