Musorujsag
Élő Eredmények

Fürjes Balázs szerint Budapest készen áll a 2024-es olimpia megrendezésére

MTI
Emberléptékű és barátságos olimpiát ígért prezentációján a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat kedden Dohában, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) közgyűlésén.

A 20 perces előadás elején Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó és Arlóy Zsófia asztaliteniszező paralimpikon köszöntötte a mintegy 1000 résztvevőt, majd Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szólt a megjelentekhez. „Magyarország olimpiai nemzet, 176 aranyéremmel, a modern olimpiai mozgalom alapítójaként, s az ötkarikás örökrangsor nyolcadik helyezettjeként” – mondta Borkai Zsolt. Hozzátette, azért vannak most jelen, hogy valóra váltsák Kemény Ferenc 1894-es álmát, vagyis a budapesti olimpiarendezést, amely – mint a MOB elnöke mondta – „nemcsak az ő álma, hanem a miénk is.”

Fürjes Balázs, a budapesti pályázat vezetője kijelentette, hogy magáénak érzi a budapesti olimpia vízióját, „egy olyan budapesti játékokat, amely életre kelt egy új generációt a sport mindent elsöprő erejével.” „Aki épít, álmokat vált valóra, az építéshez és alkotáshoz pedig szabadságra, felelősségre és fegyelemre van szükség: szabadságra, hogy megálmodjuk, felelősségre, hogy megtervezzük, és fegyelemre, hogy kivitelezzük” – jelentette ki Fürjes Balázs, s hozzátette: ma a közép-európai országok gazdasága növekszik a leggyorsabban és teljesít a legjobban az Európai Unión belül.

Fürjes Balázs - MTI Fotó: Máthé Zoltán Fürjes Balázs – MTI Fotó: Máthé Zoltán

A budapesti olimpiai pályázat vezetője kiemelte, hogy Magyarország az utóbbi 15 évben 55 milliárd dollár értékű infrastrukturális és sportberuházást valósított meg olimpiarendezéstől függetlenül, de arra felkészülve. Példaként említette a Papp László Budapest Sportarénát, a Groupama Arénát, a Dagály Úszóarénát, valamint a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság néhány mérkőzésének otthont adó új Puskás Arénát. Fürjes Balázs hangsúlyozta: Budapest kivételes fejlődési pályára lépett és készen áll a játékok megrendezésére, azaz, mint mondta: „a megfelelő város a megfelelő időben.”

A prezentáción Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes azt mondta, „Budapest fesztiválváros, egyre sikeresebb, magabiztos és szenvedélyes, eredményes, a játékok iránt elkötelezett város.” Kiemelte, hogy Budapest a világ hetedik legsportosabb városa, amely a legtöbb helyet lépett előre ebben a rangsorban. Hangsúloyzta, hogy a magyar fővárosban vérbeli sportrajongók élnek, a város pedig a közönségért és az új generációért létezik. „A magyar emberek melegségétől és nyitottságától sugárzik ez a város, a fesztiválérzéstől, a sport iránti szenvedélyünktől. Amikor új lendületről beszélünk, Budapestről és annak olimpiai szenvedélyéről van szó” – jelentette ki a főpolgármester-helyettes.

Mizsér Attila, a Budapest 2024 sportigazgatója arról beszélt, hogy a mostani a megfelelő idő egy újfajta olimpiai tervhez, amely a város fejlődéséhez illeszkedik. „Budapest a valódi megoldás, mert egy közepes méretű világváros ideális mérettel ahhoz, hogy a játékok eggyé váljanak a várossal. A budapesti olimpia emberléptékű és barátságos lesz, kivételesen rövid utazási időkkel, lehetővé téve egy elképesztő fesztiválélményt” – mondta Mizsér.

A sportigazgató kitért rá, hogy a budapesti egy biztonságos és megközelíthető környezetben rendezett olimpia lehet, amely valóban új és egyedülálló élményt nyújthat, s amelynek során az egész város egyetlen, jól összekötött olimpiai parkká válik. „Segíteni fogunk a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak és Önöknek abban, hogy kialakítsanak egy új, emberléptékű olimpiai tervet, amely új lehetőségeket kínál az olimpiai mozgalomnak és a jövőbeli rendező városoknak, s megvalósítható, kivitelezhető megoldásokat tartalmaz, melyek minden modern, közepes méretű világváros friss lendületére és képességeire épül” – jelentette ki Mizsér Attila.

A prezentáció végén Fürjes Balázs foglalta össze az elhangzottakat, majd kiemelte, hogy a NOB által elfogadott Agenda 2020 reformprogram lehetővé teszi az olimpiarendezést a közepes méretű városok új generációjának, ezek a városok pedig olyan lehetőségeket teremtenek az olimpiai mozgalomnak, amelyek előre mozdítják a NOB reformprogramját. „Valódi alternatíva vagyunk. Valódi, mert erős, profi és biztonságos tervet nyújtottunk be, és alternatíva, mivel valami teljesen mást, teljesen újat kínálunk” – jelentette ki a budapesti pályázat vezetője.

Az ANOC dohai közgyűlésén először Los Angeles, majd Budapest után Párizs mutatkozhatott be. A prezentáció azért kulcsfontosságú, mert ezután a pályázó városoknak csupán három alkalommal lesz lehetőségük részletes prezentációban bemutatni az elképzeléseiket: a NOB értékelő bizottságának jövő májusi látogatásakor, a júliusi, lausanne-i technikai prezentáción, valamint szeptemberben, a limai helyszínkijelölő kongresszuson. Az ANOC közgyűlésén való részvétel különleges lehetőség arra, hogy a pályázók megismertessék elképzeléseiket a NOB-tagokkal, akik nem látogathatják meg a pályázó városokat. Az ANOC most 206, a NOB által elismert szervezetet foglal magába, köztük a MOB-ot is. A szövetség elnöke 2012 óta a a kuvaiti Ahmed al-Fahad al-Ahmed al-Sabah sejk, főtitkára pedig a svéd Gunilla Lindberg, s ők mindketten a NOB tagjai is egyben.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Szabados Gábor: „Budapestnek azt kell kommunikálnia, hogy egy kisebb város is meg tud rendezni egy olcsóbb, költséghatékonyabb olimpiát”
Kedden, magyar idő szerint kora délután Dohában tartják a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) közgyűlését, ahol a 2024-es ötkarikás játékokra kandidáló három város, Budapest, Los Angeles és Párizs is bemutathatja olimpiai pályázatát. Az M1 Ma reggel című műsorában Szabados Gábor sportközgazdász elmondta, hogy az előadás azért is fontos, mert NOB-tagok is részt vesznek majd a prezentáción, akik 2017 szeptemberében, Limában szavazni fognak arról, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kinek ítélje oda a 2024-es olimpia rendezési jogát. Szabados Gábor a Budapesti olimpia gazdasági előnyeiről is beszélt az M1 stúdiójában.
Egyéb