Musorujsag
Élő Eredmények

Rosberg átvette a trófeát, Verstappen két különdíjjal gazdagodott

FIA
Miután visszavonulásának bejelentésével sokkolta a Forma–1 világát, Nico Rosberg péntek este átvehette a világbajnoknak járó trófeát az FIA gáláján, melyen a testület kiemelt sorozatainak legjobbjait díjazzák. A díjátadó a bajnok mellett Max Verstappenről szólt.
Nico Rosberg (Fotó: F1/Twitter) Nico Rosberg (Fotó: F1/Twitter)

Általában a királykategória világbajnoka kapja a legnagyobb figyelmet az FIA hagyományos év végi gáláján, idén azonban a megszokottnál is több szó esett a győztesről, Nico Rosberg ugyanis közvetlenül a rendezvény előtt jelentette be, abbahagyja a versenyzést. Tette mindezt azután, hogy egy emlékezetes küzdelemben legyőzte csapattárást, Lewis Hamiltont.

„Köszönöm a különleges videót az FIA-nak, most már 15. alkalommal sírok három napon belül. Nagyon intenzív időszak ez, és egyben hihetetlen is, hiszen teljesítettem az álmom” – mondta a friss bajnok a trófea magasba emelését követően. „Érzelmes pillanat ez. Amikor először láttam ezt a trófeát, azonnal megnéztem, hol van rajta édesapám neve. Amikor megláttam, az volt az egyik legérzelmesebb ebben az egészben. Elértem azt, amit ő is elért 34 évvel ezelőtt” – tette hozzá.

„Hatéves korom óta ez volt az álmom, ezért harcoltam és most teljesítettem a küldetésem” – mondta visszavonulásáról. „Valóra vált az álmom, most jöhet a többi dolog. A család az első. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő. A szívemet fogom követni” – tette hozzá. „A bajnokság intenzív volt. Leírhatatlan. Mentális szempontból az utolsó verseny volt a legkeményebb dolog életem során. De éppen ezért még különlegesebb volt megszerezni a címet. Tisztelettel tartozom Lewisnak, fantasztikus ellenfél volt. Ott a helye a legjobbak között. Hogy őt győzhettem le, még különlegesebbé teszi ez az egészet!”

 

A rendezvényen természetesen a nagy ellenfél, Lewis Hamilton is megjelent, hogy átvegye a második helyezettnek járó díjat, miközben Daniel Ricciardót a harmadik pozíció megszerzéséért jutalmazták. Mellettük a Mercedes is „megkapta az éves munka jutalmát” – zsinórban harmadszor. A csapat ismét félelmetes évet zárt: a 21 futamból versenyzői 19-et megnyertek (ez új rekord) és 20 alkalommal szerezték meg a rajtelsőséget (ez is csúcs).

Rosberg mellett a rali-világbajnokság győztesét, Sébastien Ogiert (a francia negyedik alkalommal szerezte meg a címet), a WEC-ben diadalmaskodó Porsche legénységét (Neel Jani, Romain Dumas és Marc Lieb), a WTCC argentin klasszisát – aki szintén elhagyja saját sorozatát –, José María Lópezt és a ralikrossz új királyát, Mattias Ekströmöt is a tegnapi gálán koronázták világbajnokká. De Bécsben emelte a magasba a bajnoki trófeát a Forma­-E második szezonjának legjobbja, Sébastien Buemi is és az FIA felügyelete alatt futó juniorbajnokságok ifjú csillagait is most díjazták.

A gála során több különleges díjat is kiosztottak: Max Verstappen lett az év személyisége (zsinórban másodszor), a Brazil Nagydíjon, Nico Rosberg ellen bemutatott manőveréért pedig megkapta az év akciójáért járó különdíjat. A ralikrossz 18 éves dán csillaga, Kevin Hansen lett az év újonca, az elsőször átadott elnöki különdíjat pedig Frédéric Sausset kapta. A francia azzal vívta ki a szövetség – és a motorsportot szerezők – tiszteletét, hogy egy speciálisan átalakított autó volánja mögött ő is vezetett a Le Mans-i 24 órás futamon, annak ellenére, hogy kezeit és lábait is amputálták.

További tartalmak