Musorujsag
Élő Eredmények

„Pedig Vettel általában sportszerű” – Ricciardo nem érti, Vettel támogatja a Ferrari fellebbezését

Sky Sports, Speedweek, Motorsport
Sebastian Vettel támogatja a Ferrari fellebbezését mexikói büntetésének ügyében, Daniel Ricciardo szerint viszont sportszerűbb lenne belenyugodni az FIA döntésébe. Az ausztrál kiemelte, kollégája általában sportszerűen versenyez.
Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo (Fotó: xpbimages.com) Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo (Fotó: xpbimages.com)

Az FIA a pénteki tárgyalás után úgy határozott, nem nyitja meg újra Sebastian Vettel két héttel ezelőtti büntetésének ügyét, mivel a mexikói versenybírák úgy látták, a Ferrari által újnak nevezett bizonyítékok nem újak. Szombaton az olaszok jelezték a szövetségnek, élni kívánnak fellebbezési jogukkal, azaz még mindig nem tettek le az újratárgyalás lehetőségéről.

„A fellebbezési szándékunkat fejeztük ki, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy fellebbezni is fogunk. Csak annyit, hogy szeretnénk megtartani ezen jogunkat” – nyilatkozta az istálló egyik embere. A Ferrarinak most a szabályok szerint négy napja van arra, hogy fellebbezési szándékát érvényesítse, azaz jövő keddig döntenie kell arról, valóban fellebbez-e az FIA döntése ellen.

Sebastian Vettel teljes mellszélességgel kiáll csapata mellett. „Természetesen támogatom. Nem vagyunk elégedettek a döntéssel, és másképp látjuk a helyzetet. De most a versennyel foglalkozunk. Nincs mit hozzáfűznöm. Nem érezzük jogosnak a büntetést, és ezek a következmények” – nyilatkozta a négyszeres bajnok.

Mexikói ellenfele, Daniel Ricciardo ezzel szemben nem tartja fairnek, hogy a Ferrari tovább üti a vasat. „Szerintem bármi is történik, bárhogy is alakul, vasárnap este véget ér a történet. Először azt gondoltam, a mi megmozdulásunk miatt próbálják újratárgyalni az ügyet, de úgy hallottam, talán Max miatt, aki felhozott engem rá. Én azt mondanám, ennyi volt, már vége. A konstruktőrök bajnokságában még megy a harc, minden pont számít, szóval ilyen tekintetben érthető, miért próbálják visszakapni ezeket a pontokat, de szerintem vasárnap minden lezárult, a következő napon már tovább kéne lépni.”

Vettel vs Ricciardo 01

Ricciardo elmondta, már az is kissé zavaró számára, hogy ő is csak a leintés után három órával kapta meg a harmadik helyet – hetekkel a történtek után viszont teljesen indokolatlan bolygatni az ügyet. „Nem szeretek ilyen helyzetben lenni, de akkor ez szükséges volt. Nem jó a kockás zászló után kiharcolni helyezéseket, már ez sem volt valami jó, nem erre vágynak az emberek, de erre megvoltak az indokaink. Hetekkel elnyújtani viszont…”

Az ausztrál szerint Vettel manőverét eleve nehéz lenne kimagyarázni. „Féktávon mozogni mindenki számára zavaró. Talán aki sosem versenyzett még, kívülállóként ezt nem értheti, de számunkra ez egyértelmű.”

„Bizonyos fokú tiszteletnek meg kell lenni a versenyzők között. Ha valaki nyitva hagyja az ajtót, és ezzel gyakorlatilag előzésre hív, akkor nem hiheti azt, hogy még jóvá teheti a hibáját egy bevágással. Ha valamennyi versenyző egy véleményen lenne, nem is lenne szükség a szabályokon való vitára. Ami Sebastiannal történt, furcsának találom, mivel Vettel általában keményen, de rendszerint sportszerűen versenyez. Szerintem a következő alkalommal másképp járna el” – vélekedett a négyszeres futamgyőztes.

További tartalmak