Musorujsag
Élő Eredmények

Rosberg az év legjobbja, Wehrlein az év újonca az Autosport gáláján

Autosport
A Nemzetközi Automobil Szövetség után az egyik legnépszerűbb szakmagazin, az Autosport is kiosztotta az év legjobbjainak járó díjakat. Nico Rosberg mellett Lewis Hamiltonnak is jutott elismerés, de az év újoncát is megválasztották.
Nico Rosberg (Fotó: xpbimages.com Nico Rosberg (Fotó: xpbimages.com

Az FIA díjátadója után az Autosport Awards nevű rendezvény számít a legnagyobb és legrangosabb évzáró gálának a motorsporton belül – a brit magazin által évek óta megrendezett díjkiosztóra vasárnap este Londonban került sor, és szokás szerint ismét sok kategóriában osztottak ki elismeréseket.

Az év legjobb nemzetközi versenyzőjének díját a Forma–1 világbajnoka, Nico Rosberg kapta. „Mindenekelőtt el kell mondjam, a tizenöt évvel ezelőtt voltam itt először a gálán – elég régen. Ez az év legnagyobb presztízzsel bíró estje, és csodálatos érzés volt végigmenni a lépcsőn mindenki előtt. Egyáltalán nem tekintettem biztosnak ezt az elismerést. Nem volt könnyű, nem voltam biztos benne, hogy meg tudom csinálni, de most itt vagyok” – nyilatkozta Rosberg.

A visszavonuló bajnok a díjra szintén jelölt Lewis Hamiltont, Max Verstappent, Daniel Ricciardót, valamint az IndyCar-sorozat bajnokát, Simon Pagenaud-t és a Forma–E-győztes Sebastien Buemit előzte meg.

Csapattársát, az ezúttal bajnoki második Lewis Hamiltont eközben az év legjobb brit versenyzőjének választották meg, Jenson Button, a WRC-ben versenyző Kris Meeke, valamint a WEC-es Oliver Jarvis, James Calado és Sam Bird előtt.

A Forma–1-esek közül díjat kapott még Pascal Wehrlein is, akit 2016 legjobb újoncának választottak. A Manor versenyzőjének Ausztriában az istálló fennállásának második pontszerzése fűződött a nevéhez, ráadásul többször is meglepetést okozott azzal, hogy a Q2-be kvalifikálta magát az időmérő edzéseken, ami a kiscsapattól bravúrnak számít. „Szeretném megköszönni ezt! Most először vagyok itt, és lenyűgöz az esemény. Fantasztikus szezonom volt, sok csúcsponttal – főleg az ausztriai Q2-es szereplésre és pontszerzésre gondolok” – fogalmazott a német.

A Mercedes technikai vezetőjét, Paddy Lowe-t is elismerésben részesítették – ő a John Bolster-díjat kapta meg a motorsportban elért eredményeiért. Nemcsak a Mercedes dominanciájában vállalt kulcsszerepéért, de egész munkásságáért járt neki az elismerés. Lowe 1992-ben futott be igazán mérnökként, amikor a Williamsnél ő felelt az aktív felfüggesztés megalkotásáért.

„Szeretném megragadni az alkalmat, és bejelenteni, hogy nem vonulok vissza” – viccelődött, Rosberg pénteki bejelentésére utalva. „Huszonként éve dolgozom együtt a Mercedesszel, és semmi okot nem látok a váltásra. Először is azt szeretném kiemelni, milyen rekordokat állítottunk fel, milyen fantasztikus a tervezőgárdánk, a boxfalunk. De ezt nem érhettük volna el a versenyzőink nélkül” – nyilatkozta.

De Lowe egykori versenyzőjének, Nigel Mansellnek is jutott a rivaldafényből. 1992 világbajnokát a Gregor Grantről elnevezett életműdíjjal jutalmazták.

Ezenkívül a Williams által alapított díjat is átadták a jövő mérnöktehetségének, Sam O’Neillnek, továbbá egy tesztlehetőséget, valamint a szimulátoros munka lehetőségét nyerte el a McLarentől Lando Norris, aki 17 esztendősen, második formaautós szezonjában nyert a Forma–Renault 2.0-ban és annak északi változatában, továbbá négy futamgyőzelmet aratott a brit Forma–3-ban is.

További tartalmak